Новините в София:Най-важното за деня 5 април, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес,  5 април 2019 г.

Посрещнаха Вим Вендерс с хляб и сол във Втора английска в София

С хляб и сол, по стара българска традиция посрещнаха световно известния режисьор Вим Вендерс заедно с кмета Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Мария Габриел във Втора английска гимназия в София. Елитното училищие се включи в кампанията на еврокомисаря по цифрова икономика и общество за безопасен интернет. В кампанията, която стартира преди година, София и Берлин са градовете за реализиране на инициативите свързани с безопасността в дигиталното пространство.

Паднало дърво остави без ток 20 000 в София


Дърво падна върху електропровод на ЕСО, остави 20 000 хиляди столичани без ток. Временно е било спряно захранването на няколко столични квартала, а също и няколко села в района на Витоша, съобщават от ЧЕЗ. Към момента за захранването е възстановено от алтернативен източник. Заради спирането на тока, разгневени абонати загряха социалната мрежа. Голяма част от тях питат защо от ЧЕЗ не подрязват дърветата в близост до електропроводите и защо винаги се чака да стане инцидент и всички да останат без ток.

Жена си купи хляб със стъкла от столичен магазин

Възрастна столичанка намери парчета стъкло в хляб, който купила от магазин. Тръгвайки да закусва жената вижда голямо парче стъкло в филията хляб, след което намира и още, съобщава bTV. Жената е била готова да направи сандвичи от същия хляб и на своя внук. За късмет обаче е видяла парчетата на време. Според нея при правенето на тестото за хляба е счупен цял буркан в него. Едно от парчетата е с големина 2,5 см, тя се надява да не е изяла някое от тях.

Липсата на тоалетни в центъра на София тормози туроператори и туристи

Стар и сериозен проблем си остава за София липсата на тоалетни. Особено мъчително това е за гости, туристи и туроператори в центъра и около катедралата "Св. Александър Невски", едно от най-посещаваните места в столицата ни. "Няма обществени тоалетни. Най-близката е на Макдоналдс, на 8 минути пеша. Другият вариант е да търсим най-близката бензиностанция, за да ползват туристите тоалетна", разказа туроператор пред bgonair.bg.

За година 144 хил. пътници са ползвали нощния транспорт в София

Само за година 144 хил. пътници са ползвали новата услугата нощен транспорт в София. Преди година започнаха курсовете на нощният транспорт в столицата, данните сочат, че той е ползван от 144 хил. пътници, съобщи изпълнителният директор на ЦГМ Христиан Петров, цитиран от Фокус. Хората още свикват с тази новост, но ние се надяваме, че с идването на пролетта и топлите месеци, този транспорт ще се радва на много по-голям интерес, заяви Петров. Целта на нощният транспорт е да подобри услугата, която предлага ЦГМ. С тази новост се дава възможност да алтернативно предвижване на гражданите в късните часове на нощта.

Преместват със "Спартан" ранена курсантка във ВМА София 

Простреляла се с зачисленото и оръжие курсантка от Велико Търново, ще бъде транспортирана във ВМА София. Тази сутрин екип на болницата излетя със правителственият самолет "Спартан” от 16-та транспортна авиогрупа Враждебна за летище Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Момичето бе опирано късно снощи по спешност в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов” в Търново. Тя се е простреляла в областта на гърдите при почистване на автомат "Калашников". Очаква се в близките часове вече да е във ВМА, където и ще окажат специализирано лечение.

Разбити са 8 тролея в депо "Искър", билетните автомати са изкъртени

Неизвестни лица са влезли с взлом в 8 тролея, намиращи се в столичното депо "Искър". Крадците са изкъртили 8-те билетни автомата от машините, съобщи Нова телевизия, цитирайки Атанас Стоев-Началник експлоатация в тролейбусното депо. На този етап не може да се каже с точност колко е имало в билетните автомати, но щетите от вандализма са за над 16 000 лева. Лошото в случая са пораженията по самите автомати, защото всеки от тях струва по 1000 евро. Един пазач и две камери охраняват тролейбусното депо. Явно те не са били достатъчни, за да спрат нападателите. Всичките 8 билетни каси са намерени захвърлени на около 200 метра от депото.

ДНСК откри нарушения в строежа на "Златен век" в "Лозенец"

Проверката на ДНСК е открила нарушения в строежа на "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал "Лозенец". Подробностите от проверката бяха оповестени от регионалния министър Петя Аврамова. Нарушенията са свързани с дейности, които са по проект, но не са изпълнени. Проблеми имало и със съседен терен. На него също е извършвано строителство без да има разрешение за това. Според запознати големият проблем на небостъргача е неговата височина. Разрешителното, според което сградата трябва да е 34 етажа - над 100 м, е изтекло. От ДНСК са открили нарушения и в подвижни платформи за автомобили, които да обслужват подземните паркинги.

Ремонтират релсите по "Цар Борис III" , трамваи 4 и 5 с променени маршрути

Маршрутите на трамваи 4 и 5 ще бъдат променени през уикенда заради ремонт на релсите по бул. "Цар Борис III". Засегнатият участък ще е от "Руски паметник" до обръщателното колело "Братя Бъкстон", съобщиха от Столична община. Заради ремонта трамвай 4 ще се движи по стария си маршрут от метростанция "Хан Кубрат" до кръстовището на "Алабин" с "Христо Ботев", ще свие надясно по "Христо Ботев" посока площад "Възраждане", след това наляво по "Алабин" по старото си трасе до станция "Хан Кубрат". Мотрисите по линия 5 ще се движат от обръщателното колело "Братя Бъкстон " до "Княжево".

Задръстване на "Околовръстното",цистерна удари джип

Колона от автомобили се е образувала на Околовръстния път на София заради катастрофа между цистерна и джип, съобщи Нова телевизия,цитирайки свой зрител. Ударът е станал близо до квартал "Бояна" посока Перник. По чудо няма ранени хора. На място има екипи на "Пътна полиция", които регулират трафика и изясняват детайлите от ПТП-то.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 25 април 2024 г....

Времето на 25 април 2024 г.: Жълт код за опасно време е обявен за София и областта в четвъртък. Очакват се интензивни в...

Прочети още keyboard_arrow_right