Новините в София: Най-важното за деня, 22 февруари 2019 г.

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 22 февруари 2019 г.

Такси блъсна полицай в София, шофьорът опита да избяга

Полицията задържа няколко пътници и шофьор на такси, защото не се подчинили на стоп-палка и не спрели за проверка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Таксито, което не е било на работа в този момент, е отказало да спре за проверка и е ударило леко полицай. От таксито са извадени две момчета и едно момиче.
В хода на проверката е установена самоличността на шофьора, 17- годишен, неправоспособен младеж, криминално проявен.

7 дни ще спират тока в София-град и Софийска област

Ще има планирано прекъсване на електрозахранването на територията обслужвана от ЧЕЗ в периода между 25 февруари - 3 март в София-Град и Софийска област. Това се случва, тъй като ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти.

Най-образованите хора живеят в Манастирски ливади и Бояна

Близо 50% от жителите с висше образование избират за живеене квартали на юг и югоизток от центъра на София, както и по-отдалечените квартали като Манастирски ливади, Бояна, Драгалевци, Младост и Дружба. Това са едни от най-атрактивните квартали на жилищния пазар в София, разположени до емблематични паркове като Южен парк, Борисова градина, Заимов или в полите на Витоша. 

С 41 помещения и 2 салона за спорт се разширява сградата на I Английска (СНИМКИ)

С новата пристройката към сградата на I Английска гимназия ще се изпълнят три стратегически цели в образованието. Първо учениците ще могат да учат в една смяна. Второ подобряваме условията на обучение и трето предоставяме по-голяма възможност за спорт на децата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си на строежа на пристройката. Заедно с районния кмет на Оборище Васил Цолов те провериха как върви изпълнението на проекта.

Вдигат с 10% заплатите в столичния градски транспорт

Договорени са 10% по-високи заплати за служителите от столичния градски транспорт. Това стана ясно от казаното на пресконференцията, проведена тази сутрин. Екатерина Йорданова, председател на комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет и председател на Съюза на транспортните синдикати в България, каза, че преди дни е подписан колективен трудов договор със Столичен градски транспорт за повишение на заплатите на служителите с 10%.

Глоба за фирма за бързи кредити, ако не си изчисти листовките

Фирма за бързи кредити в София е заплашена от глоба, ако не почисти местата, където са разлепени рекламни листовка за дейността й. Служители на столичен инспекторат установиха нарушението при рутинна проверка, вчера. Фирмата е лепила материали на нерегламентирани места в столицата. Рекламни стикери са поставени на електрически стълбове и табла, светофарни уредби и фасади на сгради по бул. „Симеоновско шосе“ в район Витоша и по ул. „П. Зографски“ и „Н. Габровски“ в район Изгрев.

Мрежа информира за всички пешеходни пътеки и отсечки в София

Общинската инициатива „Визия за София“ е направила проект – цифрова мрежа на всички пешеходни пътеки и отсечки в столицата. За изготвяне на мрежата са използвани данните от изследване в направление „Градска среда“, информира News.bg. Всички пешеходни пътеки и отсечки в София са представени изключително детайлно и са класифицирани по типове. Има информация за местоположението на детски градини, училища, както и спирките на градския транспорт. Така всеки пешеходец може да се ориентира как да стигне до всеки един от обектите.

Камион с боклуци се закотви 2 месеца в кв. Разсадника (СНИМКИ)

Жителите на кв. Разсадника, район Красна поляна си имат боклуци в резерв. Повече от два месеца камион, препълнен с отпадъци се е закотвил на ъгъла на ул. Вардар и ул. Рибен буквар. Щом задуха вятър боклуци и прахолях се разнасят из квартала. Този камион е тук от преди нова година. Никой не го кара, не се изхвърлят тези отпадъци, а само се трупат, сигнализираха пред Столица.bg живеещи в "Рразсадника". Около камионът, паркиран  до тротоара не можело да се мине, защото се носила отвратителна миризма.

Столичният кмет: Дадени са 10 млн. лв. повече за заплати на транспортните работници

Преди месец със синдикатите стигнахме до споразумение и от общинския бюджет са дадени 10 млн. лв. повече за увеличение на заплатите на транспортните работници в четирите общински дружества. Това заяви столичният кмет йорданка Фандъкова пред журналисти, минути след като в КНСБ приключи пресконференцията. В синдикалната централа, в 10 часа председателят на Постоянната комисия по транспорт и туризъм Екатерина Йорданова сесрещна с лидера на КНСБ Пламен Димитров.

Без шествия на агитките за срещата „Левски“ – ЦСКА

Няма да се допускат шествия на агитките на двата отбора в неделя, когато ще се състои дербито "Левски" - ЦСКА. Дори и да са многобройни, агитките трябва да се придвижват по тротоарите без да затрудняват движението по столичните улици, каза зам.-директорт на столичната полиция ст. комисар Антон Златанов. Има забрана за 21 човека да присъстват на срещата между „Левски“ и ЦСКА в неделя. В случай, че бъдат заловени от полицията, ще получат наказание 1 година затвор или пробация.







 




Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right