Новините в София: Най-важното за деня 7 септември, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 7 септември 2019 г.

Пътни полицаи глобиха мъж, карал електрическа тротинетка

КАТ започна да глобява и водачите на електрическите тротинетки. Случаят, за който разказва bTV, e от 4 септември. Същият ден, в който "Пътна полиция" официално каза, че подобни превозни средства нямат право да се движат по пътищата, които са за обществено ползване.
Инцидентът става по бул. "Драган Цанков". А глобеният се казва Пол Найденов. Той обясни пред камерите, че е карал плътно в дясно, съвсем бавно. Тротинетката му в икономичен режим, в която той я ползва, не може да развие повече от 15 километра. Актът му е издаден в района на кръговото на телевизионната кула.

"Софийски мотористи" с кампании за пътна безопасност по училищата

Групата "Софийски мотористи" заедно със Столична община ще започнат кампании по темата "Безопасност на движението" по училищата в града. На подрастващите ще се обяснят рисковете на пътя и правилата, които трябва да спазват, съобщиха от "Московска"33. Инициативата идва след среща на кмета Йорданка Фандъкова с представители на мотористите заради зачестилите инциденти с водачи на мотори по пътищата.
Обсъдено бе да се затегне и вътрешния контрол в средите на самите "волни ездачи". Те ще се включат и в зелените инициативи на Столична община и ще участват в проекта "Новата гора на София".

Директен влак взима разстоянието София-Пловдив за два часа

От София до Пловдив ще се пътува само за два часа с директен влак. Новият трен тръгва през септември и ще спира само на гара Пазарджик. Пътуването се намалява с 20 минути и ще бъде конкуренция на карането по магистралата и на автобусите между двата града, съобщава "Монитор".
Железниците планират да купят 10 нови локомотива за скорост от 160 км/ч, с които да бъдат обслужвани около 30 влака на ден по дългите дестинации. Доставката трябва да стане до края на следващата година на стойност около 25 млн. евро.

Микробус се заби в моста на "Сливница" и "Опълченска" (СНИМКИ)

Кръстовището на столичните булеварди "Сливница" и "Опълченска" регистрира поредната катастрофа. Този път микробус се заби в металните ограждения на моста над реката. За това сигнализираха шофьори в социалната мрежа.
На място има екип на "Пътна полиция". Изясняват се детайлите около инцидента.
Според хора от квартала това не е първият, нищо ще е последният случай, в който коли се удрят в преградите. Повечето пъти причината е несъобразена скорост или засичане от друг автомобил.
На въпросното кръстовище инциденти стават основно в посока "Лъвов мост", към "Александър Стамболийски" или към Централна гара. А освен щети по колите често има и блъснати пешеходци.

"Цар Освободител" блокиран от протест срещу Закона за закрила на детето

Булевард "Цар Освободител" в столицата е блокиран от протест срещу Закона за закрила на детето, съобщи "Фокус". Недоволните родители са пред сградата на Народното събрание. Повечето от тях носят транспаранти, на които пише "Stop Barnevernet Ideology".
Според майките и татковците с тези промени ще се стигне до извеждане на детето от семейството. Заради протеста в района е засилено полицейското присъствие, преминаването на коли е затруднено.

Вход свободен за танцовия спектакъл на X-Energy Crew в София

Танцьори от три страни представят уникален спектакъл за хората, изборите и пречките, които срещаме по пътя на живота. И най-вече за смелостта, която трябва да намерим в нас самите, за да продължим напред. Проектът се казва "Кръстопът на живота". Артистите са от Германия, Франция и България. Родната чест достойно е защитена от уникалните X-Energy Crew. Утре вечер от 19 часа шоуто чака приятели и ценители в Кинотеатър "Освобождение" в София, входът е свободен.
Представлението черпи от личните истории на хора, бягащи от войната в търсене на по-добър живот.
Танцьори, актьори и музиканти обменят опит помежду си и творят заедно, за да предадат любовта си към изкуството на публиката.

Манолова пита Фандъкова за почистването на София

Мая Манолова отправи през медиите няколко важни въпроса към Йорданка Фандъкова. Защо процедурата за почистване на София и за избор на сметопочистващи фирми се провежда сега. Това е година преди да изтече договорът на вече ангажираните фирми. И на какъв етап е обещанието да има общинско предприятие, което да се грижи за чистотата в столицата, са част от питанията на бившия омбудсман.
Въпросите кандидатът за кметския стол на София зададе към сегашния градоначалник при събирането на подписи в Южния парк за регистрацията ѝ в ЦИК, съобщи "Фокус".

Добро дело: Патрулка даде ток на закъсала кола на "Сливница"

Полицейски автомобил даде ток на закъсал автомобил на столичния булевард "Сливница". Това съобщиха в социалната мрежа шофьори, минаващи по трасето.
Коментарите в интернет за случката бяха разнопосочни. Имаше такива, които казаха, че не обичат катаджии, но уважават служителите на реда за дадената помощ. Повечето обаче обсъждаха, че закъсалата кола най-вероятно се е карала от млад шофьор, та е убил акумулатора. И че и двете машини са сравнително нови. Други пък решиха, че авариралият автомобил има проблеми с тока и не зарежда. Трети отсъдиха, че "има хора и между гадовете".

Фандъкова: За 10 години реконструирахме 28 паркове и градини на София (СНИМКИ)

Преди 10 години Столична община е започнала за инвестира във възстановяването и поддръжката на парковете и градините в столицата. За това време са реконструирани 28 от знаковите места за почивка в града. Това съобщи в социалната мрежа кметът Йорданка Фандъкова.
Тя подчерта, че реновирането се прави, за да могат тези терени да бъдат предпочитани за спорт, почивка и разходка от гражданите. И защото София е град с големи паркове и красиви градски градини.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 22 април. Обрат: Издирват 28-годишен мъж...

Прочети още keyboard_arrow_right