Новините в София: Най-важното за деня 4 юни 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 4 юни 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 4 юни 2021 г.

460 първокласници в София останаха без места в училище след първото класиране

460 първокласници в София са останали без места в училищата след излезлите днес резултати от първото класиране в столичния град. Общо кандидатствалите малчугани са 10 529. По първо желание са приети 8717, а на второ и следващо - 1352, съобщават от "Монитор".
Всички родители ще получат имейл до утре сутрин дали детето им е прието и какво се прави по-нататък. Записването на класираните на първия етап става от 7-и до 11- и юни в 17 часа. Всички родители, чиито данни са потвърдени по служебен път и не са им необходими допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис. Останалите майки и татковци на класирани ще могат да го направят на място в училище. Там отново няма да бъде необходимо да носят служебно проверените документи. Сред тях е и удостоверението за завършено предучилищно образование, което също ще бъде достъпно в е-системата. Дето обаче губи мястото си, ако не се запише в училището, в което е класирано. То ще бъде обявено за свободно на следващия етап. Тогава обаче отново може да пробва шанса си за него, допълват от Столична община.

За София и страната: Над 30 000 сертификата за ваксини преиздадени за 4 часа

За по-малко от 4 часа преиздадените зелени цифрови сертификати за ваксини срещу коронавируса надхвърлиха 30 000. Това съобщават от „Информационно обслужване“.
Системата за преиздаване на документите в европейски формат бе активирана днес в 14.00 ч. Тя е направена с цел максимално улеснение на гражданите, които не е необходимо да посещават личните си лекари или центровете, където е сложена ваксината.
Притежателите на вече издаден сертификат могат да преиздадат документа в европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, секция „Аз и моето семейство”.

Катастрофа с две коли блокира трамваите по "Шипченски проход" за 30 минути

Катастрофа с две коли стана причина трамваи в София да бъдат блокирани за близо 30 минути. Случката се разигра по-рано днес на бул. "Шипченски проход" близо до Хореографското училище, научи Столица.bg.
След ПТП-то една от колите изхвърчала върху трамвайните релси. Започнал спор между двамата водачи кой крив- кой прав. Единият обаче отказал да махне автомобила си от релсите, докато не дойде полицията. Заради това 30 минути трамваите по линии 20 и 23 били блокирани. Пътниците от мотрисите били доста възмутени от случката, някои слезли и си продължили пътя пеша.

Пунктовете за ваксини в "Пирогов" работят и през почивните дни- до 17.30 ч.

Пунктовете за ваксини срещу COVID-19 в "Пирогов" ще работят за гражданите и през почивните дни от 8:30 до 17:30. През седмицата графикът е от 8:30 до 23:00. Това съобщават от най-голямата спешна болница у нас.Имунизацията в "Пирогов" отнема само няколко минути заради направената стриктна организация. С предимство са най-уязвимата за заразата възрастова група - хората над 65 години
Болницата разполага с количества от ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca и еднодозовата Janssen

Вандали за трети път трошат в гробищния парк на Банкя (СНИМКИ)

В последните месеци за трети път вандали правят набези в гробищния парк на Банкя на ул. "Варна". Злосторниците проникват в помещението за последно сбогом с починалите близки. Там те изскубват осветителната инсталация, която непрекъснато се възстановява от администрацията, заедно с лампите. Последният път е оставена една-единствена лампа. За бандитската проява разказват от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.

Роми от „Захарна фабрика“ отказват общински жилища

Роми от квартал "Захарна фабрика", живеещи в Центъра за временно настаняване, отказват общинско жилище.
Общината започва ремонт на сградата, която обитателите отказват да напуснат, съобщи „Нова телевизия". Планираният ремонт предизвика недоволство от страна на настанените там, тъй като трябва да бъдат изведени. В Центъра живеят около 35 семейства, повечето от тях вече 2 години. Не искат да напускат сградата, която се е превърнала в техен дом и отказват да бъдат настанени в общински жилища.
Жители на квартала пък протестират срещу ромите, които отдавна са превърнали временния център в постоянен дом.

Край Своге: Свлачище поглъща единствения път до селата

Свлачище поглъща единствения път до села и махали край Своге, съобщи „Нова телевизия“. Хиляди жители в района могат да останат откъснати от света.
Свличането е започнало преди 2 години, споделят жителите на село Желен. Според думите им причината е в Горското, които секат в гората. Местните определят свлачището като най-голямото на Балканите.

Мият пътни знаци и улици в столичните квартали (СНИМКИ)

От Столична община съобщиха, че се извършва измиване на улици и пътни знаци в столичните квартали. Дейностите се извършват по график, като вчера се работи в район „Красно село“.
От 1 до 5 юни се мият улици като „Лайош Кошут“, „Люлин планина“, „Св. Иван Рилски“ и др. Почистват се улици, тротоари и пътните знаци. Дейностите се изпълняват, след като предварително са проверени и почистени дъждоприемните шахти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 18 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 април. Третото издание на фестивала "...

Прочети още keyboard_arrow_right