Новините в София: Най-важното за деня, 7 юни 2019 г.

вечерен обзор

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 7 юни 2019 г.

"Практикер" направи спортна площадка за 100 000 лв. в Дружба 2 (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Практикер" ощастливи стотици деца с изграждането на многофункционална спортна площадка в Дружба 2. Спортното съоръжение е в близост до 163 училище "Черноризец Храбър". Детски викове, усмивки и смях огласиха околните жилищни блокове. Момчетата играеха футбол, момичетата скачаха на въже и въртяха обръч на новата цветна спортна площадка. Заслугата е изцяло на "Практикер", вложили над 100 000 лв. за изграждането на съоръжение за спорт. В тази част на Дружба 2 това е единственото спортно съоръжение.
Сред децата на игрището влезе и кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с общинския съветник Лорита Радева, кметът на Искър Ивайло Цеков и изпълнителния директор на "Практикер" Тодор Белчев. Представителите на местната власт се увериха, че пустеещият и изоран повече от 20 години общински терен днес вече се е превърнал едно спортно бижу.

Пет кучета убиха мъж в село Владо Тричков

Млад мъж на около 39 години е бил убит от 5 кучета порода Кане корсо в село Владо Тричков. Тежкият инцидент е станал вчера следобед в гориста местност на селото, потвърдиха от МВР за Столица.bg.
Около 16:30 часа е подаден сигнал на телефон 112 за разкъсано тяло на мъж, около него е имало кучешки стъпки. Веднага на място са изпратени екипи на полицята от Своге. Те са установили, че в двор без ограда намиращ се в близост до трупа има 5 свободно движещи се кучета от породата Кане корсо. На собственика са издавани множество предписания да загради и да не пуска животните свободно.
Повикан екип е на ветеринарна клиника и кучетата са откарани в София. За 24 часа е задържан собственика на четирикраките. По случая е образувано досъбедно производство. В момента на мястото тече повторен оглед.

Общински съветник предизвика проверка заради масова сеч на бул. "България" (СНИМКИ)

Общинският съветник Иван Таков предизвика проверка на масова сеч на дървета край булевард "България". Рязането е станало на №115, близо до пътния възел на "Околовръстното шосе" при кв."Бояна".

По сигнала вече работят от СДВР, Столичния инспекторат, район "Триадица" и "Зелени системи". Според съветника това е незаконна сеч, а броят на отрязаните дървета е над 100. Очаква се през днешния ден да има официални данни от извършените проверки.

Трамвай удари патрулка на бул. „Александър Стамболийски“

Трамвай движещ се по линия 8 от ж.к. Люлин удари леко неправилно паркирана полицейска кола на бул. „Александър Стамболийски“ близо до пл. „Възраждане“, съобщават очевидци.
Колата е била спряна много близо до трамвайните релси и мотрисата не е успяла да мине. Нанесени са леки материални щети на полицейския автомобила и трамвая.
Няма пострадали при инцидента. Временно е било блокирано движението на мотрисите в района.

31-годишен свързан с две наркооранжерии в София (СНИМКИ)

Мъж на 31 години от София е задържан при акция на ГДБОП заради отглеждане на наркотични вещества. Операцията е протекла под наблюдение на Софийска градска прокуратура. Проверени са два адреса в столицата в хода на разследването. На единия, ползван от мъжа под наем, е открита оранжерия със засадени 585 растения в напреднал етап на развитие и оборудвана с въздухоотводи, поливна система, обезмирисители, лампи, суха маса и везни, съобщават от МВР.
Установено е, че задържаният има апартамент в затворен комплекс в столицата. При претърсване на адреса са установени 172 растения, отглеждани в парници, оборудвани с влагоуловители, въздухомери, таймери.
На задържания е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 354а и чл. 354в от НК. По случая е образувано досъдебно производство за отглеждане и държане на наркотични вещества /растения.Работата по документирането му продължава под ръководството на Софийска районна прокуратура.

