Новините в София: Най-важното за деня 8 април, 2020г.

София вечер

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 април 2020 г.

1,3 милиона лв. губи Столична община от неработещите забавачки

1,3 милиона лева е загубата за Столичната община от неработещите през последния месец детски ясли и градини. Това съобщи зам.-кметът по образование  Тодор Чобанов, цитиран от БНР. Целият персонал на детските заведения в столицата, който в момента е в платен годишен отпуск, ще получи пълните си възнаграждения.

Премиерът уволни Мавродиев и компания от Българската банка за развитие

Държавната ББР отпусна кредит от 75 млн. лв. на "Свети Георги груп" Отпускането на кредит от 75 млн. лв. на фирма с приход от 2000 лв. уволни изпълнителният директор Стоян Мавродиев и Борда на Българската банка за развитие.

16 под карантина в район "Банкя" заради COVID-19

16 човека са под карантина в район "Банкя" заради коронавируса. Отделно от тях 4 са регистрираните досега с COVID-19, като 3 са излекувани успешно, лечението на 1 продължава. Данните са от полицията в Банкя, а от администрацията на района ги публикуваха в социалната мрежа.

Започват бързите тестове за COVID-19 на всички от Спешна помощ- София

Започват бързите тестове на всички, работещи в столичната Спешна помощ. Вчера там беше регистриран 8-ми случай на заразен с коронавирус, информират от Нова телевизия.

Контрера иска връщането на платените зони за паркиране в София

Злоупотребява се с безплатното паркиране в центъра, смята общинският съветник от ВМРО   Платените зони за паркиране в столицата трябва да се върнат, защото се злоупотребява с безплатното паркиране в центъра. Освен това масово се нарушават правилата за движение, а стотици хора използват улиците за разходка, с което рискуват своето и здравето на околните.

Рено Нисан България дарява на Столична община 8 автомобила за разнасяне на храна

Кметът Йорданка Фандъкова ще приеме автовобилите в "Павлово", където е базата на АПП Осем автомобила даряват от "Рено Нисан България" на Столична община днес. Колите ще бъдат приети от кмета на София Йорданка Фандъкова в кв. Павлово, район Витоша, ул.Деспот Слав 19, където е базата на единственото в България общинско аварийно звено - Аварийна помощ и превенция.

Идея: Да има "светъл коридор" за разходка на децата извън градинките и площадките

"Светъл коридор" – часови отрязък, в който да могат децата от различни възрасти да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения. Това предлага адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и доскоро член на вече разпуснатия Медицински съвет към правителството, който подготви алгоритъм за борба с коронавируса. Тя е изготвила мотивирано становище по предложението, съобщават от БНР.

Проучване на Софпроект: 93 000 столичани планирали да напуснат София преди епидемията

Най-много - 31%, са дошли в столицата от малки градове извън и 28% са от областните градове Населението в София ще се увеличи или ще се намали след COVID-19? Този въпрос си задават все повече столичани след въвеждането на извънредно положение заради пандемията и жестоките ограничителни мерки за придвижване в най-големият град в България.

Опашка и пред НОИ на "Стамболийски" за ПИК код

От Осигурителния институт призоваха за пореден път гражданите да получат ПИК код онлайн и да ползват е-услугите И пред Националния осигурителен институт на бул. Стамболийски в София се изви опашка. Повечето от  хората са желаещи да си извадят ПИК код, а други да пуснат документи за пенсиониране.

Катастрофа на бул. "Александър Малинов", има задръстване

Катастрофа е станала на столичния бул. "Александър Малинов". Заради ПТП-то има задръстване и се е образувала колона от изчакващи, съобщи "24 часа". Поне три коли са се ударили на булеварда в посока ж.к. "Младост". Вероятно при опит да избегнат катастрофата са навлезли в тротоарното пространство и тревната площ до булеварда.

Фандъкова: Обмисляме постепенно облекчаване достъпа до паркове и планини след Великден

До края на великденските празници не бива да се правят промени в режима. Но обмисляме и сме готови с организация за постепенно облекчаване на достъпа до паркове и планини след това. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, цитирана от "Фокус".

8 коли в София разбити от рецидивист на 18 години

Служители на Второ РУ задържаха криминално проявен младеж за кражби на акумулатори. Той е разбил общо 8 автомобила, съобщиха от МВР. На 5 април, около 8.30 часа, в полицията е получен сигнал за разбит лек автомобил, паркиран в кв. „Надежда“. След незабавни действия служителите от Второ РУ на място са задържали 18-годишен младеж, криминално проявен и осъждан.

Заразените с СOVID-19 станаха 593, пред деня има 12 положителни резултата

233 са настанени за лечение в болници, 27 са в интензивните отделения 593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. Лабораториите продължават да работят.

Плащането на такса "смет" за първото тримесечие в София удължено до 30 юни

Срокът за плащане на такса "смет" за първото тримесечие на 2020 г. в София да се удължи с два месеца - до 30 юни. Предложението на зам.-кмета по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов бе прието от Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба към Столичния общински съвет (СОС), съобщи "Монитор".

Съставени са 73 акта и глоба от 5000 лв. за нарушения в Софийска област

7 досъдебни е образувала Окръжна прокуратура-София и 34 преписки на нарушаване на карантина Окръжна прокуратура-София е образувала 7 досъдебни производства срещу граждани, които са нарушили задължителната 14-дневна карантина за cOVID-19. 4102 проверки са извършили органите на изолираните 1327 в Софийска област лица.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 24 април 2024 г....

Времето на 24 април 2024 г. Предимно облачно с кратки превалявания ще е времето в София днес. Сутринта термометрите ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right