Новините в София: Най-важното за деня 21 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 21 май 2019 г.

След разходка в Южния парк лекари извадиха над 50 кърлежа от главата на дете

След разходка в Южния парк дете се е озовало в Университетска болница "Лозенец". Там лекарите са извадили над 50 кърлежа от главата му, съобщи д-р Димитър Шандурков от спешното отделение на болницата, цитиран от dariknews.bg.
А пък друг малчуган е имал по тялото си 20-30 кърлежа.
Медикът признава, че не е имал подобни случаи в практиката си. Кърлежите са пратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.
Д-р Шандурков съветва родителите да бъдат повече от внимателни, да не позволяват на децата да се движат близо до гъсти храсти и високи треви.

Безплатни прегледи за пет вида болести в Първа градска болница

Ако имате проблеми с ушите, очите, сърцето, белите дробове или пък ви трябва хирург- може да отидете на безплатните прегледи, които ще има в Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител". Началото е на 23 май, краят ще е на 28 юни. Консултациите ще се правят всеки работен ден от 11 до 13 часа, съобщават от Столична община. Необходимо е предварително записване.
Събитието има за цел да повиши обществената информираност и да даде достъп на повече хора до специализирана медицинска помощ. Така се осигурява диагностициране навреме на доста социалнозначими болести, както и своевременното им лечение.

Трамвай се запали на "Граф Игнатиев"

Трамвай движещ се по линия 10 се запали на улица "Граф Игнатиев". Инцидента е станал близо до кръстовището на бул. "Васил Левски", съобщава БНР. Няма информация за пострадали пътници.

Веднага е изпратен екип на пожарната и авариен екип от Столичен Електротранспорт. Вероятната причина за пожара е проблем с отоплението или спирачките на мотрисата. Движението на трамваите в района временно е затруднено.

Екип на Спешна помощ отказа да помогне на пострадал в столицата, били за друг адрес

Граждани съобщиха за закъсняла линейка в столицата. Медиците били извикани заради мъж, получил епилептичен припадък на улицата. Линейка пристигнала едва след 25 минути на място, но не знайно защо се оказало, че тя не била за този случай. За скандалният случай разказва свидетеля на случая съдия Методи Лалов пред bTV. Той е отказал веднага първа помощ на пострадалия мъж.
"Бях само на няколко метра, видях човек, който получи припадък, падна и си удари лошо главата. С други хора оказахме първа помощ и без да се бавим подадохме сигнал на телефон 112. Описахме много точно и ясно какво се е случило и какво е състоянието на пациента. Веднага след като премина шока, всички започнахме да чакаме", разказа магистърът. След около 25 минути на място пристига и екип на Спешна помощ, но за капак той се оказва за съвсем друг случай.


Намушкаха 16-годишно момче в София

Ученик на 16-години е бил намушкан снощи в района на бившия хотел „Плиска”. Младежа веднага е откаран в Пирогов в изключително тежко състояние с две прободни рани. Прието е веднага в шокова зала в „Пирогов”, съобщава Нова телевизия.
Все още не са ясни причините за тежкия инцидент. Сигнал за ранено момче е подаден на телефон 112, вчера вечерта около 21:37 минути, екип на спешна помощ е пристигнал на 4-та минута.

Променят маршрута на трамваи 3, 4 и 18 заради „Каменоделска“

Поради продължаващата вече втори месец реконструкцията на ул. Каменоделска, заедно с трамвайното трасе. Ще бъде въведена временна промяна в движението на трамваите по линии 3,4 и 18, както и на автобуси № 79, 309, 20, 21/22 и А-4ТМ от 22 май до 28 юни.

40 камери следят буслентите на 7 отсечки в София (ВИДЕО)

Сериозен контрол на движението в буслентите ще упражнят от Пътна полиция на СДВР. Монтират се 40 камери от Столична община в седем отсечки на булеварди в София, съобщава зам.-шефът на КАТ София Любомир Костадинов. След края на май се очаква да увеличат санкционираните шофьорите на автомобили, които се движат в буслентите. От години се говори едно и също, че крайните ленти по "Цариградско шосе" и бул. "България" са за градския транспорт, но шофьорите на автомобили не спазват правилата.
До края на май камерите трябва да бъдат монтирани, пише 24 часа. Контролът досега се осъществяваше от катаджии, защото камерите за скорост не стават и за това нарушения. Явно ефективността от катаджийското присъствие е слаба и затова се поставят камери. През изминалата седмица видео в социалната мрежа показа задръстване и в буслентите, а някои дори си позволиха да преминават с колите си през зелена площ, за да избягат от задръстване по "Цариградско шосе".

Свободен вход в Столичния зоопарк на 24 май

Безплатен е входът за Зоологическата градина в София на 24 май, съобщиха от общинското дружество. Има издадена заповед от кмета на столицата Йорданка Фандъкова за влизане в зоопарка без билети през целия ден. Поводът е 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Зоологическата градина ще работи от 9.30 до 18 ч.

Пускат автобус 505 за 24 май

Сезонният автобус по линията 505 отново ще се движи в столицата. Той ще тръгне на 24 май по установения си маршрут от пл. „Орлов мост“ по бул. „Цариградско шосе“ до парк-музей „Врана“, съобщават от ЦГМ.
Линията ще обслужва двупосочните спирки „пл.Орлов Мост” в посока Национален стадион „Васил Левски“, разположена на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, хотел Плиска”, „УМБАЛ Св. Анна”, „МС Цариградско шосе” и „Парк-музей Врана”. 505 ще се движи по действащото си разписание за предпразник - празник.

Трима охранители обвинени за убийството на жена в "Орландовци"
Софийска градска прокуратура повдигна обвинения срещу трима служители на охранителна фирма за убийството на жена от столичния квартал "Орландовци". Трупът ѝ бе намерен на 16 май на улицата, близо до дома ѝ. Още тогава криминалистите започнаха да работят по версията за убийство. Ръцете и краката на жертвата бяха вързани със свински опашки, по цялото ѝ тяло бяха открити следи от побой.
Владислав Д., Георги Я. и Татян Н. са обвинени за това, че на 16 май на територията на месокомбинат "Родопа- София" умишлено са умъртвили П.С. по особено мъчителен за жертвата начин, съобщават от Прокуратурата.

Още интересни събития от утрешния 22 май може да намерите - ТУК

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 15 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 15 април. По тялото на 45-годишния мъж в...

Прочети още keyboard_arrow_right