Новините в София: Най-важното за деня 5 юни, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 юни 2019 г.

С 30% падат разходите на АГ "Шейново" след ремонт за 850 000 лв. (ВИДЕО и СНИМКИ)

Големият ремонт за обновяване на сградата на АГ "Шейново" трябва да приключи през септември т. г. Той започна в средата на април и вече се виждат резултатите от ремонтираната сграда. Прави се саниране, подменят се инсталации и всичко е с цел подобряване на енергийната ефективност на общинската болница. Днес да провери как вървят строителните дейности бе столичният кмет Йорданка Фандъкова заедно с д-р Веселин Милев, председател на комисията по здравеопазване в СОС, директора на "Здравеопазване" в Столична община д-р Моника Чеуз, експерти и общински съветници. Изпълнител на ремонта е ДЗЗД Елстрой.

7 пожарни гасят производствен цех в „Кремиковци“

Производствено хале за смазочни материали гори в кв. „Кремиковци“. На място са изпратени 7 пожарни екипа, съобщиха пред Столица.bg от МВР. Няма пострадали хора при инцидента.

Внимавайте с паркирането, паяците вдигат и в жилищните квартали

Строг  контрол се упражнява за пракирали върху тротоари автомобили, а също и на непозволени места в жилищните квартали в София. Тази сутрин урожаят на паяка беше в Дружба 1. Леки коли, които са спрели на забранени места и пречат на пешеходците и движението се вдигат от ЦГМ. Това се служва вече във всички жилищни квартали, без значение дали в района има или не зона за платено паркиране. Не можем да смогнем на сигналите на гражаданите за автомобили, които пречат в жилищните квартали, съобщиха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност. Гражданите показват голяма нетърпимост към нарушителите, констатираха служители на общинското дружество. "Събираме сигналите по квартали и изпращаме паяк, правим акция за разчистване. Нямаме график, а се съобразяваме със сигналите", обявиха от ЦГМ. 

Мъж дели апартамента си с мигранти без да знае

Мъж от столичния квартал "Люлин" дели апартамента си с мигранти и то без да подозира за това нещо. Става дума за водещият от Нова телевизия Христо Калоферов. На неговия адрес са регистрирани африкански и сирийски мигранти без те да живеят там. И да са се срещали с новинаря. Той пробвал няколко пъти да ги отпише от адреса си, но ударил на камък. Става дума за сириец и семейство африканци от Мали, разказват пред Нова телевизия от община "Люлин". Там са се запознали с абсурдния казус на Христо. Хората са проверени в агенцията за бежанци. Хуманитарен статут са имали всички. Но на единият той вече е прекратен, заради изтичане на срока. А на другите двама е в процедура, обяснява кметът на "Люлин" Милко Младенов.

Социалната пенсия се увеличава с 7,16 лева

Социалната пенсия да се увеличи с 7,16 лева се очаква да гласува днес правителството на свое заседание. Така парите за старост от 125,58 лв. ще станат 132,74 лева. Изменението се прави, защото със същия процент ще се актуализират и всички останали пенсии, които са отпуснати до 31 декември 2018 година, информира bTV. 

Срещи с желаещи за участие в Програма "Зелена София"

Срещи с кандидати, които искат да се включат в Програма "Зелена София", ще има на територията на район "Искър". Те ще бъдат на 6 и 7 юни от 17.00 ч до 19.00 ч. в зала 301 на районната администрация, жк. "Дружба" 1 , бул. "Кръстю Пастухов" № 18.

Спират влака за Одрин, мислят дали да не тръгва от София

Временно се спира пътуването с влак до Одрин, за да се реши дали да не тръгва от София. То осигурява удобна възможност за пътуване до Турция. Линията бе пусната тестово на 1 и 2-ри юни от Пловдив. Пътуванията тогава се радваха на голям интерес. Тя ще бъде възстановена веднага след като от БДЖ решат дали влакът няма да се движи вече от София. Идеята е да обхване по-широк кръг от клиенти на националният жп превозвач.

Трафикът в София по-тежък от този в Caн Фpaнциcĸo, Taйпe и Cидни

Трафикът в София е по-тежък от този в Caн Фpaнциcĸo, Taйпe и Cидни. Столицата ни се намира на 21-во място в Европа по отношение на средното прекарано време в задръстване, в глобален мащаб пък заема 56-то място, сочи ново проучване на агенция ТомТом. Така най-големият град в България изпреварва градове като Mapcилия, Бyдaпeщa и Бopмнът. Най спокойният ден по родните пътища е бил първи януари. Най-натоварено пък е било на 26-ти февруари понеделник.

Собственици ремонтираха старинна сграда на "Раковски" 167

Къщата на ул. Раковски 167 в столицата вече е с чисто нова фасада и перфектна визия. Сградата е ремонтирана от собствениците, които доскоро били студенти. Те бяха похвалени от зам.-кмета по култура доц. д-р Тодор Чобанов в социалната мрежа. Още през есента на 2018 г. имаше сигнали, че сградата се руши и от нея падат отломки от мазилката. Особено фрапиращо бе положението в подпокривното пространство, около терасата и входа на сградата. Падащите парчета застрашаваха минаващите по тротоара граждани.

Още интересни събития от утрешния  5 юни  може да намерите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г....

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г. Времето на 19 април 2024 г. Слънчево преди обед и облачно ...

Прочети още keyboard_arrow_right