Новините в София: Най-важното за деня 30 май, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 30 май 2019 г.

Увеличават бройката на децата в група в софийски градини

В някои столични детски градини ще бъде увеличен броят на децата в групите. Това го позволява наредбата на МОН с решение на Общинския съвет. Това каза зам.-кметът по образование доц. д-р Тодор Чобанов. Броят на децата може да се увеличи до 3 и това ще влезе в сила за учебната 2019- 2020 година.

Пускат обществена поръчка за ремонта на банята в Горна баня

До две седмици ще бъде пусната обществената поръчка за избор на изпълнител за ремонта и възстановяването на минералната баня в Горна баня, научи Столица.bg. Ремонтът е разделен на няколко етапа. Първият е възстановяване на фасадата, а по предварителни разчети стойността е за около 500 000 лв., каза зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов. Общо като цяло възстановяването на минералната баня ще струва от 1.5 млн. лв. до 2 млн. лв. В средата на април т. г. МРРБ прехвърли обекта безвъзмездно на Столична община. Все още не ясно откъде ще е финансирането. Може да е безвъзмездна помощ или от общинския бюджет, коментира доц. д-р Чобанов.

Пирогов пое млад мъж паднал от 10 мeтра височина

В столичната болница Пирогов е постъпил мъж на 24 години от Долна Оряховица с опасност за живота, след падане от стълб за високо напрежение в село Присово. Той е получил втора степен изгаряния, фрактура на крака и разкъсно-контузни рани в областта на главата, след като се покатерил на електрически стълб и паднал от него. В момента мъжът е в кома и с опасност за живота. 

Гугъл мапс показва пътните камери и ограниченията в София

От американската компания Гугал ще стартират изцяло нови функции в транспортното приложение „Гугъл мапс". Очаква се съвсем скоро приложението да показва къде са разположени пътни камери в столицата и къде има ограничения на скоростта, съобщава Нова телевизия. В момента услугата показва къде има ремонти, катастрофи и затворени улици. Само преди няколко седмици „Гугъл мапс" добави в платформата си възможността за навигация с използването на градския транспорт в столицата. Съвсем скоро в приложението ще бъде интегриран и маршрута и разписанието на метрото и на влаковете в София и областта.

Децата ще пътуват безплатно на 1 юни с БДЖ

За празник на детето 1 юни и тази година от държавната железница подаряват безплатно пътуване на всички деца с всички тръгващи от София влакове. Младите пътници ще могат да пътуват напълно безплатно през целият ден във втора класа на бързите и пътническите влакове. Подаръка ще важи за всички деца до 14 години. Възрастта им ще бъде удостоверявана с копие от акта за раждане или друг документ.

Отваря врати ресторант, в който няма да има отпадъци

Ресторант, в който ще има нулев отпадък, отваря врати днес на столичната улица "Крум Кюлявков"25 А. Заведението се нарича "Благичка – ZERO-WASTE" и си е поставило за цел да намали ползването на ненужните вещи. А това, което може- да се ползва по няколко пъти. В началото обектът е бил основно за кетъринг, но в последната една година нещата се променили, разказва създателката Блажка Димитрова, цитирана от bgonair.bg.

Преглеждат безплатно пушачи във Втора градска

Профилактични прегледи на пушачите започват от утре във Втора градска болница в София. Инициативата се прави за втора поредна година от Асоциацията за профилактика на белодробни болести и е подкрепена от  Столична община. Стартът е избран нарочно - 31 май е Световният ден без тютюнев дим. Изследванията на столичани ще се правят в болницата до края на тази година. Те са част от Националната кампания за безплатни профилактични прегледи на пушачите.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова: Климатици в целия градския транспорт в София

Във всички превозните средства на Столичния градски транспорт трябва да се поставят климатични системи. Това предвижда Планът за адаптация към климатичните промени за Столична община 2019-2025 г., който е неразделна част от Стратегията. На днешната сесия на СОС бе приет Плана за действие. Какво обаче реално се предвижда и с какво ще се подобрят условията за гражданите? Мерките за адаптация са разделени в няколко групи - градоустройство, енергетика и транспорт. Както обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова те се делят на краткострочни, средно срочни и дългосрочни.

Деца рисуваха заедно с Яхнаджиев, изложбата гостува на СОС (СНИМКИ)

Изложба с морски пейзажи, слънчеви селски къщи, пеперуди и портрети посрещнаха днес общинските съветници на петия етаж, преди началото на сесията на СОС на Московска 33. Експозицията е на малките творци, които рисуваха заедно с известния Иван Яхнаджиев през април т. г. Произведенията на талантливите деца бяха оценени от общински съветници и служители на Столична община. Фоайето пред залата за заседания на СОС бе променено от красивите картини. Те не се продават и ще бъдат изложени и в други градове в страната, уточниха от Столична община. Експозицията е дело на деца от няколко столични училища, а организатор е Дневният консултативен център за деца, юноши и родители към Превантивно информационния център по проблемите на наркоманиите-София.

Още интересни събития от утрешния ден може да намерите- ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 24 април 2024 г....

Времето на 24 април 2024 г. Предимно облачно с кратки превалявания ще е времето в София днес. Сутринта термометрите ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right