Новините в София: Най-важното за деня 20 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 20 май 2019 г.

График на летните ремонти на „Топлофикация София” в „Надежда“, „Люлин“ и „Обеля“

„Топлофикация София” обяви графика си за неотложните летни ремонти за кварталите топлоснабдявани от Отоплителна централа „Люлин“. Без вода ще са част от кварталите в периода 5 юни 18 септември.

Стартира кандидатстването по програма „Зелена София“

От днес 20 май започва кандидатстването по програма „Зелена София“ на Столична община. Тя има за цел да бъдат облагородени зелените общински площи в междублоковите пространства и градинки. Проектите се осъществяват в активно сътрудничество между общината и гражданите. Те са насочени към озеленяването, подмяна и ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих. Всички материали и оборудване се предоставят безвъзмездно от Столична община на всички одобрени кандидати.

Арх. Здравков: Климатиците в центъра няма да бъдат премахнати принудително

Климатиците в центъра на столицата няма да бъдат сваляни принудително, ще има гратисен период от три години. Заяви главният архитект на София Здравко Здравков в ефира на bTV. Повод бе представената само преди седмица наредба за облик на сградите и пространствата.
"Говорим за вече одобрен стандарт за част от центъра на града, където има сгради -културни паметници, и там е нередно да има висящи климатици, екстравагантно осветление, преустройство на сгради не по стандарт. Това е в района на "Иван Шишман", "Граф Игнатиев", "Шести септември" и "Солунска", разясни главният архитект.

13 нови трамвая пристигат до края на юни, ще се движат по петицата

26 нови трамвая ще се движат по линията на петицата по бул. Цар Борис III от есента. Първите 13 пристигат в края на юни, началото на юли т. г. Те са част от големия проект на Столична община за "Интегриран столичен градски транспорт", който получи еврофинансиране по ОП "Регионално развитие. В проекта е предвидено и обновяването на трасето от Съдебната плата до Княжево.
През есента избраният изпълнител Джи Пи Груп се отказа и трябва да се избере нов. Едновременно с това, скоро трябва да се завърши препроектирането на нов линеен парк, който ще е в участъка от Македония до Руски паметник.

Лекари от "Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ (СНИМКИ)

Екип от лекари от УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов" създаде практично и полезно мобилно приложение, което да помага при оказването на първа помощ след термични травми. То носи името „Какво да правим при изгаряне?“ и е създадено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на "Пирогов".
Създадено е под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова д.м., началник на Клиниката и национален консултант по изгаряния, съобщиха от лечебното заведение.

Сменят директорката на 78 СУ в Банкя

Новата учебна година за 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя ще започне с нов директор. Досегашната Весела Неделчева е дала много на училището, но когато един човек прекара твърде дълго време на един и същ пост под огромно напрежение, той се изчерпва, съобщи кметът на района Рангел Марков в социалната мрежа. Както Столица.bg съобщи, родители на ученици в "Христо Смирненски" отдавна алармираха за нередности в общинското училище. Там се провеждали частни уроци от учители, които преподават на децата. Също така базата на училището се използвала от регистрирана школа за допълнителни уроци и се развивала търговска дейност.

Спор за паркомясто завърши с обърната кола в "Студентски град" (ВИДЕО)

Споровете за паркоместата в "Студентски град" мина на ново ниво. Млада жена откри автомобила си обърнат по таван, защото тя го била паркирала пред в близост до заведение. За неприятният инцидент съобщи, собственичката на автомобила в социалната мрежа. Тя е била събудена през нощта между 18 и 19 май с новината, че розовото и "Пежо" е обърнато по таван.

Столична община предлага 4 варианта за нов Национален стадион

Столична община е дала на Спортното министерство 4 варианта с терени за нов Национален стадион. На министерството е последната дума къде да се направи новият стадион. До момента не е избрана нито една от предложените 4 дестинации, съобщи главният архитект Здравко Здравков, цитиран от "24 часа".
Първият вариант е новият стадион да бъде направен в местността "Къро" срещу "Арена Армеец". Вариант две е реконструкция на вече действащ стадион като "Славия" примерно. Третата алтернатива е да се ползва терен в община "Връбница". Там най-напред е била идеята да се съгради "Арена Армеец". Според главният архитект обаче мястото на "Ломско шосе" не е добре обезпечено транспортно. Вариант четири е за изнасяне на Националния стадион в периферията на града като "Алианц Арена" в Мюнхен.

Билети на половин цена в театър "Българска армия" срещу дарена книга

Всеки, който дари книга на касите на театър "Българска армия" в периода от 20 до 26 май, ще получи 50 процента отстъпка от цената на билет за постановка по избор през май или юни. Акцията "Дари книга, ела на театър" се провежда за трета година седмица преди честването на 24 май.
От театъра молят изданията да бъдат нови, или стари, но в добро състояние. Книгите могат да са детски или за възрастни.
Част от томчетата за най-малките актьорите ще дарят на специализирания детски комплекс в "Пирогов".

Бум на нахапаните от кърлежи в София

За бум на нахапаните от кърлежи в столицата сигнализират потърпевши. За сериозния проблем в район „Младост” се оплака млада жена. Тя разказва пред bTV, че е усетила сърбеж в областта на корема, само след ден тя забелязва кърлежът.

 

Още интересни събития от утрешния 21 май може да видите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 28 март 2024 г....

Времето на 28 март 2024 г.: И през днешния ден температурите ще продължат да се повишават, съобщават от НИМХ. Преди обя...

Прочети още keyboard_arrow_right