Новините в София:Най-важното за деня 25 април, 2020 г.

Новините в София:Най-важното за деня 25 април 2020 г.

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 25 април 2020 г.

Премиерът: Обмисля се махане на извънредното положение преди 13 май

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов при проверка на магистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци.
„В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието. Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме“, подчерта премиерът, цитиран от bTV.

Мъж на 68 години победи коронавируса след 38 дни интубация

Пациент на 68 години в "Пирогов" надви COVID-19, след като е бил интубиран цели 38 дни. Човекът успешно е изведен от изкуствена белодробна вентилация, съобщиха от здравното заведение. По-рано днес информацията бе оповестена и на брифинг на Националния оперативн щаб за борба със заразата.
Мъжът е постъпил в "Пирогов" в изключително тежко състояние с множество придружаващи заболявания и коронавирус преди 40 дни. Той се влошил рязко и се наложило да бъде поставен на апаратна вентилация в изолатора на университетската болница.

Лили Иванова с жест към екипа на "Александровска" за рождения си ден

Знаковата за родната популярна музика Лили Иванова вчера отпразнува своя 81-рожден ден. Като всеки път на този ден примата на естрадата бе буквално затрупана с цветя. Лили на свой ред реши да направи подарък на лекарите от "Александровска" болница. Столица.bg припомня, че звездата е работила като медицинска сестра една година.
Лили отправи и послание в социалната мрежа към медиците, пълно с любов и признателност.

Парковете остават затворени, в неделя ще се обучават само екипи на СО

Продължава забраната за събиране на хора на едно място и за разходки в парковете и градските градини в София заради мерките срещу коронавируса. Това разясниха от Столична община.
Продължава и недопускането на граждани в природен парк „Витоша“. Контрол и проверките за спазването на физическа дистанция се извършват от екипите на Столична дирекция на вътрешните работи и общинска полиция. Те ще продължат и в почивните дни.
Столичната община подготвя строга организация при препоръка от страна на Националния оперативен щаб за отваряне на големите паркове за малките деца и родителите им. Утре, 26 април-неделя, ще бъде направено обучение чрез дирекция "Аварийна помощ и превенция" на екипите за създаване на необходимата организация на терен. В учението ще участват само служители на Столична община и доброволци.

Само в петък: 35 000 декларации за излизане от столицата

Над 1100 досъдебни производства за фалшиви декларации за напускането на София по празниците са образувани до момента. Направени са 15 000 акта, като 10 000 от тях са за нарушаване на заповедта за носене на маски. Това каза пред камерите на bTV главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Има проверени 17 717 декларации. При 788 от тях като причина за пътуване се посочва, че се отива на работа, въпреки че няма сключен трудов договор. 159 от тези хора са регистрирани в бюрата по труда“, обясни Иванов. За тях ще има проверки и санкции, допълни той.
„Цифрите сами говорят, че въпреки че санкциите не са малки, хората не спазват правилата. Те лъжат само себе си, никой друг. Техните близки и приятели са изложени на риск“, коментира Ивайло Иванов. Само за вчера- петък, има около 35 000 подадени декларации. Полицаите са върнали повече от 2300 автомобила и 3800 души. По думите на главният секретар на МВР това е безотговорно поведение.

Столичани алармират: Дупчат фасадата на СУ за климатици

През днешния ден върви дупчене фасадата на Софийския университет. А причината е слагане на климатици. За това съобщиха възмутени свидетели на операцията в социалната мрежа. Хората недоволстват, защото сградата е обявена от години за паметник на културата.
В интернет мненията под публикуваните снимки се разделиха на няколко лагера.

13 нови заразени с коронавирус за деня-7 са в София

1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 7 са в София, 5 в област Видин и 1 в област Пазарджик. Лабораториите продължават да работят.
292 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

Затвориха бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" заради съмнителна раница

Изоставен багаж затвори бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в участъка от ул. "Граф Инатиев" до ул. "Проф. Никола Михайлов". Сигналът за съмнителния багаж е получен малко преди 10 часа на телефон 112, съобщават от БГНЕС. На алеята е била открита изоставена раница. Тя е била обезвредена с помощта на робот. В нея са били открити дрехи.
Заради изоставения багаж линиите на градския транспорт бяха отклонени по ул. "Гурко", бул. "Васил Левски" и ул. "Ф.Нансен". Движението им по обичайния маршрут вече е възстановено.

Задържаните за побоя над Слави Ангелов остават за постоянно в ареста

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за тримата обвинени за побоя над журналиста Слави Ангелов.
Съдът потвърди изцяло доводите на Специализираната прокуратура за това, че са събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение те да са извършили престъплението, за което са обвинени. Налице е и опасност да извършат друго престъпление, ако им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.
Определението на Специализирания наказателен съд може да бъде обжалвано пред горната съдебна инстанция.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right