Новините в София: Най-важното за деня 4 април, 2020г.

Новините в София за деня 4 април 2020 г.

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 4 април 2020 г.

Двама пациенти с коронавирус починаха в “Света Анна”

Мъж на 54 г. е починал днес в болница “Света Анна”. Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.Отново днес в същата болница е починал и 86-годишен мъж, също с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания.
По-рано днес жена на 48 години почина от коронавирус в "Пирогов".До момента смъртните случаи вече са 17.

48-годишна жена с COVID-19 е починала в "Пирогов"

В "Пирогов" днес е починала 48-годишна жена. Пациентката е приведена в лечебното заведение от столичната Пета градска болница. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Тя е била е с кетоацидоза /декомпенсиран диабет/ и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов“, където е била поставена на апаратна вентилация.Въпреки усилията на медицинския екип жената е починала.

Нови КПП на входовете на селата Локорско, Подгумер, Войнеговци и Кътина

На входовете на селата Локорско, Подгумер, Войнеговци и Кътина ще има разположени нови КПП от МВР днес и утре. Времето на действие на пунктовете е от 9 до 15 часа. А целта е недопускане струпването на хора, практикуващи туризъм в изброените населени места, съобщиха от администрацията на район "Нови Искър".
Ще се пропускат живущите по постоянен и настоящ адрес, както и граждани, доказващи неотложност на придвижването към населеното място.
Кметовете на населените места са на разположение за разрешаване на възникнали проблеми с преминаването през КПП.

Направено е мобилно приложение, с което ще съобщаваме здравния си статус

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивно за това гражданите да информират за текущото си здравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“. Това заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" по време на представяне на Националната информационна система за борба с COVID-19 в Министерския съвет, цитиран от Нова телевизия.

Карантината удари и частните забавачки в София: Събират такси, без да работят

Извънредното положение постави в кризисна ситуация и частните ясли и детски градини. Масова практика в София е налагането на такса на родителите, въпреки че децата не посещават забавачките от месец март, съобщават от БНР.
Извънредната ситуация принуждава собствениците на частни ясли и детски градини да събират процент от таксите от родителите, за да могат да плащат наемите на сградите, както и заплатите на персонала.
По думите на управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която пожела да остане анонимна, няма как да просъществуват, ако не събират пари от родителите.

Бебе на годинка заразено с COVID-19, случаите са вече 498

"Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Има първи случай във Враца. Заразеният там е мъж на 57 години". Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.
За вчерашния ден са потвърдени 21 случая. В болница са настанени 173 души, изследвани са над 350. В София са приети 97 души, от тях 17 са интензивни, в Пловдив приетите са 14, три са интензивни.
Към момента има 34 излекувани.
"В София има 8 случая, в Бургас – 2. Единият е мъж е на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и една жена на 33 г. в Бургас. В Пазарджик има 2 случая – на 71 и 43 г. с двустранна пневмония и диабет. В Добрич има бебе на 1 годинка с ларингит. Доказано е, че родителите са с коронавирус. Пробите на детето също са положителни", съобщи още Мутафчийски.

Нови 3-ма с коронавирус в София, заразените са вече 503

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят.
192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

София се превръща в основен технологичен център в Европа
Мрежата TNW X отбелязва превръщането на София в основен технологичен център в Европа и публикува матрица с над 170 участници, които определят технологичната стартъп среда в столицата. За това съобщават от investsofia.com.

Цял месец Народният театър излъчва безплатно онлайн откъси от представления

Откъси от 11 от най-хитовите си, присъстващи в актуалния репертоар, спектакли, ще излъчи онлайн в рамките на повече от месец Народният театър „Иван Вазов”. Представленията ще могат да се гледат от 6 април до 6 май 2020 г. на стрийминг в YouTube канала на театъра с начален час 19:05 ч. Онлайн излъчванията ще са в рамките на 15 до 30 минути от началните действия на всеки един от подбраните спектакли (подробен график с дати, заглавия и времетраене – по-долу).Това съобщиха от храма на Мелпомена.
Времевото ограничение на излъчванията се налага заради правата, които не позволяват показването на цели представления онлайн.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right