Новините в София: Най-важното за деня 17 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 17 юни 2019 г.

Нападнаха мъж в София за 2 лева
По сред бял ден на 14 юни в столицата на пл. „Македония“ е бил нападнат мъж, за да му бъдат отнети 2 лева и други вещи.
Извършителят е нанесъл няколко удара с нож тип „пеперуда“ по главата на пострадалия. За късмет в този момент в района е имало граждани, които са предотвратили по тежък инцидент, съобщават от прокуратурата.
На извършителя, 42-годишен мъж е повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. Очаква се днес съдът да разгледа мярката за неотклонение „Задържане под стража“.

Автомобил се заби в спирка на „Самоковско шосе“

Тежка катастрофа е станала преди минути на ул. „Самоковско шосе“ в близост до местността Камбаните. Лек автомобил буквално се е забил в спирка и е помел табелата за градския транспорт и е отнесъл знак. Инцидентът е станал и близост до пешеходна пътека.
Все още няма информация за пострадали. На място има екипи на полицията и спешна помощ. За късмет по това време на спирка не е имало хора. Причините за катастрофата се изясняват. Движението в района е затрудено.

Няма отровни змии в градинките и парковете в София

Няма информация за увеличение на популацията на змии в столицата. Не са открити и отровни влечуги. Това съобщи херпетологът Атанас Грозданов. Змиите са в една численост, която е постоянна и има фактори за тяхното намаляване, а не увеличаване, съобщава БНТ.
Според херпетологът Емилия Вачева отровни змии в столицата не се среща, тъй като те няма как да живеят в градска среда. Няма опасност и не бива да се притесняваме. Най-често в града се срещат водните змии - сива и жълтоуха, а също и смокът мишкар. И трите не са отровни и не са опасни.
Специалистите много кратно са обяснявали,че няма как да има опасни змии в София и сигналите за такива са некоректни и целят да създават паника сред хората.

Врачанско ауди премина през велоалея, за да се паркира на тротоара на "Дондуков" (СНИМКИ)

Автомобил с врачанска регистрация безкрупулно се паркира на тротоара на бул. Дондуков между ул. Дунав и 11-ти август. За да стигне дотам шофьорът премина през велоалеята и се закотви на тротоара, видя Столица.bg. На всичкото отгоре тръгна срещу пешеходците на тротоара (десния в посока бул. В. Левски), за да си намери удобно място.
От черното ауди излязоха младеж и девойка. Спокойно, без притеснение стъпиха пред витрината на магазин за очила и спортни стоки. Не бързаха, не влязоха в аптека, ей така тръгнали на пазар.
На отсрещната страна на бул. "Дондуков" има има зелена зона, но далеч по-удобно е да се качиш при пешеходците на тротоара, коментираха възмутени граждани. Те направиха забележка на шофьора и го помолиха веднага да си махне колата. Той се държа нахално, но въпреки това се изнесе с автобила. Очевидец на цялата случка стана и общински съветник, но без да вземе участие.

Отново обраха скулптора Ставри Калинов (ВИДЕО)

Отново бе обран скулпторът Ставри Калинов. Този път той стана жертва на кражба от галерията му в София. Престъплението е станало на 13 юни след 13 часа. Мъж влиза в галерията на Калинов и без да се притеснява взима едната от двете части на статуетка на твореца. Тя има доста висока стойност. За посегателството разказва самият скулптор в социалната мрежа, като разпространи и видео. Това е втората кражба от твореца от началото на година.
Само преди няколко месеца крадци влезнаха и в ателието му в кв. Кремиковци и задигнаха статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове. Днес той моли всеки познаващ мъжът от кадрите да се свърже с него или с полицията.

