Новините в София: Най-важното за деня 23 октомври, 2020 г.

Новините в София: Най-важното за деня 23 октомври 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 23 октомври 2020 г.

Започват изпитанията на системи и влаковете в метрото от Овча купел (ВИДЕО)

Планува се следващия месец да започнат изпитанията на влакове и системи в метрото от Овча купел, научи Столица.bg. Това е вторият етап от изграждането на третата линия на софийското метро. Първият етап от "Красно село" до "Хаджи Димитър" приключи и трасето бе открито на 26 август т. г.
От фирмата "Сименс" вече са монтирали всички системи, метростанцията е готова и всички строителни дейности са приключили. От следващия месец започват изпитания и тестове. След като сситемите са монтирани се тестват и синхронизират, обясниха специалисти.

Борисов се самоизолира - бил контактен с Нанков преди 5 дни

Премиерът Борисов се самоизолира, след като стана ясно, че зам.-регионалният министър Николай Нанков е с положителна проба за коронавирус. Борисов прави това въпреки, че има отрицателен PCR-тест от тази сутрин.
Двамата с Нанков бяха заедно преди 5 дни по време на инспекцията на бъдещия граничен пункт Рудозем- Ксанти. С тях бяха още двама министри- Кирил Ананиев и Десислава Танева, съобщиха от "24 часа". От ведомствата на министрите казаха пред медията, че те стриктно ще изпълнят предписанията на РЗИ. Регионалната министърка Петя Аврамова сама ще се постави под карантина.

Добро дело: Шофьор на автобус 280 помогна на незрящ мъж

Шофьор на автобус 280 в столицата помогна на незрящия Димитър Димитров да стигне до крайната точка на пътуването си. Водачът отворил втората врата и съдействал на човека да се качи. Димитров отправя своите благодарности към шофьора, а от ЦГМ публикуваха на страницата си във Фейсбук писмото на човека.

Училища и градини в София с правила за бърза реакция при заразени с COVID-19

Кметът Фандъкова съобщи в социалната мрежа важна новина за борбата с коронавируса в столицата. С днешна дата всички училища и детски градини на територията на Столична община разполагат с Алгоритъм за бърза реакция в случай на заразено с COVID-19 дете, ученик или човек от персонала. Нещата са изготвени от Столичната здравна инспекция и са приети с решение на Софийския оперативен щаб.
Целта е да улесним директорите на детски градини, ясли и училища с ясни стъпки, които трябва да следват. Такъв алгоритъм се изготвя и за ръководителите на социалните домове, каза още Фандъкова.

Опашки в София пред лабораториите за тестване за COVID-19

Опашки от желаещи да се тестват за COVID-19 се извиха пред столични лаборатории, съобщиха от bTV.
Все по-малко столичани се тестват профилактично. Повечето от чакащите в София са били в контакт със заразен или имат симптоми.
От лабораториите съветват софиянци да не бързат да си правят тест, а да изчакат няколко дни, ако са били контактни с болен от COVID-19.

Ричард Алибегов предлага: С маски до масите в нощните клубове

Председателят на Асоциацията на заведенията в България-Ричард Алибегов сподели в студиото на „Здравей, България", че се обсъжда вариант в нощните заведения да се влиза и стига с маска до масите.
За да няма пълно затваряне на клубове и дискотеки, се дискутира и темата за намаляване на децибелите на музиката. По този начин няма да се налага хората да викат и да отделят повече слюнка.
От Асоциацията са готови на всякакви компромиси, за да не затворят нощните заведения в София и страната.

Доц. Ангел Кунчев прогнозира: Можем да стигнем до 6000 заразени с COVID-19 на ден

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира в студиото на „Здравей, България”, че броят на заразените с COVID-19 у нас може да достигне до 6000 на ден.
Доц. Кунчев сподели, че у нас може да има 8 пъти по-голяма заболеваемост. Според доцента всичко зависи от поведението на хората.
Числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава, обясни Кунчев. То вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12.

549 заразени с коронавирус в София за денонощие, 16 починали в страната

549 нови случая на заразени с COVID-19 са регистрирани през изминалото денонощие в София.
1595 нови случая са в страната при направени 9 038 PCR теста по данни на Националния информационен портал. 16 души са починали за изминалото денонощие.
В болница остават 1792 пациенти, 112 от тях – в интензивни отделения. През изминалото денонощие са излекувани 235 души .

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right