Новините в София: Най-важното за деня 31 август 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 31 август 2022 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 31 август 2022 г.

Енергийният министър: Имаме повече ресурс и по-бързо ще оправим Топлофикация, ако е държавна

Топлофикация-София е на път да стане държавна. Имаме повече ресурс и по-бързо ще оправим дружеството, ако е държавно, заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ. "Промяната не е толкова кардинална. Топлофикация-София е била държавна, сега е общинска. Тук не става въпрос за нещо, което променя стратегията, Столична община вече върви по този път, а ние сме в позиция да го направим по-бързо, разполагайки с повече ресурси", каза Христов.

С нова спортна зала, модерни кабинети и библиотека започва учебната година в 9-а френска в София

С нови и модерни кабинети, билиотека и многофункционална спортна зала ще започне учебната 2022/2023 година в столичната 9-а френска езикова гимназия на бул. "Патриарх Евтимий", научи Столица.bg. Цялостният ремонт, започнал преди повече от година трябваше да приключи до края на август т. г. Към момента няма информация за финала, но със сигурност обектът ще е готов за 15 септември, надяват се от Столична община. Ремонтът е част от големия проект на Столична община по ОП "Региони в растеж, които обхваща 30 училища и детски градини на стойност 63 млн. лв., а съфинансирането от Московска 33 е 5,7 млн. лв.

10 години от втората линия на столичното метро: С 25% намалява автомобилният трафик

С 25% намалява автомобилният трафик в София само за 4 години при пускането на столичното метро. Днес се навършват 10 години от пускането на втората метро линия - 2012 г. Метрото тръгва, първата линия, в края на януари 2008 г. когато пътуването от Люлин до ЦУМ в столицата се съкращава на 10 минути.  Промяната на София и удобството за софиянци е неоспорим факт. Втората метролиния, станции - Ломско шосе, Бели Дунав, Надежда, Хан Кубрат, Мария Луиза, Централна жп гара, Лъвов мост, Сердика 2, НДК, Европейски съюз, Джейм Баучер, Витоша, пуснати 10 години, увеличава станциите с 11 и трасето под земята с 11 км.

След преследване по АМ "Тракия" задържаха издирвани автомобил и водач

Откраднат автомобил и водачът му са били задържани от пътни полицаи след преследване, съобщиха от ОДМВР-София. Около 20,00 часа на 30 август автопатрул на областната дирекция, осъществяващ служебните си задължения на автомагистрала „Тракия“, получил сигнал от оперативната дежурна част, че противозаконно отнет лек автомобил с чуждестранна регистрация се е насочил към Пловдив.

София реализира над 250 проекта по 3 спортни програми

Програма за развитие на физическото възпитание и спорта предоставя възможност за участие в спортни кампании на хора от различни възрастови групи и с различен социален статус, както и на хора с увреждания. Програмата финансира 142 проекта на неправителствени организации, районни администрации, малки населени места в различни тематични направления – екология, здравословен начин на живот, спорта като превенция на агресията и др.

Влизат в сила новите превозни документи за градския транспорт в София

Новите превозни документи за градския транспорт в София, които са приети и утвърдени от местния парламент, влизат в сила от утре – 1 септември, припомнят от Столична община. Те ще се предлагат на касите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). За учащи или работещи младежи на възраст до 26 години е предвидена Младежката карта. Тя е годишна, с неограничени пътувания по цялата транспортна мрежа на града, а с нея се ползват два месеца безплатно бонус-пътуване. Картата струва 250 лева, а неограниченото пътуване на ден излиза само 0.68 лв.

Започва изграждането на покрива на новия храм в район Изгрев

Започна изграждането на скатния покрив на първата православна църква “Св. Пимен Зографски” в столичния район “Изгрев”. „Работата напредва много добре, предстои ни поставянето на топлоизолацията и външната облицовка на стените, която ще бъде от врачански камък“, съобщава районният кмет д-р Делян Георгиев.

Район "Лозенец" не може да установи дали уличното осветление свети?

С писмо кметът на район "Лозенец" Константин Павлов обяснява, че поетапно са били подменени старите и неработещи осветителни тела по улиците между булевардите "Черни връх", "Джеймс Баучер", "Стоян Михайловски", "Пейо Яворов" и "Никола Вапцаров". По отношение на неработещото осветление обаче, районният кмет отбелязва, че "в рамките на стандартния работен ден на експертите в отдел "Инженеринг и благоустройствени дейности" е невъзможно да установят състоянието на уличното осветление". Поради "факта, че работното време на административния персонал е през светлата част на деня, когато уличните осветителни тела не са в работен режим".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 17 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 17 април. Кола се заби челно в линейка н...

Прочети още keyboard_arrow_right