Новините в София: Най-важното за деня 23 май, 2019 г.

София вечер

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 23 май 2019 г.

Кърлежи окупираха колчета до училище "Христо Ботев" в Лозенец

Огромен брой кърлежи окупирали 6 от колчетата на тротоара до 21 СУ в кв. Лозенец. За опасната  находка разказа в социалната мрежа притеснена жена. Веднага е уведомен районният кмет Любомир Дреков, които е информирал общинското дружество "Зелена Система" и е поискал ново пръскане в района.  Снимката на десетките паразитите предизвика вълна от възмущение в социалната мрежа. Някои предложиха да се залеят с бензин и да се запалят. От няколко дни усилено се говори за опасна популация на паразитите. Особено сериозен е приблемът в района на Южния парк. Заради продължителните дъждове първоначалната обработка на зелените площи не даде резултат. Неокосените терени също позволява за развитието на кърлежи.

Столичани трябва да работят 9 години и 2 месеца, за да си купят жилище

9 години и 2 месеца трябва да работи един човек, който живее в София, за да си купи апартамент от около 80 квадрата. Важното условие в случая е през цялото това време този човек да получава средната работна заплата за дадения град. И да не я харчи за друго, сочи изследване на "24" часа, което стъпва на данните от НСИ за средната работа заплата и цените на жилищата в градовете у нас.

Спасиха шампионка по борба след опит за самоубийство

Лекарите от болница "Иван Рилски" в столицата са спасили шампионката по борба Биляна Дудова, след като тя е направила опит за самоубийство. В момента тя се възстановява в клиниката по хирургия, няма опасност за живота ѝ, съобщава Нова телевизия.

На 28 май издават "Графа", препроектират пл. "Александър Невски"

Ремонтираната Зона 2, в която влиза ул. "Граф Игнатиев", "Солунска", 6-ти септември, "Шишман" и "Паренсов", площадите "Гарибалди" и "Славейков" трябва да бъде предадена на Столична община.  Това е последната дата за ремонта. За закъснение всеки ден ще се плаща санкция от 200 000 лв., съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в с. Мрамор. В оставащите няколко дни, до финала на реконструкцията работници подменят плочки край църквата "Свети Седмочисленици". До последната минута явно изпълнителят ще отстранява забележките на Строителния надзор.  Книжният пазар на "Славейков" не е част от проекта. Преди 2 - 3 дни имахме среща с търговците и заедно работим по избора на съоръжения, които трябва да са естетични и удобни, коментира кметът на София. На площада ще се върне и пейката със Славейкови, допълни тя.

Задържаха 47-годишен мъж отвлякъл ученичка

Задържан е 47-годишен мъж отвлякъл ученичка. Момичето е било транспортирано без знанието на майка му с автомобил от Република Молдова до София, съобщават от МВР. В разследването на полицията е установено, че извършител на престъплението е 47 годишен криминално проявен жител на елинпелинското село Григорево.

Физкултурен салон и столова ще има от септември училището в Мрамор (СНИМКИ)

На по-добри условия ще се зарадват учениците на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница от началото на следващата учебна година. До училището се изгражда пристройка, в която ще има 2 класни стаи и досегашните 7 ще се увеличат на 9, видя Столица.bg. Освен това се слага край на мъката, децата да провеждат часа по физическо в пригодена класна стая. В новата сграда се предвижда просторен физкултурен салон. На проверка днес в училището бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Ирина Савина и районният кмет на Връбница Младен Младенов. Те обиколиха новия строеж с техническия ръководител и получиха подробна информация за построеното до момента и разпределението. След като бъде готов новият физкултурен салон, "досегашният" ще стане столова. В училището учат 176 деца от Войняговци, Житен, Балша и Доброславци, а броят на жителите в Мрамор наброява над 2000.

Планово спиране на тока в столицата от 27 до 31 май

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Столична община дарява 1000 книги на софийски училища и детски градини

Над 100 книги ще бъдат дарени от Столична община на софйски училища и детски градини. Инициативата, която стана традиция е на кмета Йорданка Фандъкова и е по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Първи подаръка от книги получиха в 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница. Днес там на проверка бе кметът Йорданка Фандъкова на новата сграда към училището. Целта е да се насърчи четенето. 

Започнаха строителството на магистрала "Европа" от София до Калотина (СНИМКИ)

Започна строителството на автомагистрала "Европа" от София до Калотина. Тя трябва да свърже столицата с сръбския град Ниш и оттам пътят за Европа. Сръбският участък вече е напълно готов от границата до Ниш. Тя ще бъде изградена на три лота, като от днес се строи отсечката от Драгоман до Сливница. Модернизацията на вече съществуващият път включва изграждането на ново платно, надлези, подлези и разширяване на габаритите. Началото на строителството бе дадено лично от премиера Бойко Борисов. Магистралата трябва да е готова до 2021 г.

Още интересни събития от утрешния 24 май може да намерите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right