Новините в София: Най-важното за деня 19 януари 2023 г.

Вятърът вдигна изолация на бул. Патриарх Евтимий 44 в София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 19 януари 2023 г.

Председателят на СОС: Ще изчакаме съдебно решение за обещетения на разменените бебета в "Шейново"

Столичният общински съвет няма да дава съгласие за обещение от 300 000 лв. на майките на разменените бебета в общинската АГ болница "Шейново". "СОС няма да отпусне пари за обещетението", категорично заяви пред журналисти председателят Георги Георгиев при посещението си днес в Първа градска болница.

В "Триадица" продължават да премахвт стикирани автомобили

Принудителното репатриране на площадки за разкомплектоване е извършено вчера, 18 януари, след изтичане на гратисния период за доброволно премахване на стикирани излезли от употреба автомобили и непредприемане на действия от техните собственици. Първите пет автомобила за 2023 г. са премахнати от столичните квартали "Стрелбище" и "Гоце Делчев", където са заемали общински площи.

Вятърът наклони стълб с елтабло на ул. Вихрен в Павлово (СНИМКИ)

Взети са всички мерки за безопасност и обектът е заграден с предпазна лента, да не се преминава в близост. Наклоненият стълб е на тротоара и ако вятърът го събори може да падне върху двете къщи, пише авторът на снимките. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" следят за пътните платна и паднали дървета, на Електроолд са се заели с електрическите табла, кабели и т. нат. 

Столетница от кв. Славовци учи деца и внуци на доброта и трудолюбие

Баба Райна от столичният кв. "Славовци" в район "Нови Искър" отпразнува един век на 4 януари, разказаха от района. Щастлива пред празничната торта, столетничката показа на близките си широка усмивка и добро настроение, пред които всички битовизми и всекидневни проблеми сякаш се изпаряват. Животът на столетницата е изпълнен с множество премеждия, бедност и мъка по отишли си без време син и съпруг, но въпреки всичко тя устоява на житейските бури и доживява 100 лазарника. От района разказват историята на живота на баба Райна така, както са я чули от нея.

Верижна катастрофа с четири коли затвори Околовръстното

Инцидентът се е случил около 10,30 часа под кръговото на Драгалевци в посока Младост. Няма информация за пострадали при инцидента. Трафикът в района вече се нормализира, но все още е затруднен, предупреждават шофьорите.

Вятърът отнесе и част от покрива на Министерския съвет в София

Част от ламаринената фасада на сградата се е откачила заради силния вятър, което е наложило намесата на екип на пожарната. Аварийният екип е пристигнал по спешност и веднага е започнал ремонт. Аварията не е попречила на служебното правителство да отчете 171 дни управление.

Пилотно: 2 автобуса на градския транспорт в София се движат със система за пътна безопасност

В два автобуса от градския транспорт в София е монтирана пилотно нова система за пасивна пътна безопасност, съобщи зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. Те се движат по линии 76 и 404. Чрез специално инсталираната камера в предната част на автобуса се създава ГИС-карта, която нанася на координати цялата съществуващата инфраструктура по маршрутите на движение - стълбове на улично осветление, кофи за боклук, пътни знаци, маркировка, вкл. неравности на пътното платно. Цялата тази информация се визуализира и опреснява след всяко едно преминаване по маршрута, разказва зам.-кметът.

Психологическа помощ за онкоболни и роднините им в София в 5 общински болници

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения. Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа. Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

Вятърът вдигна изолация на бул. Патриарх Евтимий 44 в София (СНИМКИ)

Доста граждани се събраха и наблюдаваха работата на момчетата на Красимир Димитров. "Как ги правят тези изолации, какви са тези майстори и фирми, възмущаваха се наблюдатели на аварийните дейности.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 19 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 19 април. Двуетажен автобус от пл. "Алек...

Прочети още keyboard_arrow_right