Новините в София: Най-важното за деня 27 ноември, 2020 г.

Новините в София за деня 27 ноември 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 27 ноември 2020 г.

В "Свобода": Млада жена пребита и изнасилена от сириец

Млада жена е пребита и изнасилена от сирийски гражданин. Това е станало в столичния квартал "Свобода", информират от Прокуратурата.
Наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура е издал постановление за задържането за срок до 72 часа на обвиняемия Н.М. на 44 години. Според официалните документи обвинението е за това, че на 23 ноември около 20 часа "се е съвкупил с лице от женски пол, навършило 18 години - С. В., като я принудил към това със сила".
Чужденецът нанесъл удари с ръце по тялото и главата на пострадалата, като ѝ причинил частични отчупвания на два зъба, кръвонасядания и др.

Парадокс: Шест болници в София не приемат мъж с пневмония- нямал коронавирус

Пореден сигнал за болен човек, попаднал в лабиринта на здравната ни система. За него разказват от bTV.
В рамките на 17 часа човекът обикаля 6 болници в София. Но на всичките места му е отказан прием. Защото.. няма коронавирус.
От няколко дни състоянието на Данаил Данов се влошава рязко. В сряда търси лекарска помощ от общопрактикуващия си лекар. Той установява, че не е със симптоми на коронавирус, но има пневмония и течност в белите дробове. Издава му направление за хоспитализация.
Данов тръгва с роднини от Нови Искър да търси болница. Следват 17 часа обиколки по болници.
Първо отиват в Пета градска болница, казват им, че няма легла, отиват във Втора градска болница – и там няма места, казали им да отидат в „Пирогов“
Отрицателният тест за коронавирус затваря вратите на мъжа към още 3 болници. Не е приет нито в „Пирогов“, нито в Окръжна болница и Белодробната болница. Мотивът им е, че отделенията там са преобразувани в такива за пациенти с COVID-19.

Като за последно: Опашки пред магазини и пробни в столичен мол (СНИМКИ)

Досадни и дълги опашки се извиха в столичен мол днес заради Черен петък. Цял ден столичани и гости на столицата се редяха за дрешки, парфюмчета и техника в мол "Парадайс", видя Столица.bg. Колоната от чакащи на разстояние и с маски започна да намалява към 20 ч.
Хората висяха и пред пробните, разбира се на разстояние, за да разберат дали са си улучили размера. Мерките срещу COVID-19 се спазваха и очевидно, че никой не се притесняваше от многото хора и опасността да се заразят. Никой не беше изнервен от чакането и цел ден си обикаляха от магазин на магазин и от пробна на пробна.
Атракцията на претъпканите магазини в мола беше мъж с жълт суичър, който бе с противогаз и нахлупена качулка, поне да не го разпознаят. И колкото и да го е страх от заразяване дълго си избираше якенце.

10 000 лв. грози ФИМЕН за опожарената "Къща Шапкарева" на "Скобелев"

Собственикът на опожарената "Къща Шапкарева" на бул. "Скобелев" - ФИМЕН, може да получи глоба от 10 000 лв. Това каза зам.-кмеът по култура и образование на Столична община Тодор Чобанов пред bTV.
Сградата е имала статут на паметник на културата до 2004 г., който след това е премахнат. Чобанов заяви, че са предпирети мерки да се върне стария статут и да се наложат най-високите глоби на собственика.

Доц. Ангел Кунчев: „Няма да има рязко разхлабване на мерките след 21 декември“

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че мерките няма да бъдат разхлабени рязко след 21 декември.
Щабът обмисля смекчаване на мерките. Планът е да се намалят с 30-35 процента, което е много трудна работа, заяви Кунчев в „Здравей, България“. Най-напред е запланувано да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 5 клас.
„Два дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, сподели Кунчев. Според развитието на ситуацията ще се взимат и бъдещи мерки. Специалистът обясни, че щабът ще се опита да държи епидемията в нормални нива.

Кметът на „Триадица“ иска постоянно полицейско присъствие пред мол "Парадайс"

Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов сподели в социалната мрежа, че желае постоянно полицейско присъствие пред мол "Парадайс".
Кметът разговаря с представители на ЦГМ и СДВР за осигуряване на полиция и паяци в района на мола. По този начин ще се спре неправомерното паркиране на автомобили пред търговския комплекс.
Припомняме, че живущи в района се оплакват, че таксита са си направили стоянка пред мола. Така се затруднява движението в посока Околовръстното.

Японци със сериозен интерес за възстановяването на Централна баня в София

Най-рано през пролетта на 2021 г. ще има конкретика за бъдещето на емблечатичната сграда на Централна баня в София. Тогава се очаква и докладът на Софияплан да бъде внесен от главния архитект на София в СОС. Това стана ясно след онлайн представянето на избраните три концепции за възстановяване и развитие на Централна баня.
Софияплан се справи перфектно със задачата си да организира и проведе конкурса за избор на концепция за бъдещето на Централна баня. Последователно от началото на 2020 г. до днес проведе всички етапи на процедурата по избор на концепция. От общинското дружество изработика заданието, поставиха условията, организираха конкурса - отворена покана, а днес се проведе и онлайн представянето на концепциите на избраните три кандидата - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”.

Пускат движението по част от Северната дъга на Околовръстното при Требич

Добра новина за шофьорите. Утре преди обяд се пуска движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Околовръстния път на София. Става дума за отсечката след пътния възел със Северната скоростна тангента до кръстовището за с. Мировяне и кв. „Требич“. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".
Продължават ремонтните дейности в още две отсечки от Северната дъга на Околовръстния път, които се предвижда да завършат до края на 2020 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 18 април 2024 г....

Времето на 18 април 2024 г.: Облачно и дъждовно за зимни якета ще е днес времето в София. Сутринта е студено - около 4 ...

Прочети още keyboard_arrow_right