Новините в София: Най-важното за деня, 27 февруари 2019 г.

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 27 февруари 2019 г.

Новите автоматични влакове на метрото спират с точност до 20 см (ВИДЕО и СНИМКИ)

С точност до 20 см спират новите автоматични влакове на метрото, които ще тръгнат през октомври т. г. по разширението на Третия метродиаметър. Те се производство на фирма "Сименс", а машинистите вече се обучават. Това стана ясно днес при пробива на последните метри на тунела на театър "Зад канал". И последните метри под земята от пърия етап на Третия метродиаметър са пробити. Машината "Витоша" излезе на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" около 13 ч. Към кв. Хаджи Димитър тръгва столичната подземна железница, което е едно от разширенията на третата метролиния. През октомври тази година софиянци вече ще могат да пътуват бързо и удобно.

В Сити клиник спасиха 57-годишен мъж с разкъсана аневризма на аортата

Уникална операция, която спаси 57-годишен направиха в кардиологичната болница Аджибадем Сити клиник в София. Такава интервенция се извършва за първи път в България, съобщиха пред Столица.bg от болницата. Мъжът е имал руптурирала (разкъсана), гръдно-коремна аневризма на аортата. Екип от съдови и кардиохирурзи 7 часа се борят за живота на пациента и успяват да го спасят. Трудният следоперативен период в реанимацията вече е преминал и след кратък престой в болничното заведение, пациентът е изписан и се възстановява вкъщи.

Родители отвориха сами детска площадка в „Манастирски ливади”

Единствената детска площадка в елитния столичен квартал „Манастирски ливади” е готова от повече от година, но така и не е открита. Жители на квартала решили да не чакат повече и я отворили незаконно. Единственото място, на което могат да играят децата от околните блокове е именно тази площадка. „Тя е хубава и е готова, но не е открита”, казват съседите. Строежът ѝ е започнал през февруари 2017 г., а откриването е било предвидено за юли месец същата година, съобщава bTV.

Столичани не искат тролей по булевард в центъра

Живеещите в квартал „Лозенец” около булевард „Арсеналски” изразиха недоволство от това, че беше премахнато бившото трамвайното трасе на линия 6. За да намали това напрежение общината направи алтернативен вариант за транспорт, като реши да пусне тролейбус по това трасе. Тролеят ще минава и по булевард „Фритьоф Нансен” и това ще промени цялата организация на движение, съобщава bTV.

Не посягайте на нощните линии, ще върнете София с 10 години назад

Лъвов мост отдавна не е центъра на София, а файтоните са сред най-интересните експонати в Регионалния исторически музей. Столицата на България се развива в крак с технологиите и е домакин на WEBIT фестивали и форуми, семинари и конференции за модерен и умен град, за иновации и IT технологии. От 10 месеца в София - Европейска столица на спорта и кандидат за Европейска столица на културата има нощен градски транспорт. Искаха го гражданите и 4 нощни, автобусни линии бяха пуснати през април 2018 г. Защото е задължително във века на мобилността един милионен град да има адекватни и транспортни връзки. И Столична община осигури транспортната услуга, с която може да се прекоси града, който не спи.

40 камери ще следят дали софиянци карат в бус лентите

В София ще бъдат закупени 40 нови камери, които ще следят дали шофьорите карат в бус лентите. Това заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов, съобщава „Фокус”. По думите му, те трябва да бъдат монтирани до лятото. „Възложил съм закупуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото, с които да помогнем за контрола за спазването на правилата за движение.

От градския транспорт излизат на протест на Московска 33

Служители на градския транспорт в София излизат на протест пред сградата на Столична община днес, около обяд. Те защитават исканията си за увеличение на заплатите, които вече бяха вдигнати с 10%, подобряване на условията на труд, наднормения извънреден труд и закриване на нощните линии на градския транспорт в столицата.

4 глоби за изхвърлени кашони в контейнери

Четири глоби наложиха служители на Столичния инспекторат за смесване на отпадъци. При поредната проверка за нерегламентирано изхвърляне и смесване на отпадъци бяха установени нарушения. Смесването с боклук в контейнерите за битови отпадъци беше установено в районите „Средец“ и „Оборище“. Нарушенията са от обекти на ул. „Раковска“ , бул. „Мадрид“ и бул. „Янко Сакъзов“. Общо са проверени 15 търговски обекта. За всеки е съставен констативен протокол и са дадени предписания. Наложени са и 4 броя глоби с фиш за смесване на отпадъци.

Кметът на София: Няма да се плати и лев за некачествена работа по проектите

Няма да приемем обект, на който има пропуски и некачествено изпълнение на проекта. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV. "Няма да се плати нито лев. Предвидените санкции са 1,2 млн. лв. А на ден е 240 000 лв. Връщаме и ще ги връщаме за качество. 300 дни по договор е срокът за приключване на ремонта на ул. "Граф Игнатиев. Има спиране заради климатичните условия. Когато се приключи ще се приеме само качествено изпълнение", увери кметът на София.

Разбиха престъпна група за имотни престъпления в София

Разбиха престъпна група, действала на територията на Столична община, прехвърлила собствеността на имоти на стойност повече от 300 000 лв. Използвани са фалшиви документи за измама с 23 имота, информира News.bg. 10 човека са задържани, а 4 имат обвинения. Бивш нотариус е сред задържаните. Според запознати, той е съветвал групата как и какви точно документи трябва да се изготвят, както и посочвал при кой нотариус да бъде изповядана сделката.


 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 18 април 2024 г....

Времето на 18 април 2024 г.: Облачно и дъждовно за зимни якета ще е днес времето в София. Сутринта е студено - около 4 ...

Прочети още keyboard_arrow_right