Ремонтиран тротоар в "Изгрев" е непроходим за колички и хора с увреждания (СНИМКИ)

Тесни тротоари и стълбове за осветление тормозят пешеходци и майки с колички по софийските улици. Особено фрапиращ е случаят в столичния квартал Дианабад. Снимка на бебешка количка пред електрически стълб предизвика коментари на възмущение и подигравки с инженерната мисъл на някои "специалисти".
Ремонтираният тротоар на ул. Свети Пимен Зографски в район Изгрев е труднодостъпен за майки с колички и хора с увреждания. Настилката е асфалтова, поставени са нови бордюри, но проблемите си остават. Оказва се, че тясната ивица се препречва от стълбове. За да премине майка с количка трябва да слезе на пътното платно при движещите се автомобили.
А какво ще направи човек с инвалидна количка или с увредено зрение?, питат граждани в социалната мрежа. Столична община има приета Стратегия за достъпност, а изпълнява ли се тя по ремонтираните улици и тротоари на софийските улици?

В София ще се състои най-голямото издание на Mish Mash Fest

В столицата ще се състои най-голямото издание на Mish Mash Fest. Събитието ще събере на едно място най-талантливите независими български творци и дизайнери. Началото ще бъде дадено в градинката зад Националната библиотека на 8 и 9 юни от 10:00 до 20:00 часа. Над 60 български творци ще представят неповторимите си бижута, дрехи, обувки, козметика, сувенири и др. На феста ще видим уникална културна програма, работилници за най-малките, литературни беседи, ателиета, стендъп и още много изненади.
За настроението ще се грижат Ража и Илиана от нашумялата инди банда Dead Man's Hat, заедно с DJ set на Десислава Андонова, DJ Desy. В неделя гостите ще бъдат скъсани от смях от комедиантката Nadia Bright, а след нея сцената ще завладеят Ния, победителката от последното издание на Гласът на България, и китаристът Александър Георгиев – Алекс. Организаторите на събитието Момичетата от града и Столична община очакват над 10 000 гости.

Започва реконструкцията на ул. Житница и кръстовището с "Цар Борис III"

Ремонти на пътни артерии около метро станции започват на три места в София от вторник, 11 юни т. г. Изграждането на третат линия на метрото променя и инфраструктурата и това е причината за предстоящите обновявания на улици и булеварди, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.
В началото на следващата седмица стартира реконструкцията на ул. Житница. Тя няма да бъде изцяло затворена за движение. Строителните дейности ще са на етапи и автомобилите ще се движат в посочените ленти. Първо се затваря южното платно от Овча купел към Красно село. а втория етап пък ще бъде затворен участъка от ул. Коломан до Овча купел.
Ремонтни дейности ще има и на кръстовището на бул. Цар Борис III с ул. Житница. Трябва да се довърши ул. "Централна", както и "Монтевидео", уточни столичният кмет. Отговорността и организацията на движението е на Метрополитен.За втория етап на третата метролниия, който трябва да е готов през пролетата на 2020 г., подземната железница ще тръгне от Овча купел.
За удобство на гражданите там ще се изградят два буферни паркинга, потвърди кметът Фандъкова. Първият е между Овча купел и Горна баня за 200 амтомобила, а другият ще е на ул. "Централна", наземен за още толкова места. Докато вървят ремонтите по тези улици движението ще е затруднено и затова от Столична община препоръчват от вторник да се избягват маршрутите през "Житница" и кръстовището с "Цар Борис III".

Планово спиране на тока в София от 10 до 14 юни

Планови спирания на тока за периода 10-14 юни ще има на територията на София. Прекъсването на електрическото захранване е с цел подобряване на мрежата и нови инвестиции, съобщават от ЧЕЗ.

Задържаха 25-годишен мъж заплашил с убийство приятелката си

25-годишен мъж е задържан заради закана за убийство на жената с която живее в столицата. Инцидента е станал на 5 юни след полунощ, в апартамент на ул. "21 век". Жената е заплашена с думите "Ще те убия!... Това не е нищо, сега ще умреш!", съобщават от МВР.
Тя веднага се е обадила на телефон 112, и за минути на адреса са пристигнали полицаи. Мъжът е задържан за срок от 72 часа заради високата обществена опасност. В Софийския районен съд днес ще бъде гледана мярката му за неотклонение. От прокуратурата вече му повдигна обвинение за заплаха за убийство и искат той да бъде задържан за постоянно в ареста.

Още интересни събития от утрешния 8 юни може да намерите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right