Новините в София: Най-важното за деня 3 юли, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 3 юли 2019 г.

Градушка проби спирки на рейсовете във Владо Тричков (СНИМКИ)

Градушка е пробила покривите на автобусните спирки в село Владо Тричков, съобщиха потърпевши пред Столица.bg. В момента цялото движение в района е спряно. Колите са отбили от пътя, а минувачите гледат къде могат да се скрият от разразилата се стихия.
"Стоянките на рейсовете не се ремонтирани от дълго време. И една такава градушка ще повреди доста от тях. Дано само да няма ранени хора", коментираха пътници, които търсеха под кое дърво да се спасят от появилата се буря.

Столична община: В социалните мрежи се разпространява невярна информация за трамваите

Информацията пусната в социалните мрежи, че части от новите трамваи ПЕСА се монтират на стари трамвайни мотриси, категорично не е вярна. Това технически е невъзможно, тъй като става въпрос за трамваи от различни години, съобщават от Столична община.
Не е коректно и твърдението, че в движение са само 19 от новите трамваи ПЕСА - 23 са трамваите в движение. Само при два трамвая има установен технически проблем с ходовата част. Направена е рекламация и тя е приета от производителя ПЕСА , като се доставят безплатно в завода на производителя в рамките на 5-годишната гаранция за този тип части. Публикуваните снимки към същите твърдения са на един от двата трамвая в ремонт. Докато пристигнат частите той е със свалени маска която поставена на катастрофирал от същия модел. Целта е да не бъдат спирани от движение новите мотриси.

Пускат автобус 505 за четири дни

От 07.07.2019 г. до 10.07.2019 г. (вкл.) ще се осигурят допълнителни автобуси, които ще се движат по маршрута на автобусна линия № 505. От пл. „Орлов мост“ до парк-музей „Врана“ и ще обслужват съществуващите двупосочни спирки: „Пл. Орлов мост” (в посока Национален стадион „Васил Левски“ разположена на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“); „Хотел Плиска”, „УМБАЛ Св. Анна”, „МС Цариградско шосе” и „Парк-музей Врана”.

Грешка на проектантите спря ремонта на Западен парк в София

Временно е спрян ремонтът на Западен парк в столицата. Причината е грешка в проектирането. Оказва се, че фундаментите при главния вход са проектирани върху магистрален водопровод.
Проектант на парка е "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД, те е трябвало да оправят проекта до 17 юни, но вместо това са го представили едва на 25 юни, съобщава БНТ. По план парка трябваше да е завършен на 6 юни тази година, но крайният срок бе изместен за месец декември, тъй като от „Софинвест“ са признали близо 118 дни с неблагоприятни условия за работа през годината.

Шофьорите в градския транспорт масово пушат и говорят по телефона

Шофьорите от градския транспорт на София масово пушат и говорят по мобилен телефон. За това сигнализира зрител на Нова телевизия. Той се е прибрал от чужбина и потресен от поведението на шофьорите. Наложило се е да ползва линия 111 и е започнал да снима нарушенията на водачите, които пушат в кабината, говорят по телефона и дори някой път правят и двете неща едновременно.
В продължение на месец мъжът фотографира поведението на водачите. Според него близо 80 % от водачите говорят по телефона, като разговорите много пъти са продължителни. Това обаче не се случва само линия 111, но и по другите линии, а също и в трамваите и тролейбусите.

19 млн. лв. ще струват ремонтите в София това лято

19,2 млн. лв. ще струват ремонтите на ключови булеварди в столицата. След като движението в града се разреди заради отпуските, от общината започнаха и мащабните ремонти и реконструкции.
6,8 млн. лв. струва ремонта на ул. “Каменоделска” , като той ще приключи до края на месец септември. Той включва обновяване на релсовия път от кръстовището преди ж.п. моста “Изида” до трамвайно ухо Орландовци. Поставят нови релси, шумо и виброизолационни гумени тела, настилка, тротоари и др. Само преди дни на 22 юни започна и реконструкцията на бул. “А. Йорданов” от бул. “Проф. Цв. Лазаров” до бул. “Хр. Колумб” и на ул. “Искърско шосе” от бул. “Колумб” до ул. “Дим. Пешев”. Тя е на стойност 4,1 млн. лв. и трябва да приключи за 124 дни.

В София ще има паметник на Кенеди

Паметник на 35-ия президент на САЩ, Джон Кенеди ще има в София. Инициативата е подета от американският посланик Ерик Рубин на прощална среща с Центъра за психологически изследвания на прощално събитие. Мястото където ще бъде поставен монумента ще бъде уточнено, след като бъде прието от Столичния общински съвет.

Мазилка падна върху тротоар на бул. "Дондуков"

Парчета от мазилката на тераса паднаха върху натоварен тротоар в центъра на София. Опасната сграда се намира на булевард "Дондуков" на метри от Младежкия театър. Инцидентът е станал снощи около 22 часа, като е цяло чудо,че няма пострадали хора, тъй като парчетата с голям размер, съобщава Нова телевизия.
Сигналът за рушащата се сграда е подаден от дежурният в район „Оборище”. Според кметът Васил Цолов тя е построена в периода 1949 - 1955 година. Като това не е първият инцидент с тази кооперация. От местната администрация ще наложат глоба на собствениците за безстопанственост. Очаква се днес на място да пристигне екип, който да обрули останалите опасни парчета.

Депутати искат 1000 лв. санкция за агресивно куче

Депутатите отново ще поискат промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност във връзка със зачестилите тежки инциденти с агресивни кучета. Сред предложенията са увеличение на санкцията за агресивно куче без намордник от 100 на 1000 лева, глоба най-малко 300 лева за куче без повод, което е над 5 килограма, 500 лв. санкция за разходка на кучетата в детски площадки и забранени за това места, съобщава bTV.
Исканията идват след като мъж бе изяден от пет кучета в свогенското село Владо Тричков, а след няколко дни дете бе нападното от питбули в София.

Още интересни новини от утрешния 4 юли може да намерите - ТУК

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 18 април 2024 г....

Времето на 18 април 2024 г.: Облачно и дъждовно за зимни якета ще е днес времето в София. Сутринта е студено - около 4 ...

Прочети още keyboard_arrow_right