Новините в София:Най-важното за деня 21 март, 2020 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 21 март 2020 г.

Заразените са вече 163, "Токуда" под карантина заради пациент с коронавирус

163 са заразените вече у нас. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години. Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. Това съобщи председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.
Столичната болница "Токуда" е под карантина от днес, обясниха от щаба. В белодробното отделение е настанен пациент с положителна проба за коронавиус. Той е млад мъж на около 30 години с двустранна пневмония. Лечебното заведение се затваря за 24 ч. за спешна дезинфекция, допълват от bTV.

От АПИ: Ето къде са всички КПП-та при изходите на София

Въведени са ограничения с пропускателен режим на всички изходи на град София. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Ето къде точно са разположени контролно-пропускателните пунктове:
- път I-8 Калотина-София при Божурище в района на "Метро";
- път I-1 София-Владая при КПП-то на Владая;
- АМ "Тракия" в посока Бургас при разклона за Лозен, а в посока София при разклона за Верила;
- АМ "Струма" в посока Благоевград при първи тунел;
- АМ "Хемус" при пътен възел "Яна";
- път II-16 Своге-София преди Нови Искър;
- път II-82 Самоков-София при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона „Мечката“;
- път III-181 София – Бистрица – Белчински бани при вилна зона „Ярема“;
- път II-81 София-проход „Петрохан“ между Волуяк и Костинброд.

Парковете и градинките в София- пусти, забраната се спазва

Паркове и градинки в София са пусти. В парка в квартал „Младост“ е поставена табела за преустановяването на посещенията в него, разказват от bTV.
Въпреки хубавото време, на площадката за игра няма деца, а паркът е празен. Спазването на правилата на откритите пространства се следи от полицаи.От Оперативния щаб уточниха пред медията, че ограниченията са за организирани посещения на парковете и детските площадки, както и за престояването в тях.

Дете на 5 години падна от висок етаж на блок в "Сухата река"

5-годишно дете е паднало от висок етаж на блок в "Сухата река", съобщиха от Столичния център за спешна медицинска помощ, цитирани от Dir.bg. Сигналът за инцидента е подаден на 112 в 18.33 часа вчера.
"След 9 минути наш екип е пристигнал на място. Момченцето е с нараняване в областта на базата на черепа", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.
Детето е транспортирано в кома в "Пирогов", където лекарите се борят за живота му. То е настанено в детската реанимация с политравма.

В София: Близо 1000 души са си направили бърз тест за заразата

В една от лабораториите, в които може да се изследваме за коронавирус в София, вече са минали близо 1000 души. 20 от пробите са показали положителен резултат. Впоследствие те били потвърдени и от Националния център по заразни и паразитни болести. Това каза пред Нова телевизия управителят на частна лаборатория Росен Михайлов.
"Работим с PCR метод, който е максимално сигурен. Резултатите излизат до 48 часа. Хората, които решават да се изследват, са предимно млади", поясни още Михайлов.

Заразените с COVID-19 вече са 142, излекуваните са трима

142 са заразените с коронавирус у нас. Заразата стигна и до Шумен. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин.
„Общият брой на инфектираните за денонощието са 30. Разбрах, че пресмятат смятат какво казваме. Така помагат и на нас да нямаме пропуск. Данните се въвеждат в компютърна система, която ни предупреждава, ако има дублиране на имената. Това се получава, когато се препотвърждават пробите от една лаборатория в друга.
При нас има един случай с две отрицателни проби. Той ще бъде освободен днес и ще бъде под карантина 30 дни. В Плевен първите двама заболели също са с две отрицателни проби. И те ще бъдат освободени. Така, че вече имаме трима излекувани у нас.

Пускат дрон, който да информира "Факултета" за мерките срещу COVID-19

Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община ще пусне дрон с цел информиране на населението за мерките относно COVID-19 днес в 16.00 часа. Това съобщиха от "Московска" 33. Дронът ще бъде пуснат в кв. „Факултета“ от бул.„Възкресение“ (при „Т-маркет“).
С помощта на звуков сигнал с машината ще се информира населението за необходимите противоепидемични мерки за ограничаване на заразата.

Домусчиев дари на Оперативния щаб 100 опаковки хлорохинов фосфат

Кирил Домусчиев вече дари 100 опаковки хлорохинов фосфат – медикамент, който помага при лечението на коронавируса, съобщиха от Нова телевизия.
„Приятели, днес доставих 100 опаковки хлорохинов фосфат на ген. Мутафчийски. Те ще стигнат да бъдат излекувани 250-300 човека от коронавирус. Продължавам да търся още! Помагайте и вие с каквото можете на болниците! Болестта не е страшна, когато се вземат адекватни и навременни мерки!”, написа бизнесменът във Фейсбук. Самият Домусчиев и съпругата му се лекуват от коронавирус в болница "Софиямед".

В "Люлин" откриват център за доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за набиране на доброволци срещу разпространението на COVID-19 при необходимост. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов. Който иска да се включи, трябва да остави трите си имена, телефон, адрес, информация за професионалните си компетенции и в коя сфера би могъл да бъде полезен.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 19 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 19 април. Двуетажен автобус от пл. "Алек...

Прочети още keyboard_arrow_right