Новините в София:Най-важното за деня 7 март, 2020 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 7 март 2020 г.

Полицейски коне прескачат горящ обръч на Тодоровден в "Бенковски"

С конно състезание и прескачане на препятствия отбелязват днес Тодоровден столичани в квартал "Бенковски". Празникът събра хиляди на стадиона в столичния квартал. На тържеството бяха изкарани част от полицейските сили на "Конна полиция" към СДВР. 10-те грациозни животни с полицаи се състезаваха по прескачане на препятствия. "Черешката на тортата" бе демонстрацията с прескачане на горящ обръч.
На празника Столичната дирекция на полицията показа и кучетата ,с които работи, и направи демонстрация за откриване на наркотици.

Ще има нов затвор за 400 души на 60 км от София

Затвор за 400 души ще се гради на 60 километра от София. Локацията е село Самораново, близо до Дупница. Това обясни заместник- министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, цитиран от "24 часа". Финансирането идва от Норвегия. В този нов пилотен затвор ще има и обучителен център за служителите.
"Получаваме пълно разбиране и съдействие от норвежките си колеги.В края на януари министерството подписа договора за изпълнение на проект за изграждането на нов обучителен център на ГДИН. Предвижда се към него да бъде изграден и пилотен затвор, в който обучаваните служители ще реализират практическата си подготовка. Този затвор ще задава стандарти на сигурност и охрана, на битови условия, на ниво на възпитателна работа. Затворът ще бъде сравнително малък - за 400 лишени от свобода. Обучителният център и пилотният затвор да бъдат в обект – публична държавна собственост, стопанисван от ГДИН, в с. Самораново, близо до Дупница. Неслучайно сме избрали този имот - територията му е достатъчно голяма, там и в момента има общежитие от открит тип, което ползва част от парцела. Налични са неизползвани сгради в добро състояние, които могат след реконструкция да изпълняват помощни функции спрямо новото строителство", даде обстойни пояснения по темата проф. Проданов.
Той обаче изрично подчерта,че пилотният затвор в с. Самораново няма да бъде алтернатива на софийския. По замисъл неговият финансово осигурен капацитет не е достатъчен, за да може да го замести.

Без коли по локалното на "Цар Освободител" заради снимки на "Откраднат живот"

Снимки на сериала "Откраднат живот" ще променят утре движението в централната част на столицата. Това съобщиха от Столична община.
От 20.30 до 22.30 часа утре се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип на локалното пътно платно на бул. „Цар Освободител“, до кръстовището с ул. „Св. Климент Охридски“.

Ремонтират тръбата за София на "Витиня"- слагат усилващи мрежи

С усилващи мрежи се изгражда част от третата конструктивна облицовка на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. След като тя бъде поставена ще се положи хидроизолацията и последната четвърта облицовка на съоръжението. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Преди да се достигне до този етап от работата тръбата бе укрепена с 55 км анкери. Дължината на един е 12 метра и се вкарва в стените за връзка между отделните облицовки и скалния масив. При стартирането на ремонтните дейности в тръбата за София бяха открити множество пукнатини в облицовката и кухини. За запълването им и за да се заздрави съоръжението са използвани над 2500 куб. метра бетон. „Витиня“ е най-дългият пътен тунел - 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г.

Обезопасиха опасна сграда на бул. "Скобелев" 18

Опасна сграда, намираща се на столичния бул. "Скобелев" 18, бе обезопасена през вчерашния ден. Близо до нея има училище и всеки ден има реалната опасност част от постройката да падне върху минаващите деца или случайни пешеходци.
Обезопасителните дейности инспектираха лично кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов и зам.-кметът Христо Вълчанов. Мерките, които районът е предложил, са монтиране на предпазна мрежа и подмяна на дървеното скеле с ново съоръжение, отговарящо на нормите за безопасност. За обезпечаване на максималната сигурност на сградата бяха сигнализирани органите на МВР, а на фирмата-собственик бяха издадени предписания за адекватно ѝ стопанисване и поддържане.Това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.

В кино "Влайкова" започват срещи между артисти и публика за нещата от живота

В кино "Влайкова" започват поредица от отворени срещи-беседи между артисти/интелектуалци и публиката, съобщават във Фейсбук от администрацията на "Средец". Първата среща е на 12 март от 18.30 часа. Гост ще бъде кинорежисьорът Явор Гърдев. Водещ на тези срещи ще бъде Теодора Тотева.
В тези събития творци и зрители ще имат възможност да говорят помежду си свободно и приятелски. Да обменят идеи, енергия и "ноу хау" за изкуството, живота, света и каквото още се сетят. Или с две думи за всичко.

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right