Новините в София: Най-важното за деня 26 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 26 юни 2019 г.

Два навеса подсигуриха оставката на арх. Калинов

Директорът на "Строителен контрол" в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община арх. Влади Калинов подаде оставка. Но не по лични причини, а по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Два навеса в кв. "Гео Милев" гарантираха напускането на дългогодишния шеф на "Строителен контрол" на София.
Новината съобщи кметът Фандъкова на профила си в социалната мрежа. Тя е поискала обяснения от арх. Калинов, който е прекратил проверка за законността на навесите на ул. "Проф. Г. Павлов" 21 в кв. "Гео Милев". Съоръжението е собственост на шефа на КПКОНПИ Пламен Димитров и съпругата му Ирена Димитрова.

650 вида дизайнерска дрога застрашава децата в София

Лятната ваканция започна, а с нея и изкушенията към подрастващите. Опасностите са навсякъде, особено в голям град като София. Родителите да отделят повече време, да разговарят с децата си и да знаят с какво се занимават в свободното време. Това препоръча директорът на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София д-р Цветелина Петкова.
В момента в Центъра има Лятна академия, която е за деца от V до VII клас. На бул. Сливница, бл. 212 се работи за личностното израстване на тийнейджърите и здравословния начин на живот. Заниманията са с цел превенция. С ролеви игри и занимания децата се обучават как да кажат "не" и да отстояват себе си. През август пък Лятната академия ще бъде за тийнейджъри от VIII до XII клас, каза д-р Петкова.

Нов ватман обърка маршрута на трамвай 11

На екстремно пътуване станаха свидели хората, които се качиха на трамвай 510 по линия 11. Неочаквано мотрисата тръгнала в друга посока. Вместо към кв. "Княжево" завила за кв. Захарна Фабрика. Ватманът не е успял да превключи стрелката и продължил, докато стигне до първото колело, за да обърне. След като се врътнал на Захарна фабрика трамваят отново се върнал на трасето по "Константин Величков".
Пътниците са станали свидетели как ватманът помолил колеги да го бутнат, разказват пътниците. За приключенското пътуване разказаха пътници в социалната мрежа. След объркване на трасето изпитанията продължили. По време на пътуването към крайната точка ватманът набивал рязко спирачки. Здраво се клатушкала мотрисата, като кафемелачка, разказва един от пътниците. Наляво и надясно и после яко спирачки, споделят пътниците.

Масов бой в "Орландовци", дете е в болница

Дете на около 7 години е пострадало при масов бой между няколко ромски семейства в столичния квартал "Орландовци" тази нощ. Кървавото меле е станало на ул. "Дан Колов", съобщават очевидци.
В разгара на боя, между възрастните с подръчни средства, на мястото се е озовало дете което е пострадало. Веднага са извикани екипи на полицията, жандармерията и линейка. Детето е откарано в болница. Към момента не е ясно какво е състоянието му. Няма информация за арестувани. Причините за боя се изясняват.

Правото на ползване на урна в София ще се плаща за 20 години

Правото на ползване на урна в софийските гробища става срочно. Вече вместо да е за вечни времена, то ще е за срок от 20 години. Това е предвидено в новата наредба за гробищните паркове и погребално-обредните дейности на територията на София, внесена за обществено обсъждане от зам.-кмета на София Тодор Чобанов и общински съветници, съобщава вестник Монитор.
Според новите изисквания, ползващите урновата ниша ще бъдат уведомявани писмено с обратна разписка, а за тези с нови или грешни адреси ще има обявление в самия гробищен парк и в сайта на районната администрация. Всички непотърсени урини, в рамките на една година, ще бъдат заравяни на определение места в съответното гробище.

Безплатни прегледи за бенки и образувания ще има във ВМА София

Безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания ще има в ВМА София на 28 юни и 9 юли. Специалистите ще консултират всички желаещи между 10 и 13 часа, в кабинет 220, на втория етаж на Поликлиниката на ВМА.
Записването ще става предварително на телефон 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа. Прегледите ще се извършват без направления от личния лекар.
Пациентите е добре да не подценяват излагането на слънце през ваканцията. Дерматолозите съветват да се използват продукти с фактор 30 или 50 за превенция на рака на кожата. Хората със светла кожа и повече бенки, трябва задължително да ползват фактор, който да се слага през 60 - 90 минути при излагане на слънце, съветва началникът на Клиниката по дерматология във ВМА д-р Весел Кантарджиев.

Фалшива новина за отвлечено дете създава истерия

Фалшива новина, която се разпространява като зараза из социалната мрежа създава истерия и напрежение по софийските молове. Публикувано е предупреждение към родители да си пазят децата, защото имало хора, които отвличали малки деца. Силно се е развихрил трафикът на деца.
Последният случай станал в столичен мол. Детето изчезнало и когато затворили вратите и започнали да го търсят, го открили вързано в тоалетна и остригано гола глава. "Няма такъв случай и не е отвличано дете", отсякоха пред Столица.bg от пресценътра на МВР. Всичко, което се случва влиза в бюлетина на вътрешното министерство и всеки гражданин може да провери, какви инциденти са станали, посъветваха от МВР.

Жители на кв. „Гоце Делчев” излизат на протест срещу застрояването (СНИМКИ)

Живеещите в столичния кв. „Гоце Делчев” излизат на протест срещу застрояването на междублоковите пространства в района. Те се недоволни от това, че върху зелените площи ще стартира строежа на нов 5-етажен блок с 3-етажен подземен паркинг и голям магазин, съобщава Нова телевизия.
„Притеснени сме, че ще има 5-етажна жилищна сграда с три подземни етажа за гаражи. Тя ще се появи много близо до сегашните сгради. Така ние вече няма да имаме слънце. Ще бъде развалена и зелената площ, която трябваше да бъде облагородена”, коментира един от организаторите на протеста.
Според главния архитект на община „Триадица” Иван Шишков нова сграда няма да има. Въпросният имот е частен и вероятно, след като се получи отказа за строителство, собствениците ще имат претенции за отчуждаване, допълва още архитектът. Протестът ще се състои тази вечер от 19 часа на ул. ''406-та''.

Откриха споделената зеленчукова градина в "Студентски" (СНИМКИ)

Споделената зеленчукова градина в район "Студентски" бе официално открита. Инициативата е дело на Сдружение "Горичка" с подкрепата на общинското дружество "Пазари Изток" ЕАД. Новият рай за градинарите любители се намира на улица "Тодор Кожухаров"35.
В рамките на обекта има 20 еднакви парцела, като всеки е по около 8 квадрата. На мястото има направена поливна система с дъждовна вода. Годишната такса за участие е 190 лева на парцел. Тя помага за покриване разходите за годишен наем за терена, наем на еко тоалетна, ток и вода.
Направата на Споделената зеленчукова градина започна на 30 март.
На мястото се отглеждат чисти плодове и зеленчуци, градинарите се учат и си помагат. Не забравят и едно основно нещо- уважението към природата и към хората.

 Още интересни събития от утрешния 27 юни може да намерите- ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г....

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г. Времето на 19 април 2024 г. Слънчево преди обед и облачно ...

Прочети още keyboard_arrow_right