Новините в София: Най-важното за деня 6 юни, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 6 юни 2019 г.

Поставиха основния камък за издигането на храм "Св. Пимен Зографски" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Водосвет за нов храм и полагането и освещаване на основния камък на църквата Св. Пимен Зогравски се се извърши днес от Видинския митрополит Поаликарп в район Изгрев. Молитвеният дом ще се издигне в градинката до КАТ. Официалната церемония събра много столичани наред с официални гости. На освещаването бе столичният кмет Йорданка Фандъкова, районния кмет Цветомир Жеков, депутати, общински съветници, благодетели и живеещите наоколо столичани. "Господи Боже наш, който си благословил и върху този камък да създадеш църква, сам Ти дари многото Твои небесни блага на тези, които Ти принасят тези Твои дарове от всичко, което е Твое, за въздигането на изграждащия се за Твоя слава храм, укрепи строителите, като ги запазиш невредими, запази основите му нерушими и непоклатими и ни покажи Твой дом, та в него с всехвални песни и славословия да възпяваме Тебе, истинския наш Бог", се помолиха духовниците при първата копка и полагането на основиня камък. Там където е поставен ще бъде олтара на църквата "Св. Пимен Зографски", разясниха духовниците.

Над 4 часа продължи обсъждането на ПУП на Борисовата градина (ВИДЕО и СНИМКИ)

Над 4 часа продължи представянето на проекта за ПУП на Борисовата градина снощи в голямата зала на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Стотици столичани напълниха залата и задаваха въпроси, споделяха мнения и правиха възражения на проекта на най-големия парк в столицата, видя Столица.bg. Мненията и настроенията варираха от адекватни през истерични до безумни. Тенденциозни и провокиращиращи мнения и забележки на моменти взривяваше залата. Като цяло имаше доста противоречиви становища на граждани и доста разумни на специалисти в транспорта и ландшафта.

В София: Най-много първокласници искат да учат в 32-о училище

Училището, за което са подадени най-много молби за прием на деца в първи клас в София, е 32 СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ в район „Възраждане“. Около 450 майки и татковци са поискали отрочетата им да станат негови възпитаници, съобщава "Монитор". Според план- приема училището трябваше да има 5 паралелки за по 24 деца или общо 120 първолачета. От класирането се разбира обаче, че само половината са от квартала на школото. Става дума за децата от първа, втора и трета група според критериите за уседналост на Столична община. 68 деца от новоприетите са от четвърта група- бъдещи ученици, на които училището не им е по район. С две думи излиза, че при самият план- прием е заложено изкуствено увеличаване на бройките. Подобна е ситуацията и в друго столично училище- 18 СУ "Уилям Гладстон". Там са сформирани общо седем класа, в които са приети общо 188 деца. От тях обаче момчетата и момичетата, които могат да запълнят повече от 2 паралелки, не са от района.

Режисьорът Георги Дюлгеров блъснат от жена на 57 години

Шофьорка на 57 години е блъснала режисьора Георги Дюлгеров. След удара тя си продължила по маршрута и трябвало полиция да я търси, съобщава "24 часа". ПТП-то стана преди седмица около метростанция “Жолио Кюри” в София. Полицаите взели регистрационния номер на нарушителката от камери в района. Така открили Ани Савова, която е чистачка. Тя обяснила пред униформените, че изобщо и не разбрала, че е ударила човек. И заради това спокойно напуснала мястото, без да помогне на режисьора. Савова се прибирала към дома си с автомобила си Фолксваген. Пробвала да завие наляво.

Жилищен блок за птици се появи в "Надежда"

Истински жилищен блок, но за птички, се появи в столичния квартал "Надежда". Предприемчиви деца и възрастни с добри сърца са покрили почти всеки клон на огромно дърво с къщички за пернатите приятели. Така доста крилати певци ще има къде да се подслонят.

Криминално проявен наряза гумите на 30 коли в "Западен парк"

30-годишен криминално проявен наряза гумите на 30 коли в столичния квартал "Западен парк". Злостната проява стана тази нощ, съобщава bTV. Задържаният е осъждан за наркотици, палежи и нанасяне на телесни повреди. Апашът е забелязан от човек в квартала към 1:30. Мъжът се събудил от силен шум и свистене. Излязъл навън, за да види от какво е шумотевицата. Тогава забелязал странник с качулка, който минава покрай паркираните коли. Бандитът е рязал по две или три гуми на кола. Някои от машините са нови- едва с по 500 километра пробег, признават собствениците им. 

Оперираха жена, без тя да е дала съгласието си

Пациентка бе оперирана, макар тя да е дала писменото си съгласие само за безкръвна манипулация. Като "екстра" в случая идва и фактът, че от болницата ѝ искат пари. А въпросната процедура се поема от Здравната каса. Потърпевшата разказа за преживения от нея ужас в частна столична болница пред bTV. Тя обаче отказа да застане пред камерите с лицето си. От жената са поискани 1540 лева за това, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет "Комфорт" и избор на екип. И тук отново тя не е подписала документи, че иска ползването на подобен пакет. 

Столичанин засне как бензиноколонка отчита без реално зареждане (ВИДЕО)

Столичанин засне как колонка за зареждане на гориво отчита без реално зареждане. Тя се намира на бензиностанция на бул. "Владимир Вазов". Мъжът обяснява, че този път е решил да зареди гориво в колата си сам. При изваждането на маркуча той забелязал, че без да натиска спусъка колонката отчита налято гориво.

Тежка катастрофа с две коли затапи бул. „Черни връх“

Тежка катастрофа между мотор и два автомобила блокира движението по бул.„Черни връх“ в района между Парадайс център и Драгалевци. Към момента няма данни за пострадали. На място все още няма екипи на полицията и спешна помощ, съобщават очевидци.

Три са версиите за възникналия пожар в "Кремиковци"

По три версии за пожара в склад на "Кремиковци" работят разследващите. Вътрешна проверка на фирма "Екометал Инженеринг" собственик на двете халета ще търси причините за възникналия огън вчера следобед, съобщава вестник 24 часа. Само ден след пожара версиите са небрежност на работници, случайно събитие или умишлен палеж. При инцидента за късмет няма пострадали хора.

Още интересни събития от утрешния  5 юни  може да намерите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right