Новините в София:Най-важното за деня 30 април, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 30 април 2019 г.

Йорданка Фандъкова: Пейка за 10 000 лв. е фалшива новина

В проекта за реконструкция на зона 2 няма пейка, която да струва 10 000 лв., заяви кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти пред Арена Армеец. Тя определи новината, която бе пусната като фалшива. Столичният кмет веднага е проверил тръжната документация и се оказва, че тям никъде няма така цена за пейки, които са част от парковото обзавеждане по проекта.

Центърът на София тотално блокиран от 1 до 7 май

Затворени улици, площади и паркинги, промяна на маршрутите на градския транспорт, железни мерки за сигурност и тотална блокада ще има на центъра на София от 1 до 7 май т. г. Ограниченията влизат в сила още от тази вечер от 19 ч. заради мероприятия на 1 май, а следващите дни продължават забраните, заради подготовката около визитата на папа Франциск. Създадена е организация на движението от 5 до 7 май т. г., съобщиха от Столична община.

Изложба с меча на хан Кубрат идва в София


Осигурена е държавна гаранция за временна експозиция, културни ценности от колекцията на Ермитажа, организирана от Националната галерия в София. В периода 24 - 30 май в галерията ще бъде е представена изложба, която ще включва меча на хан Кубрат, а също и свързаните с него артефакти и други движими културни ценности от фондана Ермитажа. Представянето на тази изложба ще популяризира уникалните предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина. Едно от най-значимите български съкровища открити на територия извън съвременните български земи.

Кола и ТИР се удариха в тунела на булевард "Иван Евстатиев Гешов"

Лек автомобил и ТИР се удариха  на булевард "Иван Евстатиев Гешов" в тунела под "Цар Борис III", съобщиха граждани в социалната мрежа. В момента на място има екип на Пътна полиция, който уточнява детайлите около катастрофата. Шофьори обаче изложиха своята версия в интернет. Според едни на това трасе има няколко шахти, които редовно правят номера на автомобилите.

Ремонтират за 4,3 млн. лв. Клиниката по изгаряния на "Пирогов"

Остарялата Клиника по изгаряния на "Пирогов" се ремонтира за 4,3 млн. лв. Средствата са осигурени по програма Jessica - Фонд за устойчиво градско развитие и в края на 2018 г. са одобрени от Министерски съвет, съобщават на официалния сайт на болницата. Клиниката е доста амортизирана, тъй като е строена през 1978 г. и от тогава не е обновявана. Очаква се ремонтът да приключи до 3 месеца. Той включва изцяло обновяване на двете реанимации - за деца и възрастни, операционен блок. 

Къде може да видите Папата в София


Всички желаещи, които искат да видят папа Франциск при визитата му в София, ще бъдат проверявани на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да се допускат хора във видимо нетрезво състояние, такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети-огнестрелни оръжия, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, дори парфюми. Ще бъдат разрешени само чадърите, съобщават от МВР. Жителите и гостите на София ще могат да видят папа Франциск на 3 основни събития. Контролно-пропускателните пунктове ще са отворени 3 часа преди всяко от събитията.

"Топлофикация" спира парното в София


"Топлофикация" започва спиране на парното в София от днес, 30 април, съобщиха от общинското дружество. Успоредно с това стартира кампания за отчитане на топломерите и изготвяне на изравнителните сметки за периода 1 май 2018-30 април 2019 година. В тази връзка "Топлофикация" призовава клиентите да осигурят достъп до всички жилища, дори и тези, в които отоплителните тела не се ползват или са свалени.

Сълзи и нестихващи аплодисменти изпратиха Виолета Гиндева

С нестихващи близо 20 минути аплодисменти роднини, колеги и приятели изпратиха актрисата Виолета Гиндева. Поклонението ѝ бе в Народния театър "Иван Вазов", а опашката от чакащи да покажат почитта си към нея, бе повече от солидна. Гиндева напусна този свят на 72 години на 21 април след кратко боледуване. През сълзи повечето актьори, дошли на поклонението, коментираха, че Гиндева ще бъде запомнена като артист и човек, който до последно отстоява принципите си. Студентите на починалата признаха, че който и от тях да реши да тръгне по нейния път, това ще е огромно предизвикателство. От 2008 година насам Гиндева ръководеше свой клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет.

Вижте най-атрактивните събития за утрешния ден - 1 май- ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 17 април 2024 г....

Времето на 17 април 2024 г.: В сряда ще е облачно и ветровито, съобщават от НИМХ. Ще се развива купеста и купесто-дъждо...

Прочети още keyboard_arrow_right