Новините в София: Най-важното за деня 6 юли 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 6 юли 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 6 юли 2021 г.

Машините за гласуване с 2 тройни защити срещу манипулация (ВИДЕО)

До 5 минути трябва да продължи гласуването на машината на парламентарните избори на 11 юли т. г. След това време картата се изхвърля от машината. 2 тройни защити пазят техниката от манипулация, съобщи bTV.  Ще се гласува с проверени машини и софтуър и картографията е достатъчно сложна за манипулация, обясниха пред bTV експерти. Всеки глас се записва в смарткартата и вв машината.

Работодателят решава: Ваксинираните срещу COVID-19 може и без маска на работа

Нова заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров премахва частично носенето на предпазни марки, които до момента са задължителни за затворени пространства. Повече от година вече маските са задължителни като сигурна мярка срещу разпространенето на коварната инфекция. Ваксинирани срещу COVID-19 служители може да не носят маска за лице на работните си места, гласи новата заповед на здравия министър.

Пак катастрофа на "Христофор Колумб", моторист се размина само с ожулване (СНИМКИ)

Поредната катастрофа на кръстовището на "Христофор Колумб" и "Асен Йорданов" е факт и за щастие този път няма тежко пострадали хора. Кръстовището в Дружба 1, стария път към летището, е място с концентрация на ПТП. Около 10 часа днес на "Колумб" и "Асен Йорданов" катастрофираха моторист и лек автомобил баничарка. Кой крив, кой прав не е ясно. 30-годишният моторист се е разминал с леко ожулване по лицето и крака.  Имал е късмет, че в този момент на пътя е минавала линейка и е спряно на място. Той е прегледан и не се е наложило хоспитализиране.

Пуснаха и "Специални операции и борба с тероризма“ в полицейска операция срещу изборните права

За срок до 24 часа са задържани 669 лица, издадени са общо 4788 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР и са образувани 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове. Данните съобщиха от пресцентъра на МВР като междинни резултати от провеждащата се специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления срещу изборните права в цялата страна. Специализираната операция стартира на 1 юли, а данните са периода до 5 юли. В акцията участват максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР. Освен служители на СДВР и ОДМВР, участват и екипи на, ГД „Национална полиция“ и ГД „Жандармерия. Срещу купуването на гласове са пуснати и тежката артилерия на МВР - "Специални операции и борба с тероризма".

Пускат последните нови тролейбуси в София, обновяването е 100%

До два дни тралейбусите в градския транспорт в София ще са на 100% обновени. Последните 30 нови тролея ще са в движение до броени дни. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверката на реконструкцията на трамвайното трасе на "Македония". Новите превозни средства ще се движат по линии 1, 9, 6, 7 и ще осигурят на столичани бърз и удобен транспорт в града.  Не е изключено обаче от време на време да има някой стар, който да замени нов, ако се наложи обслужване.

Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Ботев" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Реконструкцията на бул. "Цар Борис III" и цялостното обновяване на трамвайното трасе е по график и сторителните дейности са в срок. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти на обекта. Столичинят кмет и зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов днес за пореден път инспектираха работата на строителя. Нови трамвайни релси бяха поставени в отсечката от Руски паметник до бул. "Христо Ботев", видя Столица.bg. Както вече е известно в този участък ще има зелено трамвайно трасе, а цялата отсечка ще бъде линеен парк по проект на френското архитектурно студио "Вилмортархитекти". Освен поставените нови релси, има изводи за новото осветление в парка. За амтоматичната поливна система са предвидени има два резервоара под земята. Единият, откъм "Христо Ботев" вече е поставен, тези дни ще се вкопае и вторият, откъм Руски паметник.

Митове и легенди за София оживяват в събития на ул."Малко Търново"

Митове и легенди за София ще оживеят на 16 юли в специално събитие на улица "Малко Търново". Проявата е дело на #soSofia и е свързана с най-късата пешеходна улица в центъра на София.   Ще има интересни неща и за младите, но и за старите. Изпълнения на живо, мултимедийни прожекции, инсталации и парти в бившия “Бар Луна”. Така посетителите ще се пренесат в историите, развили се в периметъра на 60-метровата улица от 4500 г. пр.н.е. до днес. В събитието ще вземат участие актьори от Младежки театър „Николай Бинев“ с режисьор Анастасия Събева, мултимедийният колектив Phormatic, детският духов оркестър Junior Band, Васко Кръпката, кабаретни артисти и още участници.

Почистено е футболното игрище пред бл. 30 в "Дианабад" (СНИМКИ)

Ремонтираното през миналата година футболно игрище пред бл.30 в "Дианабад" е почистено от екипи на Столичен инспекторат и общината. Събрано бе голямо количество боклуци, пластмаса, метал, опаковки и др. Администрацията на район "Изгрев" апелира за повече отговорност.

Родолюбци: Български владетели оживяват на автобусни спирки в „Люлин“ (СНИМКИ)

Ликовете на видни български владетели, както и важни факти за тяхното управление, ще бъдат изобразени на част от спирките на автобуси 111, 108, 310 и на тролейбус 6 в район "Люлин". Инициативата се казва "Велика България" и е дело на администрацията на район "Люлин" и на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към района. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Люлин" инж. Милко Младенов. 

От ВАП искат от КЕВР да обяснят как са утвърдени повишените цени на тока и парното

От Върховната апелативна прокуратура са образували преписка заради вдигането цените на тока и парното от КЕВР. Това съобщават от държавното обвинение.  Според Прокуратурата публикации в медиите по темата водят до данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

6 коли се удариха на Околовръстното при Драгалевци, има задръстване

Голямо задръстване се е образувало на Околовръстното - Южната дъга в София. Малко преди разклона за Драгалевци, в посока Младост, са се ударили около 6 автомобила. Няма пострадали хора, на мястото има и линейка, която преглежда хората, съобщиха пред Столица.bg очевидци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right