Новините в София: Най-важното за деня 5 ноември, 2020 г.

Новините в София за деня 5 ноември 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 ноември 2020 г.

Сдружение настоява за възстановяването на лифтовете в Княжево и Рударци

"Сдружение за развитие на ски зона Витоша" настоява да се възстанови Княжевския лифт в София и нова линия от Рударци. Преди дни представители са имали среща с кмета на Перник Станислав Владимиро и са получили подкрепа на идеята си.
Единият от вариантите е за изграждане на нова въжена линия и тя да свързва село Рударци със ски зоната на Витоша. През 80-те години там е имало въжена линия до Конярника.
"Не всички трябва да се концентрират през Симеоновския лифт, за да се качат да карат ски. Идеята е хората да се разпределят около цялата Витошка яка", коментираха от сдружението.

Ново предложение: Направление за PCR тест при наличие на определени симптоми

Наличие на поне пет симптома ще е основание за личните лекари да издават направление за PCR тест, предлага НЗОК.
За да се издаде направление, пациентът трябва да е със следните симптоми: загуба на вкус и/или обоняние, температура, суха кашлица, силна отпадналост, затруднено дишане; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 процента.
Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров сподели в „Здравей, България“, че първоначалната идея е била симптомите да са четири.

11 177 проверки на търговски обекти в София за спазване на противоепидемичните мерки

11 177 проверки на търговски обекти в столицата са извършени от 10 октомври до 4 ноември, съобщиха от Столичен инспекторат.
Инспекторите стриктно следят за носене на лични предпазни средства, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция по график.
Съставени са 9 акта на клиенти без маски. На 4 ноември при 798 проверки също са констатирани нарушения.
В столичния район „Студентски“ са направени най-много проверки, информират от Столичен инспекторат.
Проверяващите следят за спазването на мерките съвместно с екипи на Общинска полиция.

На входа на Филиповци роми горят отпадъци (СНИМКИ)

Роми за пореден път запалиха отпадъци на открито и целият Филиповци потънал в гъст дим. А вятърът го разнесъл и по Околовръстното. Най-силно са го усетили преминаващите към Банкя.
Снимки на горенето на отпадъци бяха публикувани в социалната мрежа. Въпреки забраната, строгите наказания и глоби, ромите пак са запалили боклуци.
Пламъците са забелязани тази сутрин, на входа за Филиповци и преди отбивката за Банкя, сподели авторът на снимките.

Съдят 43-годишен, убил майка си в „Дианабад“

43-годишният Р.М. се изправя пред съда за убийството на майка си. Престъплението е извършено в столичния квартал „Дианабад“, съобщиха от Апелативна прокуратура София.
Мъжът, който често посягал към чашката, ще бъде съден по чл. 116, ал.1, т. 3, т. 6, т. 6а, вр. чл. 115 от НК.
Престъплението е извършено на 10 март. Тогава Р.М. се прибрал по обяд в семейното жилище и започнал да пие ракия. Скарал се с майка си и продължил да пие до късно вечерта.

Ул. "Синчец" в Световрачене стана пристанище (СНИМКИ)

В пристанище е превърната ул. "Синчец" в село Световрачене, район Нови Искър-Столична община. Повече от 5 години там има огромна лодка на пътното платно, а до нея стари автомобили. На тротоара пък е закотвен и изоставен трактор.
Гледката е ужасяваща, а още по ужасяващо е, че движението на камиони е натоварено. За да избегнат лодката, тежкотоварните автомобили заобикалят и преминават само в едната част на улицата. Именно там настилката вече е пропаднала, асфалта е нацепен и с дупки.

И общинските болници в София с фургон за триаж на пациентите

Отделен фургон пред болницата ще се има и пред общинските в София, научи Столица.bg. Такъв отдавна има пред Втора градска болница, която бе първата общинска болница в столицата с Ковид отделение още от март.
Пациентите с оплаквания минават на преглед първо там. Такава временна посторйка ще се постави и пред Пета градска, която също от пролетта има голямо отделение за лечения на COVID-19.
В момента се обсъжда и къде и каква да е временната посторйка пред общинската и университетска болница Първа градска, която е в центъра на столицата на "Патриарх Евтимий".

1477 новозаразени в София за денонощие, 403 са излекувани за страната

1477 са новозаразените с COVID-19 в София, показват данните на Единния информационен портал.
През последното денонощие броят на новозаразените с COVID-19 достигна 4054 за страната, при направени 13 203 PCR тестове.
Излекувани са 403 души за последното денонощие, а починалите са 54. Общият брой на починалите в страната до момента е 1466.

Григор Димитров няма да играе на Sofia Open 2020

Първата ракета на България Григор Димитров няма да участва на Sofia Open 2020, съобщиха организаторите. В навечерието на турнира те са уведомени от екипа на тенисиста, че няма да играе в София. Хасковлията бил с контузия и няма да се възползва от запазената за него „уайлд кард“.
Изразяваме нашето съжаление за отсъствието на най-добрия български тенисист и му желаем бързо възстановяване, коментират от щаба на организаторите. В основната схема на сингъл на турнира от сериите АТП 250 влизат трима български тенисисти. Общо шестима наши състезатели излизат на корта в зала Арена Армеец.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 28 март 2024 г....

Времето на 28 март 2024 г.: И през днешния ден температурите ще продължат да се повишават, съобщават от НИМХ. Преди обя...

Прочети още keyboard_arrow_right