Новините в София: Най-важното за деня 30 декември, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 30 декември 2019 г.

СОС прие вдигането на данъка за автомобили и придобиване на имот

По-високи данъци за автомобили и за възмездно придобиване на имущество ще се плаща в София през 2020 г. Преди минути общинските съветници в СОС приеха промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци. От общо 54 гласували 31 бяха "за", 22 против и единствения въздържал се бе независимият Борис Бонев.
Предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова бе обявено в края на ноември и бе подложено на едномесечни обсъждания. Днес на сесията на СОС споровете и дискусиите продължиха повече от 2 часа, но в кайна сметка увеличението бе прието.

Официалният шрифт на София - и върху табелите в градския транспорт

Представеният през пролетта от Главния архитект на Столицата шрифт Sofia Sans вече се внедрява и в изписването на номера на линията на електронните табели на автобуси и трамваи. Изчертаването на шрифта е дело на ИБИС специалистите Марио Евстатиев и Николай Александров, които преди Коледа представиха иновативна система в един автобус по линия 72 и нова визия на гласовото оповестяване в превозните средства.
Работата по шрифта Sofia Sans им отнела само няколко дни и от четвъртък той се внедрява. По информация от самите специалисти, първи с него ще се сдобият 60-те автобуса МАН, които се движат по линии 11, 204 и 280, и трамваите по линии 20 и 22. След Нова година, шрифтът ще получат и останалите автобуси в София.

Почина проф. Драгомир Драганов

На 71 г. почина проф. д-р Драгомир Драганов, дългогодишен преподавател по история в Софийския университет, бивш депутат, съобщиха негови близки,цитирани от "24 часа".
Проф. Драгомир Драганов е роден през 1948 г. в Плевен. През 1972 г. завършва история в Историческия факултет на Софийския университет. От 1974 г. е асистент, от 1984-а доцент, а от 1996-а -професор в Катедрата по нова и съвременна история. През 1980-1983 г. е преподавател по история на славянските народи в Мадридския автономен университет - Испания.

Катастрофа отклони трамвай 4 и 5 след "Пирогов"

Катастрофа промени маршрута на трамваите с номера 4 и 5. Те са временно отклонени след спирка „Пирогов“ в посока Княжево заради катастрофа. Мотрисите минават през "Стамболийски".
Всички автобуси от линия 260 ще спират на всички трамвайни спирки, броят им е увеличен с още един. Пуснат е и допълнителен автобус от пл. "Знаме на мира" по бул. "Цар Борис Трети" до пл. "Македония" и ул. "Алабин"(двупосочно).

Фандъкова: Без увеличение на такса "смет" догодина

Няма да се вдига такса "смет" през следващата година. Това каза кметът на София на заседание на Столичния общински съвет за увеличение на налозите през 2020 г. Според Йорданка Фандъкова, увеличението на данъците за автомобили е в пълно съответствие с плана за подобряване на качеството на въздуха. Тя заяви, че се е запознала внимателно с плановете на всички политически партии, но те не дават никакво решение на проблема със замърсяването на въздуха.

Задържаха 28-годишен, обрал около 500 лева от магазин

Извършител на грабеж от хранителен магазин в Пирдоп е задържан за броени часове от полицията. Около 20 часа на 27 декември, собственик на хранителен магазин в града сигнализирал униформените, че около 19.45 часа маскиран мъж влязъл в търговския обект, заплашил продавачката с нож и отнел около 500 лева оборотни пари от касата, след което избягал. Това съобщават от ОДМВР- София.

126 машини са обработили улиците на София против заледяване

126 машини са обработили със смеси против заледяване всички райони на София тази нощ. В районите „Витоша" и „Панчарево" поради по-обилния снеговалеж снегопочистващата техника е избутвала снежни маси от пътните платна, съобщават от Столична община.
Приоритетно са почистени пътищата, по които се движи масовият градски транспорт, и централните за районите улици. Обработени са и част от вътрешнокварталните улици. Почистват се спирките на Околовръстен път и в районите „Люлин“, „Оборище“ и „Средец“.

Регистрацията на автомобили в КАТ- София на 31 декември- до 13 часа

Регистрация на пътни превозни средства в столичния отдел „Пътна полиция“ на 31 декември ще се извършва до 13 часа, съобщават от МВР.
Причината- годишна инвентаризация в отдел „Пътна полиция“- СДВР. Това ще засегне издаването на документи за първоначална и транзитна регистрация, промяна на собственост, свидетелство за регистрация и дубликат.

Възстановиха движението на трамвайна линия 5

Движението на трамвайна линия 5 бе пуснато отново около 16.30 часа, след като пътен инцидент наложи по-рано днес промяна в маршрута, съобщиха от Столична община. Трамваите по линии 4 и 5 се движеха по бул. "Александър Стамболийски", през "Красна поляна" и "Овча купел".
Движението на мотрисите бе със забавяне от разписанието и по спирките се натрупаха чакащи пътници, допълват от БНР.
Според очевидци, трамвай е блъснал жена в района на "Пирогов". Инцидентът е станал малко преди 16.00 часа.

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г....

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г. Времето на 19 април 2024 г. Слънчево преди обед и облачно ...

Прочети още keyboard_arrow_right