Новините в София:Най-важното за деня 29 декември, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 29 декември 2019 г.

7 нови бързозарядни електробуса пристигнаха в депо "Искър"

Нови 7 бързозарядни електробуса вече са доставени в тролейбусно депо "Искър". Още 7 такива превозни средства ще пристигнат в София на 31 декември т. г. или 2 януари 2020 г, съобщават от Столична община. Първият електробус е в столицата от близо месец и вече прави пробни обиколки в града.
Всички 15 електробуса са поръчани от "Столичен електротранспорт" ЕАД по „Проект за въвеждане в експлоатация на нови електробусни линии на територията на гр. София”. Той предвижда електробуси да заменят съществуващи автобусни маршрути.

Фестивал на баницата събра ценители в село Балша

Един уникален и много вкусен фестивал събра млади и стари в село Балша, район Нови Искър. Става дума за "Фестивал на баницата", направен от кметството на Балша, съвместно с Народно читалище "Иван Денкоглу" и пенсионерския клуб в селото.
Над 30 бяха специалистите по приготвянето на това традиционно българско ястие, които се включиха в надпреварата, разказа в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева. Наред с изкушенията за хапване, организаторите бяха подготвили и забавна програма, изпълнена с шопски хумор, народни песни, традиционни български хора и изпълнения на пенсионерския клуб.

Заради подкуп: Арестуваха директора на професионалната гимназия в Ихтиман

Директорът на професионалната гимназия в Ихтиман Димитър Бонев е арестуван в петък заради подкуп, съобщава "24 часа". Той е бивш кмет на Ихтиман, а от 2 г. е шеф на държавното училище.
Задържан е от антимафиоти на ГДБОП пред сградата на бившето ТКЗС в града, която се стопанисва от фирма на братя бизнесмени, които развиват много дейности в града. След ареста Бонев е отведен в София. От МВР са потвърдили пред медията за операцията без подробности за самоличността на арестувания и за престъплението, за което е задържан.

122 машини обработват против заледяване улиците в София

122 снегопочистващи машини са на терен в София и извършват обработки със смеси против заледяване. Това съобщиха от Столична община. Третирани са пътищата, по които се движат колите на масовия градски транспорт.
Снегопочистващата техника започва работа по основните улици в районите, както и на вътрешноквартални улици. Опесъчени са пътищата в природен парк „Витоша“ – Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

През 2019 г.: В София са изчистени 3000 кв. м графити

През отиващата си вече година в София са изчистени 3000 кв. м. графити от паметници, църкви, мостове, подлези, градско обзавеждане и всякакви други непредвидени за целта места. Това съобщават от Столичен инспекторат.
Основно през годината се наблягаше да се премахнат драсканиците от най- използваните от пешеходците места в столицата - подлезите. През последните месеци бяха почистени едни от най- оживените подлези в града: Подлеза при езерото „Ариана“, „Спортния“ подлез на бул. „В. Левски“ и ул. „Гурко“, подлеза при фонтаните на НДК, подлеза на гара „Подуяне“ на бул. „Ботевградско шосе“ , подлеза на ж.к. "Захарна фабрика" и др.

Перничани местят протеста заради водната криза в София

На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година, съобщи БНР.
Дълъг е списъкът с исканията на перничани. По-важните от тях са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на водата.
В протеста в Перник се включи лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов. "До 5-и ако не бъдат изпълнени тези искания, тръгваме за София и няма да си тръгнем, докато не бъдат изпълнени исканията", каза още той.

Строят сцената за новогодишните празненства в столицата

Започва подготовката за посрещането на Нова година в София. От събота вечер е ограничено паркирането на автомобили на площад „Княз Александър I Батенберг”, информира Нова телевизия.
Сцената под звездите вече започва да се изгражда, а на нея се очаква да излязат Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони и още много популярни артисти. Взети са сериозни мерки за сигурност. Ще бъдат изградени 7 пропускателни пункта, на които ще се следи дали хората не влизат с остри оръжия и пиротехника. Няма да се допускат хора във видимо нетрезво състояние.

Кметът на София: Отказахме се от дизеловите автобуси, купуваме газови и електробуси

Една от мерките за борба с мръсния въздух в София е подмяната на автобусите в градския транспорт, каза пред БНР столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта,че Столична община приоритетно ще заложи на електробусите.
"Важно е, че пуснахме първите 20 електробуса. Това е част от програмата ни за подобряване на качеството на въздуха. Отказахме се от дизеловите автобуси. Закупуваме газови автобуси и електробуси през тази година", допълни Фандъкова.

Месец след взрива: Говори лекарят, спасил десетки при кошмара в "Пирогов"

Месец след трагичния инцидент в „Пирогов“, при който след взрив във II-ро Вътрешно отделение загинаха двама пациенти, камерата на Нова телевизия влезе в обгорелите стаи. Срещата е с лекаря, който по време на нощното си дежурство, пръв се озовава на мястото на трагедията. Д-р Даниел Петров е човекът, който вади телата на умрелите и спасява обгазените.
В онази тежка нощ той е на пост в кардиологията – един етаж над II-ро Вътрешно отделение. Спомените за ужаса, на който става свидетел, няма да изчезнат. В огъня влиза, без да се замисли, въпреки ударната вълна и пламъците.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 15 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 15 април. По тялото на 45-годишния мъж в...

Прочети още keyboard_arrow_right