Новините в София: Най-важното за деня 28 август 2021 г.

За родителите в София: Получават известие по електронен път, ако детето е п

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 28 август 2021 г.

За родителите в София: Получават известие по електронен път, ако детето е прието в ясла или градина

Важен ден за родителите от София. Очаква се днес по електронен път да получат известие, ако детето им е прието в детските ясли и градини. До 18 часа вчера те можеха да пренареждат желанията си за свободните места, информират от БНР.
Обявени бяха 1 891 места, коментира пред медията директорът на Дирекция образование в Столичната община Мария Минчева.

Вероятност: От началото на следващата година водата в София може да поевтинее

От началото на следващата календарна година цената на водата в София може да поевтинее. Тогава дружеството трябва да има нов бизнес план за инвестиции в мрежата, прогнозираха експерти, цитирани от "Телеграф".
Причината е, че в момента нормата на възвръщаемост на собствения капитал на „Софийска вода“, което всъщност е печалбата, е 17%, а от 1 януари 2022 година Комисията за енергийно и водно регулиране е определила 8,12%, което е двойно по-малко.

От началото на август в София над 700 стопани на кучета са проверени

750 проверки на стопани на кучета в столичните паркове, градини, междублокови пространства, детски и спортни площадки са направени от екипи на Столичен инспекторат от началото на август. Инспекциите са правени както по график, така и по жалби на граждани за нередности при разхождане на кучетата в парковете.
Проверява се рано сутрин и късно вечер, когато кучетата се извеждат на разходка. Инспекторите изискват от собствениците паспорт, документи за наличие на микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на районите места, почистване след животното. Най- голям брой нарушители са установени в Южния парк и най-вече на територията на парка около музея „Земята и хората“.

Новият директор на "Пирогов": За жалост увеличават се тежките случаи на COVID-19

На прага на очакваната четвърта вълна от коронавируса новият директор на спешната болница "Пирогов" професор Иван Поромански коментира каква е готовността на медиците за разкриване на нови легла и какви са новите случи на заразата.
„Има нарастване на случаите с COVID, за съжаление, нарастват повече тежките случаи. Като че ли хората се умориха от този вирус и започнаха да ни търсят все по-късно. COVID отделението е разкрито, в него има около 100 души, като 10 са в реанимация. Имаме готовност да разкрием още легла”, обясни пред Нова телевизия професор Иван Поромански.

Променят движението за провеждането на софийския полумаратон Run for Europe

Днес в София ще има промени в организацията на движение заради провеждането на полумаратона Run for Europe. Проявата стартира от 20 до 23 часа. Заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош ще даде официалния старт на професионалното бягане Run4EU. С подкрепата на Столична община организатори на спортния форум са младежите от СК „Бегач“ в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия и Европейския парламент. София е традиционен домакин на емблематичния спортен форум. Над 700 участници са заявили готовност за участие. Най-младият състезател е на 6 години, а най-възрастният на 74.

Първото родно цирково училище отвори врати в София

Първото българско училище за обучение на циркови артисти вече отвори врати в София. Негов създател е Луиза Душкова Контрерас, информират от БГНЕС.
„Идеята се роди от едно бедно българче пред италианските порти на цирковото училище, което не можеше да си позволи скъпото образование там. Примолих се на директора, имаше лични разговори. Така се зароди от едно чувство за неправда и си казах, че не искам нито едно българско дете да се чувства така, че трябва да излезе извън държавата си, за да се научи на цирково изкуство“, сподели Контрерас.

243 заразени в София за денонощие, още 344 излекувани за страната

За последните 24 часа в страната са направени общо 23 360 теста. От тях положителни за новия коронавирус са се оказали 1713 проби. От началото на пандемията в България са доказани 450 144 случая на COVID-19. 27 333 от тях са активни. Това показват данните от Единният информационен портал.
Ето и разпределението на новозаразените по области: Благоевград - 73, Бургас - 122, Варна - 124,Велико Търново - 72, Видин - 11, Враца - 26, Габрово - 31, Добрич - 26, Кърджали - 29, Кюстендил - 16,Ловеч - 30, Монтана - 34, Пазарджик - 79, Перник - 30, Плевен - 63, Пловдив - 195, Разград - 20, Русе - 69,Силистра - 22, Сливен - 41, Смолян - 32, София - 53, София-град - 243, Стара Загора - 80, Търговище - 54, Хасково - 67, Шумен - 27, Ямбол - 44.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 28 март 2024 г....

Времето на 28 март 2024 г.: И през днешния ден температурите ще продължат да се повишават, съобщават от НИМХ. Преди обя...

Прочети още keyboard_arrow_right