Новините в София: Най-важното за деня 16 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 16 май 2019 г.


Имотна измама остави брат и сестра без родната им къща в "Лозенец''

Брат и сестра останаха без родната си къща след имотна измама в кв. "Лозенец''. Антоанета и Кръстьо Попови загубиха домът си заради имотна измама преди 8 години. Неприятната история за хората започва с фалшифициране на техните подписи. "Макар и по ксерокопията, експертизите предполагат, че под това, което сме подписвали е бил положен таблет, който взима отпечатък от подписа ти и след това може с устройство да се прехвърля", разказва един от потърпевшите пред Bulgaria ON AIR.

За един ден събраха парите, необходими на 12-годишния Светлин за лагера на НАСА

Само за един ден бяха събрани парите, необходими на 12-годишния Светлин Праматаров от Нови Искър да участва в лагера на НАСА Space Camp в Турция. Както Столица.bg съобщи малкият се е преборил за мястото с деца от цял свят. Но финансовите възможности на семейството му не позволяваха да бъдат дадени 1250 долара, за да се включи той в лагера. Заради това близките му се обърнаха за помощ към администрацията на района, близки и приятели. Вчера бе открита и дарителска сметка за умния бъдещ покорител на Космоса.

1000 вина от 100 изби идват за фестивал в София

1000 вина от 100 изби ще пристигнат в София за Балканския международен фестивал и конкурс на виното 2019. Осмото издание на фестивала ще предложи наситени емоции в началото на месец юни. Всички еликсири ще могат да се дегустират от столичани и всички гости на града. Шатрите за събитието ще бъдат разположени пред НДК между 7 и 9 юни 2019 г.
Преди фестивала обаче ще се проведе конкурс за най-добрите вина от от целия балкански регион. Записването за него продължава. А той ще се проведе в периода 5-7 юни. Отличените питиета ще бъдат присъдени от специално международно жури, в чийто състав влизат четирима носители на званието Master of Wine.

Дончо Барбалов: Направено е проучване за произвеждане на нови жълти павета (ВИДЕО)

Столичната община е направила проучване как биха могли да бъдат произведени нови жълти павета. Въпрос на време е да се направи организация за тяхното производство.

Надяваме се тяхното качеството да е като на оригиналите. Това каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов пред Нова телевизия. Той коментира и случая от вчера, при който жена откри в двора си 6 кв. м жълти павета.
Той благодари на жената, тъй като вече няма откъде да се намерят стари жълти павета. Тъй като те са произведени преди 110 години.

Топлофикация стартира нова програма, насочена към домоуправителите

Столичната "Топлофикация" ще стартира до дни нова програма, насочена към домоуправителите. Тя има за цел да подобри комуникацията между потребителите и дружеството, съобщи пред "Фокус" говорителят на дружеството Елизабет Павлова.
Създаден е специален имейл адрес, на който домоуправителите трябва да се регистрират за да получават информация за спирания и аварии, които биха продължили повече от няколко часа. На него те ще могат да се обръща и с въпроси, свързани с дяловото разпределение, но само ако ако „Топлофикация – София“ е техен топлинен счетоводител, а също и във връзка с други проблеми свързани с отоплението и топлата вода.

Автобус на столичния градски транспорт и кола се удариха на бул."България"

Катастрофа между автобус на столичния градски транспорт по линия 204 и лек автомобил се удариха на кръстовището между булевардите "България" и "Иван Гешов". При инцидента леко са пострадали двама от пътниците в автобуса.
Жена 48 година с контузия на лицето и мъж на 27 години с контузия на ръката. И двамата се прегледани от пристигналия на място екип на Спешна помощ. Катастрофата е станала около 8:30 часа. Движението в района не е затруднено. По превозните средства има леки щети. Те все още са на мястото на инцидента. Причината за леката катастрофа все още не е ясна.

Наредба определя стандарти за фасади, цветове, реклами и осветление на сградите в София (ВИДЕО)

Наредбата за градски стандарти е готова и до края на годината трябва да се приеме от СОС и да започне да действа. Новият нормативен документ ще придаде стил на центъра и на цели зони в столицата. Целта е да се прекрати кичозната практика всеки да си прави ремонт както иска, сградите да се боядисват с всевъзможни цветови, климатици да капят по главите на минаващи по тротоара граждани и всякакви драсканици да минават за реклами и да се поставят навсякъде.

Плочки със силикон за баня са поставяни на Ларгото (СНИМКИ)

Ремонтът на Ларгото в София отдавна приключи и въпреки че премина мирно, тихо и с одобрението на гражданите и там се крият проектански щуротии. На места плочки от настилката са лепени със силикон за баня. Тази "тайна" издаде днес арх. Здравко Здравков пред журналисти.
Той показа една от плочките, на която все още се е запазил слоят от силикона за баня. Взел си я от обекта преди година. "И това е проектанско решение", лаконичен бе коментарэт на главния архитект на София. Според него е крайно време проектанти и строителен надзор да носят по сериозна отговорност, а не за всички недомислици в изпълнението на проекти да бъдат санкционирани изпълнители и този, който е дал разрешението за строеж.

Започва реконструкция на хотел България, възражения до края на май

Емблематичният за София хотел България ще бъде реставриран и реконструиран, става ясно от внесеното инвестиционно намерение в район Средец. До края на месеца, до 30 май т. г. граждани и организации могат да пускат становища, мнения и възражения за предстоящото обновяване на комплекса и реконструкцията на съществуващата сграда.
Подробности около проекта са публикувани на официалния сайт на район Средец. Според проекта ще има ново строителство на пететажна сграда откъм ул. Аксаков. Хотелът се намира на бул. Цар Освободител 4 и е собственост на "Софсток Инвест" ЕООД. Сградата е строена през 1934 - 1937 г.

Заляха автомобил със зелена боя, друг надраха с пирон (СНИМКИ)

Автомобил БМВ на столична улица бе залят със зелена боя, сигнализират граждани в социалната мрежа.
Според коментарите това е станало в квартал "Сухата река", район "Подуяне".
Вандалският акт даде начало на бурна дискусия в интернет. Едни твърдяха, че зелената боя е заради спиране на нечие чуждо място за паркиране. Имаше и мнения, че това е отмъщение от жена към мъж, който я е зарязал заради друга. Трети твърдяха, че просто кварталните хулигани са се развихрили.

 Още интересни събития от утрешния ден- ТУК

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 18 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 април. Третото издание на фестивала "...

Прочети още keyboard_arrow_right