Новините в София: Най-важното за деня, 5 март 2019 г.

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 март 2019 г.

Няма да се сменят регистрационни табели на автомобили, купени от София

Няма да е задължително да се пререгистрат автомобили по настоящ адрес, ако са закупени от столицата или обратно. Това гласят промените в Наредба I-45/2000, която вече на етап обществено обсъждане, пише Монитор. Идеята е да се намали административната тежест и облекчаване на режима. В момента е задължително регистрацията на автомобила да съвпада с адреса по местоживеене.

Напусна ни журналистът и продуцент Весела Тотева

Внезапно ни напусна журналистът и продуцент на предаването "Събуди се" по Нова телевизия Весела Тотева. Отиде си от този свят един усмихнат и искрен човек, посветил се справедливостта и истината. Весето остави незабравима следа с преминатите трудни, житейски изпитания. Жена, която се посвети на двете си прекрасни деца, прекрасен колега и професионалист. 

София има нужда от нови жилища

За последните 10 години 350 хил. души са дошли да живеят в София. От тях близо 300 хил. искат трайно да се установят в София и да имат жилище. Което означава, че в столицата ни трябва да се изкарват по 15 хиляди жилища на година, за да се засити пазара. 

Променят маршрута на трамвай № 20

Маршрутът на трамваите 20 ще бъде променен заради ремонтни дейности на Топлофикация София. За времето от 04:30 часа на 6 март до 24:00 часа на 8 трамвайна линия № 20 ще се движи по нов маршрут от депо „Искър“ по сегашния си маршрут до Младежки театър.

Ремонтът на 54 СУ "Св. Иван Рилски" ще приключи предсрочно (СНИМКИ)

Чисто, светло и уютно е вече столичното 54 СУ "Св. Иван Рилски" в район "Надежда", чийто ремонт вече е във финален етап. Сградата е санирана, боядисана, вътре и отвън и има ново обзавеждане, а класните стаи са с модерни чинове и дъски. На новите придобивки се радват ученици, учители и родители.  Крайният срок за приключване на ремонта е 12 октомври т. г., но със сигурност изпълнителят ГБС предсрочно ще завърши обекта, видя Столица.bg. Остава да се завърши новостроящия се външен асансьор на 4-етажната сграда, който е предназначен за децата със специални потребности. 

Пак ще вдигат заплатите на шофьорите в градски транспорт в София

Още едно увеличение на заплатите на шофьорите в Столичния градски транспорт ще има тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в "Надежда". "Поела съм ангажимент да се увеличат заплатите от юни т. г. Засега не мога да кажа с колко, защото се гледат разчетите. Искам да е ясно, че тези пари идват от парите на софиянци, каза столичният кмет. В четвъртък тя е посетила гараж Малашевци и е разговаряла с шофьорите. В петък пък се срещна с двата синдиката на работниците. 

Майстор-готвач готви в кухнята на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в София

Всеки делничен ден нуждаещи се разчитат на топъл обяд в социалната кухня в двора на столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Това не са само бездомници, а и хора, които не разполагат с достатъчно средства, за да се хранят редовно – бивши лекари, учители и др, информира БТВ. Кухнята, която започва дейност след решението на Александър и Милен, собственици на кетъринг фирма, и съдействието на омбудсмана Мая Манолова, привлякла големи търговски вериги за дарители, сега храни стотици.

Политици, общинари и граждани засадиха 100 дръвчета в парк в "Искър" (СНИМКИ)

На нов парк със 100 дръвчета ще се радват живеещите в Дружба 1. Голяма зелена площ до райноното кметство "Искър" и срещу читалището се превърна в парк. Политици, общинари, учиници и граждани се включиха, вчера, в засаждането на 100 фиданки. Всички се присъединиха към инициативата  "Президентски клуб - България", което е неправителствена организация на млади предприемачи. В засаждането участваха и учениците от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

Менте инкасатор на "Софийска вода" обра възрастна жена в София

Крадец се представил за инкасатор и обрал възрастна жена в столицата. Измамникът е взел 150 лв. от портофейла на дамата, след акто тя му се доверила и го пуснала в дома си да отчете водомера, съобщи Нова телевизия. Първоначално представилият се за инкасатор попитал жената на кой етаж живее. Тя отговорила на 16-ия. "Така и така съм дошъл да поне да отчета водомера", предложил "служителят". Качили се в апартамента. Било тъмно и той поискал от жената да му даде крушка да я смени, че е тъмно. Докато тя я донесе, той бръкнал в чантата й и откраднал парите.

Директор на столично училище подкрепя идеята за повече средства за психолози

Директорът на столичното 119 училище "Проф. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов подкрепя увеличението на средствата за повече психолози и педагогически съветници. Идеята е на група психолози и е срещнала разбиране и от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Повече специалисти да има в българските училища от 2020 г., които да са в екипите за подкрепа и за работа с ученици със специални потребност.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 18 април 2024 г....

Времето на 18 април 2024 г.: Облачно и дъждовно за зимни якета ще е днес времето в София. Сутринта е студено - около 4 ...

Прочети още keyboard_arrow_right