Новините в София: Най-важното за деня 24 март 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 24 март 2021 г.

Снимка: Фейсбук, Виктория Ниновска

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 24 март 2021 г.

Столична община спечели и проект по „Региони в растеж“ за ремонта на 3 училища

Столична община спечели и проект по "Региони в растеж" и ще получи финансиране за ремонта  на 3 училища в София. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Със средства по оперативната програма ще бъдат обновени 48. ОУ „Йосиф Ковачев” в район „Сердика“, 28. СУ „Алеко Константинов“ в „Красна поляна“ и I. СУ „Пенчо Славейков“ в „Оборище“.  Освен основния ремонт и мерки за енергийна ефективност, ще се подмени и старото училищно оборудване. Учениците ще имат модерни условия с нови чинове, столове, дъски, шкафове, както и оборудването в кухните и физкултурните зали.

Столична РЗИ увеличи с 1/3 интензивните легла за COVID-19

От 339 интензивни легла в болниците в София те са увеличени на 443 със заповед на директора на Столична РЗИ. Към момента заетостта на леглата от пациенти с COVID-19 е 80%. Третата вълна на коварната инфекция придобива огромни размери и за последното денонощие настанените в болници са близо 9000. Рекордът е на София с 1352 заразени за последното денонощие, а за изминалата година общо коронавирусната инфекция за прекарали 83 579 души.

"Спартан" летя до Хърватия, за да прибере в София наш военен с COVID-19

Военнослужещ от ВВС е транспортиран със самолет „Спартан“ от Хърватия в София. Мъжът е в тежко състояние от COVID-19., съобщават от Министерство на отбраната.  Военен самолет „Спартан“ днес е извършил полет от София до Задар, Република Хърватия, за да транспортира за лечение в страната ни военнослужещия. Той е от авиобаза Крумово и е бил на обучение с група свои колеги в Центъра за подготовка в Задар.

Спасяват пациенти с тромбози с модерна апаратура в Сити клиник в София

Екипът на проф. Иво Петров, началник на Клиника по ангиология и кардиология в МБАЛ Аджибадем Сити Клиник, прилага специална апаратура при пациенти с тромбози. Стандартно ангиолозите използват тромболитик, медикамент, който разтваря тромба. Но ако е твърд и залепен към стената на съда, е необходимо да се направи механична интервенция. За първи път апаратурата беше приложена при 72-годишна пациентка с много дълго пълно запушване на вече имплантирани стентове в бедрената артерия. Жената е имала направени общо 9 интервенции за 5 години и с множество рискови фактори. С помощта на специалната технология ангиолозите успяват да обработят целия сегмент на засегнатата артерия и да премахнат плаката с идеален финален резултат.

Кметът на София: Новите влакове ще обслужват разширенията на метрото към Подуяне, Слатина и Цариградско

Осем от десетте нови метровлака, за които правителството отпусна 20 млн. лв., вече са в София. Другите два ще пристигнат до края на годината. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Десетте нови влака ще обслужват разширенията на третата метролиния – по бул. „Владимир Вазов“ и през район „Слатина“ до зала „Арена Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“. Средствата - 20 млн. лв. се отпуската от държавния бюдеж с решение на днешното заседание на Министерски съвет.

В Своге задържаха шофьор с 3,86 промила

Водач с рекордните 3,86 промила алкохол е задържан вчера около 14.30 часа в Своге. Автопатрул спрял шофьора за проверка на бул. "Дунав" в града. Той бил с „Ауди 80“, съобщават от ОДМВР- София. Последвало тестване на 31-годишния мъж с дрегер.

Екипите на АПП достигнаха до бедстващите над Владая, занесоха им храна и лекарства (СНИМКИ)

Успешно приключи спасителната акция на екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община. В ранния следобед спасителите достигнаха до бедстващите хора в Кремиковската станция и им занесоха хранителни продукти и лекарства.

За първата половина от деня: 28 паркирания в зелени площи в "Изгрев" (СНИМКИ)

Само до 11 часа през днешния ден екипи на Столичен инспекторат- "Изгрев" са открили 28  паркирани в зелени площи коли. Местата, където са констатирани неправилно паркираните машини, са площите до ул. "Л. Станчев". Петима от водачите са глобени с фиш на място, на останалите са съставени констативни протоколи и ще бъдат санкционирани за допуснатото нарушение. 

Временно ще има тротоар с пешеходно трасе по ул. "Емилиян Станев"

Планирано е да бъде обособен тротоар с пешеходно трасе, оградено с колчета по ул. "Емилиян Станев". В момента улицата се проектира. Но докато тръгнат ремонтните работи трябва да се намери решение за безопасното минаване на хората и за облекчаване на движението им.

Поклонението пред Татяна Лолова ще е в петък, в Сатирата

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще бъде поклонението пред Татяна Лолова. Близки, познати и фенове могат да оставят по цвете за голямата Таня и да напишат думи за нея в паметна книга. Символичната траурна церемония ще е в петък- 26 март от 11 часа до 13 часа, съобщиха от Съюза на артистите в България. Изпращането на Лолова ще бъде в тесен семеен кръг. 

В "Люлин": Полугол мъж тормози с нож и отвертки съседите си

Жители на столичния "Люлин" са подложени на тормоз от страна на свой съсед. Човекът се разхождал полугол по стълбите, сочат записите от камерите във входа. Той имал в себе си нож и дебнел зад входната врата на блока. Неколкократно опитвал да нахлуе в апартаменти на комшии, забравили да заключат. За неприятната ситуация разказват от Нова телевизия.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 27 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 27 март.  Кога ще има кръстовище на...

Прочети още keyboard_arrow_right