Новините в София: Най-важното за деня 15 май, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 май 2019 г.

С новите автобуси вредните емисии в София са намалели с 2,5 пъти (СНИМКИ и ВИДЕО)

Над 2,5 пъти са намалели отделяните вредни газове от градския транспорт в София след обновяването на автопарка. Данните съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в гараж Земляне, където днес бяха пуснати в движение 20 чисто нови автобуса МАН по линия 11. Те ще пътуват по маршрута, който свърза кв. Гео Милев и Овча купел. Следващите 20, от новозакупените 60 автобуса, ще тръгнат по линия 280 до края на май. Оставащите 20 са предвидени за линия 204, но засега трябва да се завърши газстанцията в гараж Дружба, за да бъдат пуснати, обясни директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов.

Неработещ светофар докара автомобилен ад на бул. "Черни връх" (ВИДЕО)

Истински ад под небето преживяха вчера шофьорите, които минаваха около Мол "Парадайс" по бул. "Черни връх" и по улица "Хенрик Ибсен". Снимки в социалната мрежа показаха, че там буквално е стълпотворение от автомобили от всички страни на кръстовището. Всеки иска да завива, натискат се клаксони от изнервени хора. Няма възможност за маневра нито наляво, нито надясно. А екипи на "Пътна полиция" и Центъра за градска мобилност отчаяно се опитват да въведат ред в хаоса. Според минали от там водачи в случая най-вероятната причина за автомобилния апокалипсис е неработещ светофар.

100 нови работни места отваря "Филип Морис Интернешънъл" у нас

София е един от вариантите за отваряне на нов кол център на компанията "Филип Морис Интернешънъл". Очаква се той да заработи още през третото тримесечие на тази година, съобщи Xpиcтoc Xapпaнтидиc, yпpaвлявaщ диpeĸтop зa peгиoнa Югoизтoчнa Eвpoпa, цитиран от money.bg. В момента мениджърите на компанията, която произвежда ycтpoйcтвoтo зa нaгpявaнe нa тютюн іQОЅ, умуват дали този кол център да е в София или в друг български град. Най-напред в него работа ще почнат 100 човека. Центърът ще поеме част от задърженията на офисите в Гърция и Италия.

Намериха трупа на роднина на убиеца от Костенец

Откриха труп на мъжр който е роднина на издирвания за убийство Стоян Зайков - Чане в Костенец. Той е открит в имот на метри от къщата на семейство Зайкови. Последните данни не сочат, че става въпрос за второ убийство в Костенец. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти. 

Йорданка Фандъкова: Слухът за завода за RDF премина границата на манипулацията

Казаното вчера от общинския съветник Калоян Паргов, че ЕК е спряла проекта за завода за изгаряне на RDF е безоотговорност в политическата кампания. С тази невярна новина многократно бе премината границата на пропагандата и манипулацията. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира вчерашната новина.  Тя беше опровергана и от представители на ЕК и се оказа, че в момента проектът се проверява и не е спиран. "За БСП домогването до властта е по-важно от проектите за София. Това е тежък обект, а те първо го подкрепиха, а след това го критикуваха", каза столичният кмет. Фандъкова е имала среща в Брюксел с еврокомисари за изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF, разговаряла е и с комисарите за оперативни програми "Регионално развитие" и "Конкуретоспособност".

Увеличените заплати на шофьорите в София привлякоха нови 89

Около 90 кандидата има вече, които искат да започнат работа като шофьори в Столичния градски транспорт. В момента 29 души карат безплатен курс за категория D и след това започват работа в Столичния градски транспорт, съобщи директорът на Автотранспорта Слав Монов в гараж Земляне. С вдигането на заплатите с 20% на шофьорите в градския транспорт, от началото на 2019 г., вече има кандидати и скоро кризата с кадрите ще бъде преодоляна, потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че предприетите мерки вече дават добри резултати.

Находка: Столичанка намери 6 кв. м жълти павета (СНИМКИ)

Софиянка откри около 6 кв. метра жълти павета в задният двор на новата си къща в кв. "Гео Милев".  На място е изпратен екип на общинското дружество "Софинвест", за да прибере жълтите павета, тъй като те са обявени за културно наследство, съобщават от столична община. Според историци, блокчетата са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. като те са поставени на бул. "Цар Освободител" и на площада пред Народното събрание. Всички павета, които са събрани за период от 110 години от участъци в столицата, където са били заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество. А идеята е те да се използват при ремонти в централната част на столицата.

Собственици на таралясници хитруват и задръстват жилищни квартали в София

Промяна в Наредбата за вдигане на стари автомобили в София трябва да има и то съвсем скоро. Иначе проблемът в столицата се задълбочава и в жилищните квартали стотици стари коли заемат парко места, превръщат се в място за отпадъци, източници на насекоми и гризачи и най-вече замърсяват околните пространства, видя Столица.bg. За належащата промяна говорят данните от столичните райони, където масово има изоставени, ръждясали и разпадащи се коли. Стикери са залепени на стотици автомобили и само една малка част от тях са репатрирани от общината. Със сигурност обаче никой не знае точния брой на таралясниците. Очевидно причината е в тромавата процедура с дълги срокове между всеки етап. Това затруднява районните кметове и администрациите да бъдат ефективни в разчистването на излезли от движение коли.

12-годишен спечели място в космически лагер на НАСА

Светлин Праматаров от Нови Искър се пребори за място в космическия лагер Space Camp на НАСА в Турция. Детето се състезаваше със свои връстници от цял свят. Сумата за включване на момчето в лагера е 1250 долара. Но семейството му няма възможност да ги осигури, съобщават от администрацията на района. До 20 май парите трябва да бъдат осигурени. 

Вижте най-интересните събития за  утрешния 16 май- ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 24 април 2024 г....

Времето на 24 април 2024 г. Предимно облачно с кратки превалявания ще е времето в София днес. Сутринта термометрите ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right