Новините в София:Най-важното за деня 18 април, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 18 април 2019 г.

Обновяват 3 спортни площадки в Дружба 1

Три нови, модерни и многофункционални спортни площадки ще бъдат реконструирани и възстановени в Дружба 1, район Искър. Вече е одобрен ПУП в квартала и това позволява да се започне работа по ремонта на съоръженията. Те са съществуващи, но в момента са в ужасно състояние. От районната администрация изчакаха дълго време, защото терените бяха блокирани поради липсата на планове и реституционни претенции. 

Александра Сърчаджиева катастрофира на път за ефир

Лека катастрофа преживя тази сутрин актрисата Александра Сърчаджиева. Тя пътувала за ефир в Нова телевизия, когато друга кола я ударила отзад.

Катастрофа с автобус на градския транспорт блокира „Симеоновско шосе“

Катастрофа между автобус по линия 67 и джип БМВ е станала на бул. „Симеоновско шосе“ 88 посока кв. Симеоново. Заради нея на място се образува голямо задръстване, съобщават граждани в социалната мрежа. Не ясно дали има пострадали при инцидента. Нанесени са сериозни материални щети на джипа и автобуса.

Полицията задържа на жп гара 21-годишен за убийството в "Младост"

21 годишен мъж е задържан по подозрения за убийството в столичния квартал "Младост" снощи, съобщиха от МВР. Мъжът е пътувал с влака София- Варна и е локализиран от органите на гара Горна Оряховица. В момента се извършнат процесуално-следствени действия. Проверяват се всички детайли около инцидента.

Зафир Зарков: Чешките трамваи по 20 и 22 ще подобрят комфорта на пътуване

СОС одобри купуването на 10 трамвая, втора употреба от Прага, които ще бъдат пуснати по линия 20 и 22. Те са 18 - 19 годишни и ще сменят движещите се в момента над 30-годишни по двете столични линии, каза общинският съветник Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт. Закупуването става благодарение на сътрудничеството между община Прага и София. В момента процедурата по договарянето е към края и се очаква да се подпише контракт. С новите мотриси ще се подобри комфорта на пътуване, категоричен бе Зарков. Той уточни, че цената на единия трамвай е 40 000 лв., която е доста добра, а за транспортирането на извънгабаритния товар от Чехия ще са необходими по 10 000 лв. на трамвай.

Ще вдигнат ли цената на парното в София поправки в закона

Цената на парното и топлата вода в София и други големи градове може да се увели неочаквано. За новото, непредвидено повишение на цените на общинското дружество Топлофикация предупредиха общинските съветници в столицата Милка Христова и Калоян Паргов. Услугата на Топлофикация ще се повиши заради внесените и минали на първо четене промени в Закона за енергетиката в Народно събрание. Те са дело на Делян Добрев и бившия шеф на АЕЦ Козлодуй Валенти Николов. Те искат за отпадне регулираната цена на кафява енергия. Това е произвежданата от топлоцентралите електроенергия, която се изкупува на преференциални цени от държавата. 

Над 30 задържани при акция срещу ''ало'' измамници в София и Румъния (СНИМКИ + ВИДЕО)

Над 30 души бяха задържани при акция срещу ''ало'' измами в София и на територията на Румъния. Освен в столицата акция се проведе и в Горна Оряховица, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от "Фокус". По думите на зам.главният прокурор това е най-голямата установена организирана престъпна група, извършваща телефонни измами. В София са задържани 5 души, а в Румъния 28, няколко задържани има и в Горна Оряховица. Заловен и ръководителят на група.

Всеки месец ще има фермерски пазар на ул. ''Оборище''

Всеки месец ще бъде организиран фермерски пазар на ул. Оборище, това реших днес общинските съветници. Решихме да има Фермерски пазар Оборище всеки месец тази година. Това е не просто търговия, а културно- социално явление, туристическа атракция и ежедневна необходимост!", сподели зам.-председателят на СОС и председател на Стопанската комисия в Столична община Николай Стойнев. За няколко години този вид пазари се наложиха и са изключително харесвани от софиянци и гостите на града, каза изпълнителният директор на на "Пазари ЮГ" ЕАД. Именно те заедно със Столична община и фемерски организации организират пазара.

Кола се запали на кръговото на 4-ти километър (СНИМКИ)

Лек автомобил се запали на Цариградско шосе и кръговото на 4-ти км, преди моста. На място все още няма пожарни коли и полиция, съобщават граждани в социалната мрежа.

Фандъкова: 51% от работоспособното население на София е с висше образование

51% от работоспособното население на София е с висше образование. Тя участва в граждански диалог на тема образование. „Тук са събрани хората, които направиха от София образователния център на България. В нашият град се намират най-добрите детски градини, училища, университети, БАН. Това ни помогна на икономиката на града да се развие чувствително и да започне да достига други европейски градове“, заяви Фандъкова.

Мила Роберт възпя ремонта на "Графа" (ВИДЕО)

Певицата Мила Роберт възпя продължителният ремонт ул. „Граф Игнатиев”. Тя живее в района на строежа и всеки ден за нея е приключение. В самия клип за статисти и танцьори тя ползва истински работници от строежа.  Песента е направена за 2 седмици и веднага след като бе показаха стана тотален хит. Ремонта на "Граф Игнатиев" най-вероятно ще приключат до края на месец май, но само ако времето е подходящо за работа.

Правят възстановка на Априлското въстание в Градската градина

Възстановка по повод 143 години от Априлското въстание ще бъде направена в Градската градина в столицата. Събитието ще се състои на 20 април от 16 часа зад площадката на бившия мавзолей, съобщват от пресцентъра на Столична община. В нея ще участват патриотични сдружения от София, Видин и Самоков. Всички ще бъдат облечени в автентични униформи и носии и оръжия, ще бъдат прочетени оригинални текстове на Възванието към българския народ, Кървавото писмо на Тодор Каблешков и клетвата написана от Поп Грую Бански.

Вижте най-атрактивните събития в София за утре - 19 април-  https://stolica.bg/kalendar?day=2019-04-19

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right