Новините в София: Най-важното за деня 26 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 26 май 2019 г.


Огромно задръстване на Околовръстното преди "Младост"-4 заради катастрофа

Огромно задръстване има в момента на Околовръстния път преди "Младост"-4 посока Бояна. За това сигнализират граждани в социалната мрежа.
В момента на мястото има екипи на "Пътна полиция". Те се опитват да нормализират трафика. Уточняват се и причините, довели до инцидента.

Ново училище в София предлага обучение на три езика

Ново училище ще отвори врати през септември в София. Става дума за "Кралица София Испанска". Инициативата е на фондация "Ареналес". Тя менажира 23 учебни заведения в 7 страни на три континента, разказа Тонсало Санс- управител на българското училище, цитиран от БНР.
Основното в новото школо ще бъде триезичното обучение. Предметите ще се преподават на испански, български и английски. Както се изисква от закона задължителните предмети ще са на български. Всички дейности- учебни и извънкласни целят децата да бъдат обучавани 40 % на български, другите 40 на испански и 20 процента на английски.

Влечуги налазиха "Симеоновско шосе"

Информация за змии, които са налазили част от столичното "Симеоновско шосе" притесни живеещите там граждани. В социалната мрежа се появиха снимки на три броя влечуги, а обяснението беше, че са засечени в същия район.
Веднага се появиха мнения да се потърсят оторизирани органи, защото тези змии са опасни и може да ухапят или възрастен, или дете. Други пък се питаха дали няма начин площите в града да бъдат обработвани срещу змии с някакви препарати, както се прави с кърлежите и комарите.
Намериха се и хора, които обясниха, че въпросните "змии" всъщност се наричат слепоци. Това са вид гущери без крака.

Двама загинаха след инцидент със самолет край Ихтиман

Двама души- мъж и жена са загинали, след инцидент с малък самолет край Ихтиман. Информация за инцидента е подадена в 11.30, съобщи Нова телевизия.
Две линейки са пристигнали на мястото. Лекарите са установили, че телата на хората са обгорели. Изясняват се причините за инцидента.

Катастрофиралият до Ихтиман самолет се е запалил при падането

Пилот и пътничка са загиналите при катастрофата с малкия експериментален самолет край Ихтиман, съобщи МВР. Машината е излетяла от площадка Чернево ( до Ихтиман) и е пътувала за Драганово.
След като е набрал първоначална височина, самолетът е изпаднал в свредел (опасно въртеливо падане към земята- бел. ред.) Започнал е да пада и се е самозапалил. Това обясниха от Министерството на транспорта.
Към мястото на инцидента пътуват и от звеното за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта. Неговите експерти ще извършат и първоначалния оглед.

Горят две коли в "Студентски град"

Между блокове 7 и 8 в "Студентски град" горят два автомобила, съобщават граждани, цитирани от "Фокус".
В момента на място са екипи на пожарната и на полицията.
Уточняват се детайли около палежа. След анализ на експерти може да се каже и каква е точната причина за появата на пламъците.

Задържаха 57-годишен столичанин докато продава фалшив алкохол (СНИМКИ)

57-годишен мъж от София е задържан за производство и разпространение на нелегално произведен алкохол. Човекът е хванат от екип на "Икономическа полиция" на столичен пазар, докато е пласирал нелегално произведен алкохол, съобщават от МВР. Акцията става минути, след като той е натоварил кашон с 15 бутилки уиски менте в колата на свой клиент. Операцията, свързана с престъпления с акцизни стоки, е проведена на 22 май на територията на столицата.

Стартира обществено обсъждане за ПУП на "Горубляне"

Администрацията на район "Младост" обяви началото на процедура по обществено обсъждане за изработване на Подробен устройствен план /ПУП/ на квартал "Горубляне". Заданието включва изработване на ПУП – ПРЗ съгласно чл.110, ПУП – план за преструктуриране на жилищни комплекси съгласно чл. 110, ал. 4 от ЗУТ за част от територията на местности „Горубляне 2“ и НПЗ „Изток“ подзона „Горубляне“ и местност „Горубляне 3“ и ПУП – Изменение на уличната регулация на част от ул. „Михаил Греков“, район „Младост“ на СО.
Представяне на заданието за изработване на ПУП ще бъде на 29 май от 18.30 часа в читалище "Васил Левски", квартал "Горубляне", улица "Самоковско шосе" №53.

ЦИК: Избирателната активност в област София е 7,56%

Избирателната активност към 10 часа в София- област е 7,56 %, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За град София активността край урните е около 5 %.
В столичния 23 район активността е 5,43 процента, в 24 район - 4,06%, а в 25 избирателен район - 5,06 процента.

Лек трус на 30 километра от София

Лек трус е имало днес сутринта на около 30 километра от столицата, съобщават от Института по геофизика, геодезия и география към БАН, цитирани от "Фокус". Магнитудът е бил 2,2 по скалата на Рихтер. Няма данни за пострадали и щети. Земетресението не е усетено и от хората.

Нова спортна площадка откриват в Княжевската градина

Хората, които живеят около Княжевската градина в столицата, вече ще могат са спортуват на открито. На 29 май от 10 часа ще бъде открита нова спортна площадка по проекта "Мотивация, трениране, хранене", съобщават от администрацията на район "Средец".
Мястото за добра физическа форма е реализирано по програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.
Уредите, които са монтирани, могат да се ползват както от деца, така и от възрастни.

Още интересни събития от утрешния ден може да намерите- ТУК

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 18 април 2024 г....

Времето на 18 април 2024 г.: Облачно и дъждовно за зимни якета ще е днес времето в София. Сутринта е студено - около 4 ...

Прочети още keyboard_arrow_right