Новините в София: Най-важното за деня 24 май 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 24 май 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 24 май 2021 г.

Добромир Банев: Любимата ми дума е с 4 букви, звучна и показва всеобхватно състояние на духа

Любимата ми българска дума е негá, защото обединява състоянието да изпитваш нежност по време на тъга. Това е красива дума, само с четири букви и описва толкова голямо и всеобхватно състояние на духа. И като си представиш какво можеш да изпиташ едновременно от тъга и от нежност, може да си представиш и колко красива, звучна и смислена е тази дума. Тази дума не я употребяваме в разговорен и писмен език, а и са малцина тези, които знаят смисъла й.
Така един от най-популярните съвременни родни поети Добромир Банев коментира словото, думите и родният български език в Деня на светите братя Кирил и Методий - 24 май.

Променят движението по "Оборище" и "Будапеща" заради сериала "Пътят на честта"
Работата по втория сезон на българския сериал "Пътят на честта" вече е започнала. Заради снимачните екипи обаче се налага да се въведе промяна в движението в различни части на София, съобщават от Столична община. И дават подробности за измененията по дати и места.

Отличникът от СМГ, приет в Харвард: Искам да се развивам в България

Абитуриентът Георги Иванов, който завършва Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, ще учи в Харвардския университет с пълна стипендия. Според думите му успехът е резултат от много труд и усилия, положени не само от него, но и от неговото семейство, учители и ментори.
През тази година в Харвард са кандидатствали 57 000 души от цял свят, като одобрените са едва 1 968 души или 3,4%.

91 240 превозни средства са излезли от София за 24 май

91 240 превозни средства са излезли от София на 21 и 22 май - последният работен и първият почивен ден за 24 май, отчитат трафик камерите на Агенция "Пътна инфраструктура".
Най-много моторно превозни средства в посока Бургас са преминали по АМ "Тракия" – 23 082. След това е АМ "Хемус" – 17 829 МПС, АМ "Струма" – 16 530, пътят София-Калотина – 9 202, информираха от АПИ.

Столичният клуб "Левски" с нов собственик (СНИМКИ)

Столичният клуб "Левски", който днес празнува 107-ата годишнина, ще има нов собственик. Новината обяви настоящият мажоритарен акционер в клуба Наско Сираков.
Бившият футболист не назова името на новия собственик. Сираков само загатна, че става дума за англичанин, който няма нищо общо с политиката, а бизнесът му е ситуиран в САЩ, съобщи bTV.
Сираков обяви новината до Могилката до 22-ро училище в София, където преди 107 години е основан "синият" клуб.

София празнува 24 май с „Парад на буквите“, концерти и художествени инсталации

София посреща Деня на светите братя Кирил и Методий с богата програма от концерти, Парад на буквите и художествени инсталации.
От 9.00 ч. до 11.00 ч. пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има музикална програма с участието на детски състави. Сред тях са „Студио за поп и джаз пеене“ с художествен ръководител г-жа Силвия Статкова, Детска вокална група „Сладки пуканки“ с ръководител г-жа Светлана Струнджева, Вокално студио „Дъга“ с художествен ръководител Снежана Полихронова и др. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето.

За 24 май: Двуметрова книга и арт кубчета украсиха площад “Славейков” (СНИМКИ)

Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото...” и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език украсиха столичния площад “Славейков”.
Двуметровата книга се отваря като истинска, а в нея софиянци могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат статия с 10 любопитни факта за кирилицата.
„В начало бе Словото...“ е авторска изложба на частно училище от с. Иваняне и Фондация Българска Памет. Тя се организира с подкрепата на Столична община и е създадена по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Столична община отличи с грамоти за високи резултати 23 софийски училища (СНИМКИ)

23 училища от София бяха отличени с грамоти от Столична община за постигнати високи резултати в областта на училищното образование. Точно в Деня на българската писменост и култура заместник- кметът на Столична община Дончо Барбалов връчи на школата престижното отличие. Церемонията се прави за 14-та поредна година.
Тържеството бе организирано от Регионалното управление на образованието - София. То се проведе пред Народния театър “Иван Вазов”. Присъстваха служебният министър на просветата Николай Денков и Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right