Новините в София: Най-важното за деня 17 май, 2019 г.

вечерен обзор

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 17 май 2019 г.

Нови жертви е набелязал заподозреният за убийствата в Костенец

Нови жертви е набелязал заподозреният за двете убийства Стоян Зайков, станали само за седмица в Костенец. Вече осми ден градът живее в постоянен страх. Вчера барети претърсваха околностите, както и село Очуша. От МВР съобщиха, че при тях няма такъв списък с хора и ако действително e наличен такъв той е при издирваният. Те са взели мерки за защита на няколко души от обкръжението на убитата му приятелка Милена Шишкова.

Главен комисар Иванов заяви пред журналисти, че ще си тръгнат от Костенец, чак когато мъжът бъде заловен и случаят приключи. Акцията вчера стигна и до местното училище, където притесни децата и техните родители и учители.


Откриха мъртва жена в "Орландовци"

Безжизнено тяло на жена е намерено тази нощ на улица в квартал "Орландовци". Става дума за 29-годишна жена с множество криминални регистрации, съобщават от МВР. Към мястото на инцидента веднага са насочени разследващи екипи.
Направен е оглед на мястото. Образувано е досъдебно производство. Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Вандали издраскаха новите пейки на „Кристал” и „Графа” (СНИМКИ)

Нова вандалска проява стана в центъра на София. Този път обект на вандалщина са чисто новите пейки и кошчета за боклук на ул. „Граф Игнатиев” и в градинка на „Кристал”. И двете места се ремонтират, като част от обновяването на центъра на града. Надрасканата мебел бе поставена наскоро от строителите. За кратко време те бяха издраскани и издълбани с безсмислени надписи.
Ремонтът на градинката „Кристал” трябваше да приключи на 15 април, но бе продължен за отстраняване на дефекти. До края на май трябва да приключи и ремонта на „Графа”. Най надраскани там са пейките в района на пл.''Гарибалди''. Към момента не ясно дали парковата мебел ще може да бъде почистена или ще се наложи нейната пълна подмяна.

КОС на СДВР: 78 000 оръжия има в София

В столицата има 78 000 пистолета, пушки и всякакви други оръжия от различен калибър, собственост на 43 000 души. Това показва статистиката на СДВР. В нея обаче влизат само любителите и ловците, всички останали лица със служебни оръжия са в отделен регистър. Информацията съобщи Венцислав Рангелов, началник на служба "Контрол на общоопасни средства" към СДВР пред телевизия Bulgaria on Air.
Много от хората обаче, не носят оръжията със себе си, а ги държат в дома си. ''Има закон, който регламентира абсолютно всичко. Оръжието трябва да се използва по предназначение. Има изисквания и мерки за безопасност. Те трябва да се спазват и всичко извън тях е нерегламентирано и незаконно'' разясни Рангелов.

Куркума с олово и в софийските магазини

Куркума с високо съдържание на олово бе открита в търговската мрежа на столицата и на страната, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните/БАБХ/. Веднага количеството опасна подправка е изтеглено от търговските обекти.
Фирмата, която е разпространила токсичната подправка, е "Булгар лук" ООД.

Само за два месеца 1086 столичани останаха без книжки

Само за два месеца на територията на столицата са отнети 1086 книжки, а броят на нарушенията на пътя е 20 373. Сочат последните данни на СДВР. За същия период служителите на ОПП-СДВР (КАТ) са извършили 45 262 проверки на пътни превозни средства. Съставени са 4632 акта и 18596 фиша. 262 превозни средства са останали без регистрационни табели заради наличие на алкохол и наркотични вещества в кръвта на водачите.

От полицията съобщиха и че са заловени общо 187 шофьора употребили алкохол и 29 употребили наркотици. Спрени за проверка и глобени са 1379 пешеходци, 261 водачи са почули акт заради отнето предимство на пешеходна пътека. За два месеца констатирани и две много тежки катастрофи заради употреба на алкохол. Настъпили са общо 122 тежки произшествия и 1667 леки. За съжаление в тях са загинали 8 души.

Хванаха трима мъже докато разглабят крадена кола в Кривина

Трима мъже са арестувани в момент на разглабяне на краден „Мерцедес Е 350“ в с.Кривина. Колата е била открадната от паркинг пред блок в ж.к. „Манастирски ливади“. Собственика е подал сигнал в полицията, след което е започнало бързо разследване. Веднага служители на на сектор „Престъпления свързани с МПС“ при СДВР са установили къде се намира автомобила.

При проверка на хале в с. Кривана, те се установили трима мъже на 49, 20 и 31 години, който я разкомплектовали. След извършване на претърсване на жилищата на мъжете и помощението, полицаите са открили и четири устройства за заглушаване на GPS сигнали, мобилни телефони, няколко комплекта регистрационни табели, въздушна пушка и боеприпаси, голяма сума пари, компютри от различни марки автомобили и автоключ за „Мерцедес“.

Планово спиране на тока от 20 до 23 май в София
Планови спирания на тока за периода 20-23 май ще има на територията на София. Прекъсването на електрическото захранване е с цел подобряване на мрежата и нови инвестиции, съобщават от ЧЕЗ.

До края на годината стартира изграждането на Южната дъга между „Младост“ и „Тракия“

До края на 2019 г. ще стартира строителството на околовръстния път на столицата в участъка между район Младост и магистрала „Тракия“. Информацията съобщи министър Петя Аврамова в парламента. Срокът за изпълнение на проекта е възможно да бъде спазен, но само ако няма обжалвания на отчуждаването на имоти и се изпълнят всички необходими процедури.

''В момента в района на околовръстен път и автомагистрала „Тракия“ ежедневно се образуват огромни опашки от автомобили, които блокират движението. С изграждането на този участък ще бъде решен не само този проблем но и ще се осигури едно автомобилно трасе, което ще гарантира едно адекватно обслужване на кварталите в района'' допълни Аврамова. Тя разясни, че в момента сключването на договора с изпълнителя е възпрепятствано заради жалба в КЗК. Веднага след решението на комисията предстои сключване на договор с изпълнителя за инженеринг. Договора е за 180 дни, а за строителството 730 календарни.

За три дни променят маршрута на трамваи 20 и 22
Поради извеждане на релсовия път по ос и ниво за междурелсие по бул. “Михай Еминеску” и бул. “Ситняково” в участъка от Румънско посолство до площад “Подуене”, трамваини линии 20 и 22, ще бъдат с променен маршрут за три дни, съобщават от ЦГМ. Измененията влизат в сила от 04.30 часа на 18 май и приключват в 24 часа на 20 май. 

 

 Още интересни събития от утрешния 18 май може да видите - ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 28 март 2024 г....

Времето на 28 март 2024 г.: И през днешния ден температурите ще продължат да се повишават, съобщават от НИМХ. Преди обя...

Прочети още keyboard_arrow_right