Новините в София: Най-важното за деня 6 юни, 2020 г.

Новините в София за деня 6 юни 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 6 юни 2020 г.

След два месеца спиране: Симеоновският лифт отново работи

След двата месеца, в които бе затворен заради пандемията с коронавируса, от днес Симеоновският лифт до хижа Алеко на Витоша отново работи. Съоръжението вече приема клиенти, но при спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от БНР.
Кабинковият лифт до Алеко ще обслужва туристи всяка събота и неделя и в празнични дни с обичайното си работно време - от 9 до 17:30 часа.
Качването ще става само по двама в кабинка, при спазване на дистанция, на входа е поставен дезинфектант.

Новата гора на София: 82 000 фиданки посадени за 5 залесителни сезона

Кметът Йорданка Фандъкова показа в социалната мрежа снимки от Новата гора на София. От нейните думи стана ясно,че от 2017 г., когато е тръгнало засаждането на Новата гора, за тези 5 залесителни сезона са посадени 82 000 фиданки. Днес първите фиданки вече са високи млади дървета.
Кметът на София припомня във Фейсбук,че гората в землището на Суходол на терен от 225 дка е част от зеления пояс, който създават край София.
"На терена край Суходол, където е и старото депо, което рекултивираме, остава да засадим още 40 000 фиданки", казва Фандъкова. Тя допълва,че заради извънредното положение тази пролет от Столична община не са организирали залесяване с граждани.

Нови 13 с COVID-19 в София за последните 24 часа, още 138 за страната са излекувани

За последните 24 часа има нови 41 заразени с коронавирус за страната от изследвани 1196 проби. Това показват данните от Националната информационна система. Ето и разпределението по области: Благоевград – 1; Бургас – 1; Враца – 2; Габрово – 1; Кърджали – 2; Пазарджик – 2; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 6; София област – 7; София – 13; Шумен – 1; Ямбол – 1.
Общият брой потвърдени до днес случаи на коронавирус в страната е 2668. Активните случаи са 980. Излекувани са общо 1528 лица, като 138 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 147 пациенти с доказан COVID-19, като 12 от тях са настанени в интензивни структури.

В Самоков: Деца на 2 и 5 години положителни за COVID-19

С положителна проба за коронавирус са две деца на 2 и 5 години в Самоков, съобщиха от РЗИ, цитирани от Нова телевизия.
Малчуганите са контактни на вече заразени лица. Децата са в добро състояние, под карантина у дома, заедно с членовете на семействата им.

Изчистиха драсканиците от чешмичката пред баня Мадара

Чешмата пред баня Мадара и статуята в градинката бяха надраскани с грозни надписи преди дни от незнайни апаши. Екипите на Столичен инспекторат реагираха светкавично на подадения сигнал и върнаха красивия облик на двата обекта.
За премахването на графитите бе използван екологичен способ.

Стабилност: "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на София

Късно снощи, при затваряне на фондовите борси в САЩ, международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) съобщи, че потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на София - 'BBB-, какъвто е и рейтингът на България. Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов. Той направи важното уточнение, че по правилата на "Стандард енд Пуърс" една община не може да има по-висока оценка от тази на държавата си.

След сигнали на граждани: Повторно пръскане срещу кърлежи в "Хаджи Димитър"

Проверка и повторна обработка срещу кърлежи по сигнали на граждани бе направена в квартал "Хаджи Димитър". За това съобщиха от администрацията на "Подуяне" в социалната мрежа.
Изследването чрез метода на "белия флаг" установи присъствие на кърлежи при блок 33, на ул. "Лавандула" и ул. "Дан Колов".Площите там бяха третирани.

Слагат люлка - везна за деца със специални потребности на Игликина поляна (СНИМКИ)

Децата и младежите със специални потребности ще могат да се наслаждават на природата и на спорта и на Игликина поляна. Проект "Различните деца на България" даряват комбинирана люлка- везна, която e пригодена за деца в инвалидни колички. Тя ще бъде монтирана, след като бъде излята необходимата специална бетонна площадка до сетовете на Игликина поляна. Хубавата новина бе обявена днес на инициативата "Споделени игри" на Витоша.

Над 40 пейки в "Изток" са ремонтирани (СНИМКИ)

Към края си е обновяването на дъските на повече от 40 пейки в столичния квартал "Изток", съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев в социалната мрежа.
Основно е подменена дървенията на парковата мебел в градинката на КАТ и в забравената от години площадка между блоковете 24 и 25.
Кметът е категоричен, че не е нормално в един от най-елитните райони на София да няма къде да седнат майките, възрастните и всички желаещи.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 18 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 април. Третото издание на фестивала "...

Прочети още keyboard_arrow_right