Новините в София: Най-важното за деня 18 септември, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 18 септември 2019 г.

Камион се заби в автобус 413 при парк-хотел Москва

Камион се удари в автобус по линията 413 преди борени минути. Инцидентът е станал на бул. Драган Цанков точно при парк-хотел Москва, съобщи очевидец в социалната мрежа в групата "Безумията в София".
Пътниците са свалени и движението е спряно. Засега няма информация за пострадали пътници. Камионът се е ударил в градския автобус в задната част. Шофьорите да карат внимателно, тъй като на мястото на произшествието има разпилени стъкла.

В София пуснаха нова онлайн платформа за търсене на работа

България отбеляза Европейския ден на труда в София с трудова борса и за първи път платформа за онлайн търсене на работа, съобщава БНТ. Борсата ще позволи на работодателите и търсещите работа не само се срещнат физически, но и в реално време онлайн. Проектът се осъществява от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта с подкрепата на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Новата платформа позволява на хората, търсещи работа и работодатели от цяла Европа, да се регистрират и да комуникират напълно безплатно.

Катаджия позволява да се кара в буслентата на "Цариградско шосе"

Огромни задръствания изнервят всички шофьори в пикчасовете в София. Похвална е инициативата на КАТ техен служител да напътства автомобилите да карат и в буслената, за да се намали задръстването. В момента това извършва катаджия с палка, който на кръстовището на "Цариградско шосе" и Алея "Яворов", по посока "Младост" позволява трафикът да използва и буслената.
Задръстването е огромно и по посока Университата, но там шьофьорите в по-голямата си част не си позволяват да навлизат в обособената за градския транспорт лента, още повече, че стеснението на "Орлов мост" трудно поема стотиците автомобили, отправили се към центъра на града.

Архитект влиза в листата за общински съветници на ГЕРБ (СНИМКИ)

Архитект Ивайло Петков е едно от новите лица, които влизат в листата за общински съветници на ГЕРБ. Днес той бе представен от кмета Йорданка Фандъкова като вото попълнеие в екипа ѝ. Ролята на архитекта е ключова и в изпълнение на инвестиционните проекти. Арх. Ивайло Петков е кандидат за общински съветник, преподавател в УАСГ и от "Група Градът", каза настоящият кмет и кандидат за София.

Около 70 000 коли по-малко на ден ползват софиянци след пускането на метрото

След пускането на двете линии на метрото в София близо 70 000 по-малко на ден коли се ползват в града. И около 75 000 тона вредни вещества по-малко се изхвърлят годишно в атмосферата. Това обясни пред камерите на Канал 3 проф. инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен".
Той допълни, че на надземния обществен транспорт средната скорост е 14-15 км/ч, с автомобил - 20, максимум 24 км/ч, в пикови часове - по-малко. А на метрото максималната скорост е 80 км/ч, средната е 34 км/ч, независимо дали вали, дали има трафик. Това води до 25% редукция на трафика в града.
Братоев обясни, че много често вижда в метрото и депутати, и министри и журналисти. Просто на хората им е по-удобно да пътуват с подземната железница.За всички хора известните са просто пътници в метрото.

Разширяват трамвайното трасе в ринг, който ще свързва с метрото

Трамвайното трасе в София ще бъде разширено и ще се образува своебразен наземен релсов ринг. Това предвижда проект, по който отдавна работят в НАГ. Проектът е обвързан със зеления ринг, който бе представен през миналата седмица от кмета Йорданка Фандъкова и арх. Здравко Здравков.
Трамвайното трасе ще започва от бул. Овча купел. по ул. "Тодор Каблешков", където ще започне разширение. То включва 2 платна с по 3 ленти и еднопосочни велоалеи, а трамвайните релси ще са по средата, разясни пред Столица.bg арх. Здравко Здравков.

Фермерски пазар "Пендара" на Женския пазар

Женският пазар в София ще подкрепи българските фермери и занаятчии и ще стане домакин на 12-и октомври т.г на фермерския пазар "Пендара". На него ще се представят нови производители и продукти, както и иновации на основата на националното ни гастрономическо наследство.
Организатор на проявата е Фондация „LocalFood.bg“ и Пазари Възраждане ЕАД. Очаква се да участват около 50 малки стартиращи бъргарски ферми и занаятчии. Организаторите се надяват фермерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женския пазар, който е най-старото тържище.

Двамата издирвани побойници в "Бесо" се предадоха, пуснаха ги под гаранция

Издирваните двама души, които участваха преди близо месец в погром на столичното заведение "Бесо" Веско Стоянов и Петър Паунов са се предали в полицията. Те са били съпровождани от адвоката си Любомир Таков. Обвинението към тях е за хулиганство. Пуснати са под гаранция срещу 2000 лв.
Директорът на СДВР Георги Хаджиев смята, че психологически натиск ги е накарал да се предадат. Те са се възползвали от правото си да не дават показания и това е пречка да се установят още две лица, участвали в погрома. До сега са установени четирима души, без поръчителя. Има изготвена експертиза и няма да позволим да се върнем към подземните години, обяви пред Нова тв Хаджиев.

Йорданка Фандъкова: Дължим на софиянци Витоша и къпалнята "Мария Луиза"

В дълг към софиянци сме за планината Витоша и достъпа до нея, както и "Борисовата градина" и особено къпалнята "Мария Луиза". Имаме готовност да променимяне нещата и да възстановим къпалнята на софиянци. Механизмъм вече го подготвихме - ПУП и там няма да може да строи нищо. Убедена съм, че ако не самият инвеститор ние сами ще направим постъпките. Това каза настоящият кмет и кандидат за четвърти мандат в София Йорданка Фандъкова в интервю пред bVT.
Тя призна, че много неща не ѝ дават мира, защото темпото и обема са огромни. Фандъкова съобщи, че до края на септември АПИ ще започнат разширението на Южната дъга откъм магистрала "Тракия".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 18 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 април. Третото издание на фестивала "...

Прочети още keyboard_arrow_right