Новините в София: Най-важното за деня 5 януари 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 5 януари 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 януари 2021 г.

В София: Намаляло е търсенето на карти за градския транспорт, по-малко са и пътуващите

В София сериозно е паднал броят на пътуващите с градския транспорт, респективно е намаляло и търсенето на карти за пътуване. А пък данните на „Метрополитен“ сочат, че пътникопотокът се е свил близо три пъти спрямо обичайния за това време на годината. Всички тези данни изнесе пред  БНР директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „В по-сериозните дни и седмици на пандемията пътниците бяха паднали седем пъти“, уточни той. 

В столицата продължават опашките пред куриерските офиси

Отминаха коледни и новогодишни празници, но не отминават опашките пред офисите на куриерските фирми в столицата, забеляза днес Столица.bg. Колоната от чакащи хора са през целия ден и в тъмната част от деня, до края на работното време на куриерския офис. Дълга опашка имаше днес в столичния Дружба 1, в центъра, в Студентски град и други райони на София. В Дружба опашката вървеше сравнително бързо и за колона от 10 души се минаваше за около 40 - 45 минути.

На Йордановден в София: Метални заграждения, без празнична програма и зрители край езорото в Дружба (СНИМКИ)

Езерото в столичния "Дружба 1" вече е с метални ограждения и лента в зоната където утре ще се извърши Великият богоявленски водосвет на Йордановден, видя Столица.bg тази вечер. Мястото на хварлянето на кръста и откъдето ще скачат мъжете е обезопасено, а утре ще има и екип водолази, както и екип медици. Екипи на дирекция Авариана помощ и превенция" на Столична община днес отцепиха зоната, за да се спазят всички изисквания на здравните власти и спазването на епидемичните мерки срещу разпространението на CОVID-19, както и да се гарантира сигурността на плувците, които скачат за кръста.

Общинският щаб реши: 4 мобилни екипа ще ваксинират хората в домове за възрастни в София

След ваксинацията на медиците на първа линия ще започне имунизация и на възрастните, които са в рисковата група. От Столична община ще сформират четири мобилни екипа за поставяне на ваксини на хората в домовете за възрастни, съобщиха от Московска 33. Във всеки екип ще има лекар и медицинска сестра от общинските болници, а логистиката ще се извършва от представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.

Кал и гумени ботуши, ако живееш в Малинова долина (СНИМКИ)

Калак, пак кал и през много кал минават живеещите в новостроящия се столичен квартал Малинова долина. За да се достигне до блоковете се минава през кал. За проблема алармират живеещи в "Малинова долина" в социалната мрежа.  "Как може да мине един пешеходец без да се накаля?", питат живеещите там. Те уточняват, че единственият път до жилищата им е през калта. "Този факт не ви ли беше известен като купувахте имот там?", питат софиянци, които са ужасени от гледката.

На консултациите за изборите: Може да отпада карантината за час, два

От Министрество на здравеопазването ще изготвят протокол за гласуване на предстоящите парламентарни избори в условията на епидемията от COVID-19. "Когато знаем окончателно датата на изборите ще има готов протокол", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. Проф. Ангелов, лекари, специалисти и експерти днес бяха на консултации при президента Румен Радев, за да се уточнят подробности за гласуването на гражданите.

Пиян шофьор блъсна пиян пешеходец край Костинброд

Шофьор, седнал зад волана след употреба на лакохол блъсна пешеходец, употребил алкохол. Инцидентът е станал на 4 януари входа на с. Драговищица. Сигналът за пострадал пешеход е подаден в 18 часа в РУ-Костинброд, съобщиха от ОД на МВР София област. Пострадалият е приет в болница с фрактура в областта на таза и контузия на мозъка, с опасност за живота.

Задържаха 20 - годишен в "Младост" минути след кражби от автомобили

20-годишен е задържан от полицаи от столичното Седмо РУ минути след направени от него кражби на вещи от леки коли. Младежът основно действал в "Младост", съобщават от МВР.   Най-напред той счупил предно дясно стъкло на „Форд Транзит“ и отнел акумулаторен винтоверт с две батерии, куфар с инструменти и зарядно устройство. Малко по-късно от „Фолксваген Туран“ отмъкнал бормашина и куфар с инструменти, след като счупил задното стъкло. 

Важното през 2021 година за Банкя: Нова канализация и Голямата балнеолечебница

Два са основите проекти, върху които ще работи с пълна сила администрацията на "Банкя" през новата 2021 година. Това са смяна на вътрешнокварталната канализация в района. И още нещо-Най-големият спа балнеолечебен център в България, Голямата балнеолечебница.   Тя е  символ на Банкя. "Така че сме с голяма надежда за подсилване на курортния характер след нейното възстановяване", каза пред БНР кметът на "Банкя" Рангел Марков. 

Промени в плана за управление на парк "Витоша" искат от ски училищата

Искане за промяна на плана за управление на парк „Витоша“ са внесли от Сдружението на ски училищата на Витоша до министъра на околната среда и водите. Това съобщават от БНР.   В документа се казва, че едно по едно съоръженията на Витоша аварират, защото са остарели и амортизирани. От Сдружението очакват „Витоша ски“, собственик на лифтовете и съоръженията, да удържи на думата си за цялостната им реконструкция.

Тодор Чобанов: Близо 25 000 малчугани в градините в София след отварянето им

Около 25 000 малчугани са посетили детските градини в София след отварянето им вчера. Това каза пред БНТ заместник- кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. В проценти посещаемостта на детските градини и ясли в първия ден от отварянето им е била около 57 на сто. 

Нови 178 заразени в София за денонощие, още 2213 излекувани за страната

За изминалите 24 часа в страната са направени общо 10 774 теста за коронавирус. 525 носители на инфекцията са установени с PCR тест, 504 - с бърз антигенен тест. Общо положителни за новия коронавирус са се оказали 1029 проби. Така общият брой на потвърдените случаи за страната става 204 080, от които активни са 71 621. Това показват данните в Националната информационна система.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right