Новините в София: Най-важното за деня, 25 март 2019 г

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 25 март 2019 г.

Полският автобус напуска София в края на седмицата (СНИМКИ)

Движещият се по няколко различни линии на градския транспорт в София, автобус с полска регистрация напуска столицата ни в края на седмицата, научи Столица.bg. За около 20 дни по софийските маршрути рейсът събра хиляди одобрения от гражданите, които се возиха в него. Той е хибрид - на ток и дизел, а вътре е с удобни кожени седалки. Вози много меко и е с паркетен под. Най-впечатляващо за столичани бе телевизорът. Това бе единственият градски автобус с толкова удобства, коментираха граждани. Автобусът бе пуснат първо по линия 45 до Банкя и 48 до НБУ. В края на седмицата бе забелязан да се движи и по линия 64, от Центъра по хигиена до Зоопарка. Столичани се наслаждаваха на комфортно пътуване из София, но не спираха и с въпросите. Най-много ги тормозеше, защо е с полска регистрация. Рейсът е Solaris Bus & Coach и е пуснат в София тестово за 3 седмици, обясниха пред Столица.bg от общинското дружество Автотранспорт, което отговаря за автобусите в градския транспорт в София.

Шофьор помете дете на бул. "Александър Малинов"

Пътен инцидент е станал на бул. "Александър Малинов". Лек автомобил е блъснал дете на 12 години докато пресича на пешеходна пътека, съобщават очевидци в социалната мрежа. Информацията за тежкия инцидент е подадена около 16 часа.

Мъж се опита да обере аптека в центъра на София

Крадец се опита да обере аптека в центъра на столицата в час пик. Неприятната случката е станала в четвъртък в късния следобед в голяма аптека на бул."Княгиня Мария Луиза", съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Мъжът е влязъл в аптеката, криейки ръката си под блузата и крещейки към фармацевта да не натиска паник-бутона, защото това е обир и ще го застреля. За късмет точно в този момента в аптеката влизат други клиенти, което уплашило крадеца, който бил задържан от пристигналите полицай.

Deep Purple взривяват Арена Армеец на 7 декември

Легендарните Deep Purple пристигат отоново в София през декември т. г. , съобщават от Sofia Music Enterprises. Българската столица е включена като спирка от финалното им турне - The Long Goodbye, което започна преди 2 години. То слага край на концертната дейност на световноизвестните музиканти. Билетите за концерта са от 60 до 120 лева. Продажбата им стартира от петък, 29 март в 10 ч. Те могат да бъдат закупени онлайн и в мрежата на Ивентим. Идолите на няколко поколения са силно впечатлени от българските си фенове и затова са включили концерта си в София в световното турне. 

Два месеца концерти огласят Ларгото за 140 години София столица на България

Всяка сряда през месеците април и май феновете на културата могат да се насладят на страхотни концерти, танцови и театрални спектакли в Ларгото на столицата. Поводът е празничното честване на 140 години от избирането на града за столица на България, съобщиха от Столична община. Съставите, които ще представят своето творчество, са към Общинските културни институти.

Автомобили превзеха цяла улица в Орландовци (СНИМКИ)

Объркано движение по улици в столичния квартал Орландовци, район Сердика тормози от дълго време гражданите. Без изненада автомобилите и хората там са си разменили местата. Колите са паркирани на тротоарите, а пешеходците трябва да се движат по платното. Засега няма никакъв контрол, сигнализира възмудена столичанка в социалната мрежа. Дори и пешеходците да искат да се движат по тротоара не могат. Там плътно едно до друга са паркирани колите. И улицата е за ремонт, но ако се свалят колите със сигурност първо трябва да се оправят разбитите тротоари, да се сложат антипаркинг колчета и да се въведе ред. В момента всеки си прави каквото иска. Оказва се, че улицата е предназначена единствено за автомобили и е като забранена за пешеходци. Колите са върху тротоарите и по платното, а пешеходците?

Столична община търси кой да разшири Централни гробища

Местата в Централните гробища в столицата от години са кът и все по-трудно е за хората да намират, къде да положат своите покойници. Заради това Столична община е пуснала обществена поръчка за разширяване на парцелите. Зам.-кметът Тодор Чобанов е възложител на поръчката. Предвижданията са да се намерят места за нови над 2500 места гробове. Вероятната цена на процедурата е към 994 808 лева без ДДС, съобщава "Труд".  Фирмите, които искат да се пробва в мащабния проект, могат да подава документи до 18 април. Въпросната обществена поръчка е разделена на две части. Може да се кандидатства или за едната, или за двете части.

Над 2000 се включиха в Пролетно почистване в София, засадени са 1100 фиданки (СНИМКИ)

Най-голям брой доброволоци в Пролетното почистване са включили в районите „Красно село“, „Подуяне“, „Надежда“, „Искър“, „Панчарево“ и „Младост“. Традиционната кампания бе открита на 20 март т. г. До момента общо са излезли да почистват 2257 доброволци в столичните райони. Засадени са над 1100 броя и зелени храсти, почистени са 307 междублокови градиники и са пребоядисани 63 пейки и детски съоръжения, съобщиха от Столичен инспекторат. От контролиращото звено на Столична община оказват подкрепа на желаещите да почистят градинки и междублокови пространства. Осигуряват им ръкавици, чували, бои, лакове и посадъчен материал. Както Столица.bg вече писа ученици сами боядисаха оградата си и я направиха като чисто нова, след като заличиха издрасканите с графити стени.

Спирки в София стават и контейнери за събиране на пластмаса (СНИМКИ)

До месец 10 спирки на граския транспорт в столицата ще бъдат снабден си контейнери за разделно събирание на пластамоси отпадъци. Съоржанията ще бъдат вградени във вече съществуващите спирки под помотото „Дай шанс на пластмасовата си бутилка да заживее отново“, съобщиха от Кока-Кола за Столица.bg.

В кв. Курило обсъждат парк от 28 декара и църква

Парк от 28 декара с църква в него ще се изгради в кв. Курило на район Нови Искър. Общественото обсъждане за проекта е насрочено за сряда, 27 март т. г. от 18,00 часа в салона на народно читалище „Христо Ботев 1907“ в Курило.  Проектът на църквата все още е в процес на изработване, а гражданите се събират, за да си кажат мнението дали искат в квартала им да има самостоятелна църква. Теренът е общински и е предвиден за озеленяване и паркова среда. В него е възможно да се застрои само 1%. РЗП-то на църквата ще бъде 230 кв. м. Възражения и мнения по проекта могат да се подават до 17,00 часа на 5 април 2019 г. в Центъра за административно и информационно обслужване на граждани в кметството в Нови Искър.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 18 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 април. Третото издание на фестивала "...

Прочети още keyboard_arrow_right