Новините в София:Най-важното за деня 4 април, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес,  4 април 2019 г.

"Маестро Кънев", "Любляна" и "Боряна" стават еднопосочни

Три улици в карето между "Монтевидео" и бул. "Овча купел" в едноименния район стават еднопосочни. Това предвижда проект, който е изготвен по искане на дирекция "Управление и анализ на трифика" към Столична община. Отдавна жители на район Овча купел правиха предложения да се облекчи движението в тази част на София. Те искаха промяна на движението, като в по-натоварените да стане еднопосочно. Всъщност целта е да се намали трафикът по ул. "Маестро Кънев", тъй като там има детска градина, спират автомобили и стават задръствания. Еднопосочни ще станат улиците "Маестро Кънев", "Боряна" и "Любляна". На 2 април т. г. отново е имало заседание на комисията по "Транспорт, организация и безопасност на движението" в дирекция "Управление и анализ на трафика" за въвеждане на еднопосочно движение за квартала, съобщиха от районната администрация. 

Появи се собственикът на изгубените пари от "Симеоновско шосе"

Установен е собственика на голямата сума пари изгубени в района на "Симеоновско шосе". Парите бяха открити от велосипедист на 29-ти март и занесени от него в Четвърто Районно управление. В районното днес е отишъл представител на фирма, от която са загубени парите. Полицаите са извършили беседи и оперативни действа с който се е доказало, че парите са изгубени от въпросния човек.

Спират строежа на "Златен век", ДНСК са открили нарушения

Спира се строежът на небостъргача на Мирянови "Златен век". Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от строителния Министър Петя Аврамова да се спре строежа на "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал "Лозенец". Това стана на среща при премиера. Фандъкова е информирала  и Бойко Борисов, че в момента разрешението за строеж е изтекло. За срещата съобщи столичният кмет на страницата си в социалната мрежа.

Кой излива мръсотии в езерото Панчарево? (ВИДЕО)

Езерото Панчарево, на което се радват хиляди столичани е изправено пред екологична катастрофа. За сериозния проблем съобщи Галина Белл от "Сдружение за развитие на Панчарево" пред Столица.bg. Във водоема се излизват фекалните води на цялото Панчарево и Кокаляне, алармира тя. От сдружението многократно са сигнализирали на различни институции за проблема. Според РИОСВ, обаче там се излива дъждовна вода. Каква дъждовна вода, след като повече от месец не е валяло дъжд?, питат жители на Панчарево. Първоначално за проблема със замърсяването алармират състезатели по гребане, които тренират на Панчарево. От изсипаните отпадъци във водата се носи отвратителна миризма. Боклуците са толкова много, че спортистите не могат да тренират, тъй като греблата им се оплитат в мръсотията.

Бутат къщата на Биг Брадър в Нови хан

Къщата на Биг Брадър в село Нови хан, подслонявала едни от най-големите звезди в България, ще бъде съборена. Самото предаване е свалено от ефир и няма да се излъчва повече. От къща вече са изхвърлени множество предмети, използвани в мисиите през последния сезон на шоуто.

Джип затвори входа на детска градина в кв. "Витоша" (СНИМКИ)

Собственик на джип изобщо не се съобразява, къде спира и къде паркира в кв. Витоша, район Лозенец в София. Явно е стар познайник на живеещите в квартала, защото снимки на неправилно паркирания му автомобил редовно се пускат в социалната мрежа. Не се знае дали досега е санкциониран, но със сигурност хората от квартала имат нетърпимост към нахалството му.

В "Пирогов" 12 часа градиха пикочен мехур на бебе

С 12-часова операция лекарите в "Пирогов" спасиха дете с много рядка аномалия. Началникът на детската урология д-р Стоян Пенев и на травматологията професор Диян Енчев са направили интервенцията на бебе-момченце, което си е родило с т.нар. екстрофия на пикочния мехур. Става дума за аномалия, при която част от вътрешен орган е извън тялото, съобщиха от болничното заведение. Медиците са изградили нов пикочен мехур на детенцето и са направили сложна реконструкция на тазовите кости. 

Опразват от коли района около "Света Неделя" заради ремонт

Коли няма да могат да спират, паркират и дори да влизат по улица "Съборна" в участъка от 25 метра до площад "Света Неделя" в столицата. Ограничението е заради ремонт на настилката, който започва от 8 април и ще приключи на 25 април, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Столичният кмет подписа договор за подмяна на печките

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на МОСВ Нено Димов подписаха договор по проект, който ще се изпълнява от Столична община за подобряване на качеството на въздуха в София. Това е втори проект по ОП "Околна среда" за този програмен период, до 2020 г. Проектът е насочен към основния източник на замърсяване на въздуха - битовото отопление в столицата. С мерките, които се предприемат се цели опазване на околната среда и здравето на гражданите като се намали замърсяването на въздух. При реализирането на проекта се очаква да се намали съдържанието на вредните емисии, както и на ФПЧ в цялата Столична община. 

ПУП: Блок затваря улица в кв. "Кръстова вада"

Поредното градоустройствено безумие е на път да се реализира в столичния квартал "Кръстова вада". Огромен по дължина блок минава през улица и я затваря. Това се вижда на предложен проект за ПУП в квартала, който е публикуван в социалната мрежа. За безумието съобщава жител на "Кръстова вада. "На вниманието на тези, които живеят в "Кръстова вада" - поредния градоустройствен нонсенс. Предлага се, огромен блок да пресече и затвори улица, която преминава през няколко квартала. Тези, които са несъгласни с това изменение могат да подадат възражение до НАГ и Район „Лозенец“", написа недоволният софиянец.

Геопарк ще привлича туристи в Искърското дефиле

Столичният район "Нови Искър" се включи в проекта за геопарк "Искърски каньон", който ще рекламира района като туристическа дестинация. Това бе решено на среща между представители от "Нови Искър", общините Своге и Мездра и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". "Искърски каньон" е първа заявка за геопарк под егидата на ЮНЕСКО у нас. Проектът бе изготвен през 2002 година, но се възобнови през мината година. Той ще бъде и акцент в нова стратегия за рекламиране на Искърското дефиле като туристическа дестинация.

Камион кара в насрещното по магистрала Тракия (ВИДЕО)

Тир кара и прави обратен завой в насрещното платно на магистрала Тракия на няколко километра от Нови хан в посока София. За безумието алармираха шофьори в социалната мрежа и пуснаха видео, като доказателство. Шофьорът на камиона кара в насрещното платно и в един момент, явно разбрал,че не е където трябва прави обратен завой.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 15 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 15 април. По тялото на 45-годишния мъж в...

Прочети още keyboard_arrow_right