Новините в София: Най-важното за деня 2 ноември, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 2 ноември 2019 г.

Нови екзотични видове радват посетителите на зоопарка в София

От тази седмица към колекцията в столичния зоопарк се добави нов, екзотичен вид - африканските антилопи дик-дик, които са едни от най–дребните и деликатни тревопасни в света. Те са две мъжки, които зоопаркът получи по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. И двамата са родени през 2018-а година, разказват от Зоологическата градина.

Чипс от картофени обелки и течен веган шоколад на Фермерски пазар "Пендара"

Как се прави чипс от картофени обелки или течен веган шоколад ще видят всички, които днес отидат на Фермерски пазар "Пендара" на Женския пазар. Ще се демонстрира още как се прави супа от цвекло, като се оползотвори суровината до последно. Всички тези любопитни моменти ще бъдат днес от 11.30 часа. И ще бъдат представени от Благичка (Блажка Димитрова) от първия ресторант в България, в който се готви с нулев отпадък (ZeroWaste). Тя ще покаже как може бързо и лесно органичните отпадъци да се превърнат във вкусно хапване.

Над 800 столичанки прегледани безплатно за рак на гърдата за месец

Повече от 800 жени са минали през безплатните прегледи за рак на гърдата през октомври в общинските лечебни заведения в София. При 8 от пациентките е установен карцином на гърдата, а при над 170 столичанки са открити доброкачествени образувания на млечната жлеза. Това показват предварителни данни, обобщаващи резултатите от двете паралелно провеждащи се през този месец кампании за профилактика на социално-значимото заболяване. Данните публикува в социалната мрежа заместник-кметът на столицата Дончо Барбалов.

Строители от "Лозенец" отнесоха глоби за замърсяване на уличното платно (СНИМКИ)

Две строителни фирми от столичния "Лозенец" са глобени за замърсяване на уличното платно и разполагане на строителни материали на място за обществено ползване и замърсяване. Актовете са направени от екипи на Столичния инспекторат. Глобите са връчени на техническите ръководители на фирмите "АСФ Сервиз ЕООД" и "Мастер ВД ЕООД" за допуснатите нарушения.
Проверките продължават не само на територията на район "Лозенец".

Вдигат колите по ул."Московска" и "Париж" заради снимки на продукция

Заснемането на продукция ще промени плановете на шофьорите, които работят или живеят в центъра на столицата. Днес от 14:00 до 22:00 часа ще бъдат забранени престоят и паркирането на превозни средства (с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“), съобщават от Столична община.

Над 6800 шахти почистени в София за месец (СНИМКИ)

Преди сезона на дъждовете и снеговете шахтите в София бяха проверени и почистени. Инспекцията бе през месец октомври и обхвана 6843 съоръжения, както и хоризонталните им връзки с уличната канализация. Целта бе осигуряването на цялостната им проводимост, съобщават от Столичния инспекторат.
Дейността подобрява нормалната работа на канализационната система и необходимото отводняване на уличната мрежа на територията на Столична община.

"Фантомът на операта" донесе "Кристална лира" за Музикалния театър

Спектакълът "Фантомът на операта" донесе приза "Кристална лира" за екипа на Музикалния театър "Стефан Македонски". Отличието е в категория "Постановъчен екип". Наградите "Кристална лира" са на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Те бяха раздадени вчера в Софийската опера.

Отново сложиха Стефан Данаилов на апаратно дишане

Легендарният български актьор Стефан Данаилов пак е на апаратно дишане във ВМА. Това съобщиха близки до артиста, цитирани от Bulgaria ON AIR.
Данаилов е получил проблеми с дишането. И се е наложило му бъде направена трахиотомия. Ламбо е в реанимация в стабилно състояние под денонощно лекарско наблюдение.

Турнири по "Дама" и "Не се сърди, човече" в НИМ за Sofia Game Night

Турнири по "Дама" и "Не се сърди,човече" ще има тази вечер в Националния исторически музей. Познатите на поколения игри обаче ще бъдат в огромни размери. В Централното фоайе ще има и гигантска кръстословица. На първия етаж посетителите ще очаква и специално разработена от екипа на НИМ игра "Тайните на българската история", разказват от Нова телевизия.
Музеят всъщност се включва във второто издание на Sofia Game Night. Инициативата е на „Гьоте институт” и е подкрепена от Британския съвет и Френския институт в България. Техните сгради са само три от общо 30-те локации в столицата, където съботната нощ ще мине като миг или със сигурност - в игри. Този път в проявата ще има и специална програма за най-малките участници.

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right