Новините в София:Най-важното за деня 19 юни, 2019 г.

София ул.Бенковски

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 18 юни 2019 г.

Няма да затварят ул. Каменоделска, ремнотът е в срок (СНИМКИ)

Движението по столичната улица Каменодлеска, район Сердика няма да бъде изцяло затворена, съобщиха от Столична община. В момента автомобилите там се движат само в посока от Първа българска армия към центъра. По предварителна информация улицата трябваше да бъде затворена от 17 юни т. г. за месец заради изграждането на колектор на Топлофикация. От общинското дружество са обяснили, че ще подменят само хидроизолацията и това доста скъсява срокът на ремонта на съоръжението. Заради голямата натовареност по улицата движението остава, въпреки че е доста затруднено и заради ремонта на моста на Изида, където от НКЖИ обновяват релсовия път.

Закуските на ученици - на стол в коридора вместо в лафката (СНИМКИ)

Хранителни продукти, предназначени за децата от столичното 27 СУ "Акад.Г. Караславов" в "Люлин", се съхраняват не в лафката, а на стол във фоайето. За абсурда сигнализират разтревожени родители, цитирани от БНТ. Според тях нещата са пазят в касетка при портиера на сградата. А самата храна представлявала кисело мляко и филия с маргарин. И някое дете не би поискало да се храни с подобни неща. 

Блъснаха полицай, докато кара мотора си (СНИМКИ)

Столичен полицай бе блъснат от лек автомобил, докато кара мотора си в София. Инцидентът стана вчера на метри от кръстовището на бул. "Тодор Александров" близо до улица "Иван Иванов". Човекът е откаран в болница с болки в крака, съобщиха от bTV. На място има екип на полицията, който прави оглед на мястото. Снимки от инцидента се появиха в социалната мрежа. 

Съседи карат мъж насила да е домоуправител, той ще ги съди

Млад мъж от София е каран насила от съседите си да стане домоуправител. Той смята да заведе дело в съда по казуса. Но Законът за етажната собственост е категоричен: дори да няма желание, всеки трябва да стане домоуправител. За историята разказват от bTV. Асен Маринов казва, че понеже другите не искат да се занимават с грижите на входа, избират него за домоуправител. Той обаче цял ден е зает с пациенти и няма време за административни задачи. Според Маринов той иска даде гласност на проблема. 

Намериха мъртва жена в "Красно село"

Мъртва жена е открита рано тази сутрин в тревата на жилищен блок в квартал "Красно село", съобщиха от МВР. На място са отишли екипи на Спешна помощ и на полицията.

В София ще има електрически велосипеди под наем

Живеещите в столицата вече ще могат да си вземат електрическо колело под наем. Така София ще се доближи до другите европейските столици, където тази услуга е много развита и се радва на огромен интерес. Първоначално желаещите ще могат да ползват велосипеди за преходи в планината за минимум 3 часа. На следващия етап в града колелата ще бъдат разположение на различни точки, където хората лесно и удобно ще могат да ги взимат и връщат. 

Стартира ремонтът на Искърско шосе и бул. "Асен Йорданов" 

Фирма Щрабак ще е изпълнител на ремонта на столичните Искърско шосе и бул. Асен Йорданов в Дружба 1, район Искър, съобщиха от Столична община. Движението по едно от най-натоварините трасета в района няма да бъде затваряно. Има изготвен график и ще се направи временна организация на движението, обясниха пред Столица.bg от Щрабак.

Йорданка Фандъкова за ПУП-а: Без строителство и разширения в Борисовата градина

Без строителство в Борисовата градина и промяна на границите на съществуващите спортни обекти. Радвам се, че със спортния министър Красен Кралев мислим по един и същи начин. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Тя потвърди мнението си, че най-големият парк в София трябва да се запази от строителство. Вече казах моето мнение за ПУП-а и становището ми е в НАГ, заяви столичният кмет. Тя коментира обвинения на политически сили към Столична община относно проектът. Това не е ПУП-ът на Фандъкова, а е проектът на арх Ковачев, който е автор. Политическите сили, които са раздавали на парче Борисовата градина сега отправят критики, коментира Йорданка Фандъкова. Тя е против строителството и на климатична гимназия.

Поставят паметник на загиналите деца между 1923 и 1944 г. в Борисовата градина

Паметник на убитите деца между 1923 и 1944 година ще бъде поставен в Борисовата градина. Негов автор е скулпторът проф. Иван Славов. За поставянето вече е сформиран и инициативен комитет, организиращ благотворителни прояви за набиране на средства. Първоначално идеята е била той да бъде поставен в парковото пространство около НДК. Вече са събрани данни за около 200 убити деца, а също и за близо 3000 загинали при депортацията на еврейските семейства в концентрационните лагери по време на войната.

Сградите в район Витоша до 7 м високи

Ограничения на строителството или по точно на устройствените параметри в район Витоша предложиха от местното кметство. Кметът инж. Теодор Петков и екипа му стартираха петиция и със събиране на подписи ще настояват за въвеждането на нови правила при застрояването в кварталите в района. Искаме намаляване на параметрите, ако сега на 1 декар може да се застори с 1000 кв. м РЗП, то трябва да се намали на 700 кв. м РЗП, например, обясни пред Столица.bg зам.-кметът на Витоша Кънчо Кънев. Той потвърди, че друго изискване ще е там където няма канализация да не може да се посторят повече от 3 самостоятелни имота, като например в една сграда да няма повече от 3 апартамента. Също така да се огриничи до 7 метра и височината на строителството. 

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно.

Още интересни събития от утрешния 20 юни може да намерите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 27 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 27 март.  Кога ще има кръстовище на...

Прочети още keyboard_arrow_right