Новините в София: Най-важното за деня 15 май 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 15 май 2021 г.

Снимка: Емилия Авджиева

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 май 2021 г.

Затвориха входовете на бившите подземни галерии за евакуация в "Редута" (СНИМКИ)

Входовете на някогашните подземни галерии за евакуация на населението на улица "Каймакчалан" 24 са засипани с пръст. От сутринта екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" обезопасяват мястото в квартал "Редута".
За подземните убежища преди време е отговаряла "Гражданска защита". След минаването към пожарната обаче тези галерии са изоставени, разказаха пред Столица.bg живеещи в района.
От дълго време входовете са отворени и там се събират деца да играят, или наркомани и бездомници. По сигнал на граждани кметът на "Слатина" Георги Илиев е предприел обезопасителни мерки. Той се е обърнал за помощ към АПП.

От май до октомври- театър на открито в Борисовата градина

От 21 май до 31 октомври столичани и гости на града ще се радват на театър на открито. Става дума за Парк–театър "Борисова градина". Първата публика там ще бъде посрещната точно след седмица, разказват от bTV. На сцената зрителите ще видят спектакли на популярни лица като Асен Блатечки, Захари Бахаров, Стефания Колева, Владимир Пенев и Теодора Духовникова.
Освен комфорта на публиката, със своите близо 1000 седящи места, театърът на открито дава и подходяща платформа на свободните и независими артисти, които са сред най-силно засегнатите от рестрикциите, свързани с COVID-19.

Три коли се удариха на бул. "Ломско шосе"

Дъждът в София доведе и до появата на леки или по-сериозни катастрофи. Столичани публикуват коментари и снимки от инцидентите в социалната мрежа.
На бул. "Ломско шосе" срещу 61 ОУ "Св.св. Кирил и Методий" са се ударили три коли. Автомобил със сръбска регистрация е нацелил други две коли. Това коментират граждани в интернет.
На място е "Пътна полиция", изясняват се причините за инцидента.

Проф. Асен Балтов: До края на юни ще имаме колективен имунитет срещу COVID-19

И този уикенд в София и страната ще работят "зелените коридори" за ваксини. От понеделник се чака нова заповед на здравния министър и на щаба за ваксините как ще се процедира в близките дни. Това каза пред bTV директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Неговото лично мнение, че коридорите трябва да останат.
Проф. Балтов не знае дали ще се закриват "зелените коридори". Но имало „идея да се даде повече възможност личните лекари да ваксинират“. „Смята се, че те биха могли по-бързо да натрупат повече случаи за ваксинация от пациентските си листи“, обясни лекарят. И допълни, че от началото на зелените коридори през „Пирогов“ за ваксинация срещу COVID-19 са преминали 46 хиляди души, от които 16 хиляди са с втора доза.

Глобиха търговец от "Лозенец" за изнесени без разрешение на тротоара маси и пейки

Собственик на магазин на площад "Велчова завера" в "Лозенец" получи глоба от Столичен инспекторат. Причината-при проверка се установило, че пред магазина на тротоара са сложени маси и пейки, без обаче за това да има нужните разрешения. Тротоарът освен това е общинска собственост.
От обекта обяснили, че документите са в процес на обработка. От Инспектората напомнят, че подадени документи за получаване на необходимите разрешителни не са основание за поставяне на подобен род съоръжения. Това може да стане след официално издадени документи от дадената районна администрация.

Заради забавен ремонт на 30 ДГ "Радецки"- неустойки от 200 000 лв. за строителите (СНИМКИ)

Неустойки от 200 000 лв. са наложени на фирмата строител, която е ремонтирала 30 ДГ "Радецки" в "Изгрев" Причината за глобата в максимален размер е забавянето на ремонтните работи. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев. Той обясни още, че работите по градината са приключили преди седмици. Но по все още неясни причини строителят бави нещата да бъдат оформени документално. Оправданията били "организационни затруднения".

6,78 т. отпадъци събраха при чистенето край Панчаревското езеро (СНИМКИ)

6,78 тона отпадък събраха доброволци при днешното почистване край Панчаревското езеро. Боклуците бяха извозени с 2 самосвала и 8 контейнера. Чистенето днес даде и старт на инициативата на кмета на "Панчарево" Николай Гюров и екипа му “Да изчистим район “Панчарево” заедно”. Датата не е избрана случайно. Днес се отбелязват и Световният ден на климата и Международният ден на семейството.

Нови 62 заразени в София за денонощие, още 33 237 имунизирани за страната

За последните 24 часа в страната са направени общо 14 126 теста за коронавирус. От тях положителни за заразата са се оказали 518 проби. Това показва информация от Единния информационен портал.
Новозаразените в София са 62, във Варна - 42, в Благоевград - 41, в Пловдив - 39, в Бургас - 29, в Русе - 26.
В болница са приети 4832. Пациентите в интензивни отделения са 504. За последното денонощие заразата са преборили 1991. Така общо излекуваните за страната са вече 361 993.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 15 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 15 април. По тялото на 45-годишния мъж в...

Прочети още keyboard_arrow_right