Новините в София: Най-важното за деня 2 юли, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 2 юли 2019 г.

Шест частни линии преминаха към Столичен автотранспорт

Шест автобусни линии от градския транспорт преминаха от частни превозвачи към Столичен автотранспорт. Това са автобусите 5, 7, 8, 10, 14.
По техните маршрути от 2008 г. се движеха неклиматизирани коли. От днес те вече са заменени с нови дизелови Yutong от 2016 г., които са изцяло климатизирани, нископодови и с най-висок стандарт Евро 6, съобщи доц. д-р Тодор Чобанов заместник-кмет на София.
От 11 юли предстои да бъде поета и линия 1. Промяната идва след множество сигнали от граждани за лошото обслужването по линиите. За последно през 2015 г., към Столичен автотранспорт преминаха автобусните линии 30, 42, 54, 68, 84 и 90.

Голямо количество стъкло покри кръговото на Надежда

Голямо количество стъкло покри кръговото на ж.к.''Надежда'' в посока бул.''Ломско шосе'', съобщават граждани в социалната мрежа. Вероятно парчетата са изсипани от необезопасен камион.
Столица.bg се свърза със Столичен инспекторат от където обясниха, че вече е изпратен екип, който ще почисти отсечката. Ще бъдат прегледани и камерите в района, за да се види от къде са се изсипали тези стъкла. След което виновникът ще бъде глобен.
От инспектората съветват столични при подобно замърсяване, веднага да подават сигнали за да се реагира максимално бързо и да се предотврати инцидент.

Чупят и пълнят фарове на коли със закуска в София

Битката за паркоместа в столицата породи нова вандалска проява. Заради паркираните коли навсякъде, хората търсят различни начини за наказване на наглите шофьори. Един от тях бе споделен в социалната мрежа. Новия хит е чупене на фаровете и слагане на зърнена закуска вътре.
За няколко дни в центъра на столицата са отчетени няколко такива случая. Последният обаче е от крайния квартал Мусагеница. Публикуваните снимки със счупените фарове веднага породиха коментари в социалните мрежи. Като според повечето е добре, че освен закуската вътре няма и мляко, други пък споделят, че града е пренаселен и това е един от малкото начини за справяне с пришълците.

"Студентски град" остава без "Манджа стрийт"

"Студентски град" остава без една от забележителностите си. Става дума за няколкото заведения за бързо хранене, станали популярни в целия район като "Манджа стрийт". Публикации в социалната мрежа на хора от квартала и на собственици на павилионите говорят,че те отиват в историята, съобщава bTV.
В момента повечето клетки са опразнени, техниката е почти изнесена. А отвън стоят табели, които канят клиентите да ги търсят на новите им адреси пак в района.
"Манджа стрийт" предлагаше евтини сандвичи, бургери, дюнери по всяко време на денонощието. Това вървеше в комбинация с много дискотеки и рояк млади хора с активен социален живот.

Две коли се удариха на "Цариградско"

Две коли са се ударили на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от МВР, цитирани от "Фокус". Няма пострадали хора, щетите са само по машините.
Трафикът е затруднен заради инцидента. Екип на "Пътна полиция" изяснява причините за ПТП-то. И регулира потока от автомобили.

На Панчарево "спасяваха" квартал след тежка буря (СНИМКИ)
Разрушителна буря е преминала през столичен квартал. И представители на МВР, Пожарната, Общината, БЧК, болници и комуналните служби трябва по най-бързия начин да се отзоват на сигнала и да спасят бедстващите хора. Слава Богу, това не е реално, а сценарий за учение. То се проведе днес на полигона на аварийно-спасителната служба към Столична община на Панчарево.
За първи път се прави съвместно учение, в което са ангажирани всички служби, обединени в Единна спасителна система. За да видят как ще реагират екипите на място присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, вътрешният министър Младен Маринов и Николай Николов- директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Търсят 30 желаещи за лекари във ВМА

Военното министерство е стартирало конкурс за 30 свободни лекарски длъжности във ВМА. Кандидатите трябва да са завършили висши училища у нас или в чужбина.
Обявените места са за няколко клиники-София, Варна, Плевен, Сливен. Търсят се и медици за пунктове на няколко военни формирования в страната.
Две от местата са за зъболекари, едно за офталмолог. Търсят се още и хирург, ортопед и анестезиолог.
Конкурсът ще е на два етапа- изпит по физическа подготовка и събеседване с кандидатите. Заявления могат да се подават лично и писмено до 16 август.

24 човека са колабирали в София заради жегите

24 сигнали за колабирали хора в София заради високите температури са получени днес до 15 часа. Това съобщи говорителят на Центъра за спешна помощ Катя Сунгарска, цитирана от "Фокус".
Според нея броят на потърсилите помощ не е по-различен от останалите случаи на спешните екипи през лятото. Сунгарска допълни, че колабирането се получава, защото при по-високите градуси кръвното пада и човек се чувства отпаднал и му се вие свят. Въпреки опасно топлото време няма тежки случаи през днешния ден.

Мъж се изкъпа във фонтана пред Централна баня (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мъж превърна фонтана пред Централната баня на столицата в огромна вана. Без да се смущава от това, че е гол и го гледат хора, той спокойно започва да се мие. И тук не ставаше дума за някой, подгонен от високите температури в града днес. Явно непознатият търсеше къде да се изкъпе. Беше си донесъл и сапун. За странната случка съобщиха с клипове и снимки хора в социалните мрежи.
Минаващите в района пред Музея за история на София посрещнаха нетипичната баня с ледено спокойствие. Не толкова спокойни обаче бяха коментарите в мрежата. Едни казаха, че при тези високи цени на чадърите и шезлонгите по морето човекът с право се е бухнал в шадравана, нищо,че в момента той не е пуснат. Други обаче отсякоха, че подобна проява си е чиста излагация. Трети пък повдигнаха темата дали не е добре повече хора да си намерят по един фонтан и да се изкъпят в него, а не да се качват в градския транспорт, миришещи на всякакви животни.

Още интересни новини от утрешния 3 юли може да намерите - ТУК

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right