Новините в София: Най-важното за деня 20 август 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 20 август 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 20 август 2021 г.

Промяна в COVID- правилата за работа на кина, театри, спортни зали и заведения

В София и страната се въвеждат нови COVID- правила за работата на заведения, спортни зали, кина, театри. С днешна дата такива обекти ще могат да работят без грам ограничения в капацитета, ако 100% от персонала и гостите имат сертификат за ваксина или преболедуване или отрицателен PCR тест до 72 часа преди събитието. Това съобщават от Нова телевизия.
За всички останали заведения, зали, центрове, където няма документи за 100% ваксинация, преболедуване или отрицателни тестове, правилата ще се затегнат. Очаква се заповед, според която разрешеният капацитет за тях да бъде намален от 50 на 30%.

От "Пирогов" алармират: Деца поглъщат магнитни топчета заради мода в интернет

Заради опасна мода в социалните мрежи деца у нас масово се излагат на опасност. Лекари от „Пирогов” сигнализираха, че няколко деца са били оперирани по спешност, защото са погълнали магнитни топчета. От корема на едното са извадени 21 топчета, разказват от Нова телевизия.
Магнитните топчета са против стрес и развиват мисленето и въображението на децата. Стоката се предлага в десетки сайтове в интернет. По- малките правят фигури и гердани от тях. По- големите ги ползват като временен пиърсинг. Идеите черпели от видеа в най-разпространената сред тийнейджърите социална мрежа. От „Пирогов” обаче предупреждават, че децата често поглъщат магнитите и по този начин застрашават живота си.

Търсят собственика на пари, изгубени между улиците "Антим I" и "Опълченска"

Столичната полиция търси собственика на намерени пари. Те са открити на 18 август от полицай около 16 часа. Мястото е до новопостроена кооперация в района между улиците „Антим I“ и „Опълченска“. Парите незабавно са предадени в Столичната дирекция на вътрешните работи.

Улица "Житница" е превърната в сметище-търси се трайно решение на проблема

Вече няколко години строителни, битови и производствени отпадъци са затрупали улица "Житница" в столицата. Въпреки че периодично се почиства и има глобени, властите не могат да се справят с нарушителите, разказват от bTV.
„Имаме така доста актове направени на хора с каруци и коне, но тези хора, на практика там са несъбираеми тези средства и актове. Те са безработни, никъде не се водят. Няма ефект актът, който им прави“, обясни пред камерата зам.-кметът на район „Красна поляна“ Николай Вушовски.

През ноември ще е готов първият етап от ремонта на "Първа българска армия" (СНИМКИ)

През ноември е планирано да приключи първият етап /1,3 километра/ от крупния ремонт на улица "Първа българска армия". Това съобщи пред журналисти кметът Фандъкова, която днес лично провери строително- ремонтните работи. Бяха взети проби от насипването и основата на булеварда, след изграждането на новите инженерни мрежи.
"Започнахме ремонта на първия етап от 1,3 км от ул. „Първа българска армия“ в началото на юли. Това е много важна улица за кв. „Орландовци“ и тази реконструкция е дълго чакана от хората. Работи се в график“, каза Фандъкова, цитирана от "Монитор". Освен цялостен ремонт, там ще се подменят инженерните мрежи, пътната настилка, тротоарите и уличното осветление.

В София: Нова кампания за ваксините, засилват се COVID- проверките в транспорта

От Столичната община започват нова кампания за ваксиниране срещу COVID-19. Заедно с това се засилват и проверките в градския транспорт за спазване на противоепидемичните мерки. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес лично провери ремонта на ул. "Първа българска армия". Кметът изтъкна, че насърчаването на ваксинирането остава най-важното. Именно заради това София стартира нова кампания за стимулиране на имунизацията - брошури с информация ще има на местата с голямо струпване на граждани.

От началото на август: Над 200 проверки за замърсяване от строителството в София

В рамките на днешния ден екипи на Столичния инспекторат провериха строителни обекти в районите „Витоша“ и „Красна поляна“. Съставени са 6 акта за заемане на общинска площ със строителни материали и машини и липса на плътна строителна ограда. Това съобщават от Столична община.
От началото на август до днес са направени над 200 проверки за замърсяване от строителство на територията на столицата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 25 април 2024 г....

Времето на 25 април 2024 г.: Жълт код за опасно време е обявен за София и областта в четвъртък. Очакват се интензивни в...

Прочети още keyboard_arrow_right