Новините в София: Най-важното за деня, 27 март 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 27 март 2019 г.

Експерти избират ограничители по "Графа" следващата седмица

Следващата седмица ще бъде избран един от четирите предложени варианта за огриничители по обновената ул. "Граф Игнатиев". Във вторник се събира експертен съвет към НАГ и ще бъде избрана формата на ограничителите. Водещият критерии ще бъде безопасността на гражданите. Това стана ясно днес на редовно заседание на Постоянната комисия по архитектура и градустройство ва СОС. На нея присъства и главният архитект Здравко Здравков. Трябва физически да се раздели трамвайното трасе и отстоянието трябва да е 30 см от габаритите на трамвая. Според изискването на Закона за движение по пътищата ограничители трябва да има, аргументира се арх. Здравков.  На експертиня съвет във вторник ще бъдат предложени четири варианта - кабъри, болард от неръждаема стомана, болард от излят камък и чугунен болард.

Отряд "Кобра" блокира "Хиподрума" заради автокрадеца Пери

Столичният квартал "Хиподрума" бе блокиран от спецотряд "Кобра" тази нощ заради автокрадеца Пери, съобщи БНР. Той е стар познайник на органите на реда. Белезниците щракнали на ръцете му, след като за пореден път Пери откраднал луксозна кола. Униформени го открили, но той отказал да спре за проверка от органите. Започнала гонка, в която се включили и части на отряд "Кобра".

#КапачкиЗаБъдеще очаква дарители пред стадион "Васил Левски", събират се пари за четири кувьоза

Всеки, който има събрани в дома си капачки, може да ги донесе на 13 април пред Националния стадион "Васил Левски". Така може да стане част от благородната инициатива #КапачкиЗаБъдеще. Не,това не е поредната шумна кампания. А нещо, което реално променя съдби. И най-вече съдби на новородени. Новородени,които идват на бял свят недоносени. И за да укрепнат престояват в кувьози. А състоянието на тези уреди, особено в малките общински болници, е повече от трагично.

Два дни безплатни прегледи за хора с атопичен дерматит във Военна болница

Всеки, които страда от атопичен дерматит,може да се запише за безплатните прегледи, които ще има на 28 и 29 март във ВМА.Те ще са от 9 до 13 часа на втория етаж. За да ви прегледат трябва да сте се записали предварително на телефон 02/92 25 002 и 02/92 26 181 от 8.00 и 14.00 часа, съобщиха от Медицинската академия. За консултациите хората не трябва да взимат направление от личния си лекар.

Търсят се 50 мераклии за гвардейци, може да опитат и мъже, и жени

50 куражлии да се пробват като гвардейци в Националната гвардейска част се търсят от институцията. Изискванията, за да се облече униформата,станала един от символите на Републиката, са: възраст- до 28 години, отлично здравословно състояние,минимум диплома за средно образование, много богата обща култура, ръст - от 1,75 до 1,85 сантиметра, да нямат белези или татуировки по видимите части на тялото си. Няма проблем за свободните позиции да се кандидатират и дами- стига да отговарят на изискванията, съобщава БНТ.

Линейка катастрофира на Орлов Мост (СНИМКИ)

Линейка катастрофира преди минути на Орлов Мост. В катастрофата е участвал и лек автомобил. Не ясно дали в колата на спешна помощ е пътувал пациент, тя е собственост на СОТ 161. Към момента няма информация за пострадали.

Арх. Здравков за "Артекс": Не съм презаверявал разрешението за строеж на "Златен рог" 10

Главният архитект на София Здравко Здравков не е презаверявал разрешителното за строеж на сградата "Златен век" на "Артекс" на ул. "Златен рог" 10 в столичния "Лозенец". Това призна самият арх. Здравков пред Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС. И трите заповеди, които е издал са в действащия срок на разрешителното за строеж, което е имало фирмата, категоричен бе той. Към арх. Здравков бяха отправени десетки въпроси от журналисти. Най-повтаряният бе: Законнен ли е строежът към днешна дата? "За това има компетентна институция и това е ДНСК. Те извършват проверка, след като съм ги сезирал с писмо от януари 2019 г. ДНСК трябва да кажат законен или незаконен е строежът в момента", заяви арх. Здравков. 

Община Студентска с камъни спира паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

Огромни камъни са подредени в Студентски град на терен край блок 50. Паркираните автомобили няма как да излязат, ако не се преместят камъните. Преди дни там е имало разлепени бележки, че на това място не трябва да се спира и скоро ще бъде ограничено. Вместо антипаркинг колчета или кашпи с цветя над 20 огромни камъка затвориха площа. На това място не трябва да паркира, защото  е зелена площ. Няколко пъти предупреждаваме и продължават да си оставят там автомобилите. След това разнасят калта по улиците. Затова предприехме мерки и поставихме камъните, за да ограничим паркирането. Един ден, ако имаме пари тази площ ще се затреви, защото е отредена за зелена, коментира пред Столица.bg кметът на район Студентски Димитър Дилчев.

Изберете: "Гарибалди", арх. Пантелеев или цветя пред водната стена (СНИМКИ)

Хуморът на столичани отново придоби огромни размери. Породен от водната стена на отворения вчера площад "Гарибалди", софиянци не спряха да се шегуват. Иронията е от тотално отричане на визията на централния площад до събитие в социалната мрежа - Масово поставяне на цветя на Паметника на Незнайния Архитект, с което се визира проектанта. До края на реконструкцията на "Графа", което включва и площад "Славейков" ще падне голямо забавление. Столичани от сега залагат, че и там ги очакват изненади. Повечето от гражданите оприличават водната стена на "Гарибалди" на надгробна плоча, заради черния цвят на полирания мрамор.

Обсъждат мерките за сигурност в София на извънредна сесия

Сигурността на столицата ще се обсъжда утре на 73-ото извънредно заседание на Столичния общински съвет. То ще е от 10 ч. преди редовната сесия. На сесията за сигурността кметът Йорданка Фандъкова и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев ще представят актуална информация относно дейността през изминалата година за опазване на сигурността и обществения ред в столицата. Ще се обсъждат и предприетите мерки и подобряването им през настоящата година. На сесията ще присъстват и директорът на пожарната в София, както представител на столичната Пътна полиция.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right