Традиционният празник на район "Надежда" ще се проведе в Северния парк

На 17 юни район "Надежда" чества своя празник в Деня на Свети Дух. От 18:30 часа в обновения Северен парк ще започне честването. Организаторите съобщават, че ще има много настроение и музика.
Участие ще вземат вокално-театрална формация „Врабчетата“, фолклорен клуб „Веселите шопи“ към Народно читалище „Свобода - 1955” с ръководител Ивайло Николов, клуб по спортни и латино танци „Гардения“, както и състави от Културен център „Люлин“.
Водещ ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерта ще бъде представено светлинното-лазерно шоу „Люстам“. Празникът е част от Календара на културните събития на София за 2019 г.

400 нови работни места отваря доставчик на БМВ в Божурище

Един от най-големите доставчици за автомобилните гиганти- Веhr-Неllа Тhеrmосоntrоl (ВНТС) инвестира 31,6 милиoнa лeвa зa paзшиpявaнe нa зaвoдa cи в Бългapия. Hoвaтa чacт oт пpoизвoдcтвeнaтa бaзa в иĸoнoмичecĸaтa зoнa в Бoжypищe e oфициaлнo oтĸpитa. Общата площ на разширението е 7500 ĸвaдpaтни мeтpa, ĸaтo 2200 ĸвaдpaта oт тяx ca cĸлaдoвe, oфиcи, тexничecĸи зoни и лaбopaтopии. От компанията плaниpaт дa yдвoят пpoизвoдcтвeния cи ĸaпaцитeт. Това ще допринесе и за отварянето на нови 250 paбoтни мecтa, съобщават от money.bg. Сред основните клиенти на ВНТС са "Ауди", БМВ, "Волво", "Форд" и други.
С новите служители eĸипът нa ВНТС Бългapия нaдxвъpля 700 дyши - шecт пъти пoвeчe oт 2013 гoдинa, ĸoгaтo ĸoмпaниятa стъпи за първи път в България. До 2022 година фирмата ще наеме още 400 души, казва Мартин Ниланд, изпълнитeлeн диpeĸтop нa ВНТС Бългapия.

От 200 детски градини в София 70 директори са за пенсия

70 директори от общо 200 детски градини в София са за пенсиониране, съобщават от Инициативен комитет за качествено и иновативно образование. Те са в пенсионна възраст и от 1 юли т. г. трябва да се оттеглят. Ще бъдат пенсионирани обаче само тези, които са набор 1955, а те са около 20 души. Според неправителствената организация директорите искат да останат на работа в същата детска градина, а за някои от тях дори ще се открива нов щат. В много от столичните градини те ще останат като заместник-директори.
В някои градини има временно изпълняващи длъжността, а за местата на пенсионираните предстои пускането на конкурси, обясниха пред Столица.bg от Столична община. От инициативния комитет за качествено и иновативно образование изразяват несъглавие от оставането на директори, които трябва да се пенсионират.

Автобус 120 с променен маршрут заради ремонт на "Черковна"

Частично се променя маршрутът на автобус 120 заради ремонт на моста на "Черковна" над "Данаил Николаев". Стартът на реновирането е утре, то ще продължи до 7 юли. Ще се ремонтират дилатационните фуги на моста, съобщиха от Столична община. Заради обновяването от утре до 7 юли се забранява влизането на коли по ул. „Черковна" в участъка от ул. „Марица" до ул. „Е. Симидчийска".
А ето и как ще се промени маршрутът на автобус 120 по време на ремонта: от Зоопарка по маршрута си до кръстовище ул. "Черковна" - бул. "Мадрид", наляво по ул. "Мадрид", надясно по ул. "Проф. Милко Бичев", наляво по бул. "Ген. Данаил Николаев", наляво по ул. "Злетово" и наляво през моста "Чавдар" и по бул. "Владимир Вазов" по маршрута си – двупосочно.
Рейсовете ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък.

Още интересни събития от утрешния 18 юни може да намерите- ТУК

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 28 март 2024 г....

Времето на 28 март 2024 г.: И през днешния ден температурите ще продължат да се повишават, съобщават от НИМХ. Преди обя...

Прочети още keyboard_arrow_right