Новините в София: Най-важното за деня 8 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 май 2019 г.


Някои клиентите на ЧЕЗ ще получат 2 фактури заради оптимизация

Енергоразпределителното дружество ЧЕЗ прави оптимизация на дейността по отчитане на консумираната електроенергия от клиентите и клиентите ще получат по две сметки за месец. Това е с цел да се подобри организацията и разпределението на маршрутите на инкасаторите.

Поради промяна в графика за отчитане някои абонати на „ЧЕЗ Електро България" АД е възможно да получат не една, а две фактури. Те може да са за различни отчетни периоди в рамките на месец, обясняват от дружеството. А потребителите ще получат предварително писмо.

От ЧЕЗ заявяват, че няма промяна в цената на електроенергията. Всяка от фактурите ще бъде издадена, както и досега, на базата на извършен отчет на реално консумираната електроенергия за всеки период.

Следващите фактури ще се издават и изпращат регулярно, съобразено с новият график на отчитане. Информация за срока на следващото отчитане и срока на плащане ще бъде налична в следващата сметка. От компанията обясняват (виж снимка 2) как точно ще се извърши промяна в отчитането и фактурирането.


Десислава Иванчева пусната под домашен арест, нов адвокат ще я защитава

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова са пуснати под домашен арест, постанови Апелативният съд. Иванчева бе осъдена на 20 години за искане на подкуп от строителен предприемач. Според магистратите няма опасност двете да се укрият, нито се изискват по-тежки рестрикции от домашния арест, съобщи Нова телевизия. Жените имат забрана да напускат страната, рискът да извършат ново престъпление е силно занижен, защото те са със здравословни проблеми.

В началото на днешното заседание се разбра, че нов адвокат- Николай Хаджигенов, поема защитата на Иванчева. От 30 април Марин Марковски и синът му Димитър вече не представляват бившата кметица на "Младост".

Ученици "катастрофираха" в столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ученици от столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" усетиха какво се случва при катастрофа с автомобил. Те бяха поставени в реални условия, за да се уверят на каква опасност е изложено здравето и животът им, и този на близките им.

Заедно с тийнейджърите "катастрофира" и шефът на Регионалният инспекторат по образованието Ваня Кастрева в двора на училището, видя Столица.bg. Тя седна в тестовия автомобил на Автоакадемията на известният български пилот Димитър Илиев. Автомобилът на тренажора се преобърна, като при инцидент на пътя. През симулацията на катастрофа преминаха и ученици. Те се "удариха" и челно с друг автомобил със скорост 10 км/ч. След тестовете тийнейджърите вече бяха категорични, че няма да пътуват без колани, както и техните родители и близки.

Фандъкова: Паветата около храм „Александър Невски“ ще бъдат запазени

Гранитните павета около храм „Александър Невски“ ще бъдат запазени. Това предвижда вече одобреният проект на Зона 4, представен още миналата година, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. И добави, че всички публикации с визуализации в последните дни са манипулация и не отговарят на истината. Според столичния кмет те няма да помогнат на политиците, искащи да изведат личен дивидент, нито на гражданите да получат вярна информация.

Личната позиция на кмета и становището на НИНКН още при одобрението на проекта на архитектурно студио „А.Д.А“ – бяха за запазване и на настилката и на скулптурите на Далчев в градината зад Военния клуб. Именно и за това още през 2017 г. проектът беше променен, като категорично запазва гранитните павета около „Ал. Невски“ и по участъка от ул. „Оборище“ между ул. „Г.С. Раковски“ и централния вход на храма.

Нови бутони за пешеходци на турски език се появиха в Люлин (СНИМКИ)

Чисто нови бутони за заявка от страна на пешеходците, че искат да пресекат с надпис на турски език са поставени в столичния квартал Люлин. За странните уреди сигнализираха граждани в социалната мрежа.

Бутоните са изцяло от нов по издръжлив вид. Не ясно обаче защо надписите по тях са на турски, а не на български език . Именно чуждият език ядоса живеещите в Люлин, които се чудеха какво точно пише. Някой от тях дори се питаха защо още не са изтръгнати от светофара, а други просто си мислеха, че са в Истанбул.

Все още не е ясно дали всички подобни уреди в София ще бъдат сменени с новите. Вероятната причина за подмяна е, че старите бутони доста често се разваляха и биваха обект на вандалски прояви.

Интегрират и разписанието на влаковете в „Гугъл мапс"

Приложението на технологичният гигант Гугъл „Гугъл мапс" ще интегрира и маршрута и разписанието на метрото и на влаковете в София и областта. Само преди седмица в същото приложение бе интегрирано и разписанието и маршрутите на столичния градски транспорт.

За нововъведението съобщи университетският преподавател проф. Симеон Ананиев, който следи и оказва помощ при неговата реализация, предаде БГНЕС.

„Това е система, която обединява всички видове транспорт. Данните трябва да са коректни. С него ще може да получите информация за предвижване във всяка една точка на града", сподели още проф. Ананиев. Освен интеграцията на влаковете, в приложението се очаква да бъде добавено и разписание на лифтовете в зимните ни курорти и велосипедните маршрути.

Неизвестен стреля по домашни любимци и коли в центъра на София

Неизвестен човек стреля с въздушна пусна по домашни любимци в центъра на София. За стрелбата съобщава собственик на котка, която е била убита в кв."Лозенец. Животното е открито простреляно, за съжаление ветеринарите не успяват да спасят живота ѝ. Стопаните искат човека с пушката да бъде арестуван незабавно. Те се притесняват не само за живота на домашните си животни, ни и за собствената си сигурност.

Тежко остава състоянието на две от децата, пометени от кола в София

Тежко остава състоянието на две от децата, които пострадаха най-сериозно при тежката катастроафа бул. ''Владимир Вазов''. Заедно с още две деца те бяха пометени от автомобил който падна заедно с тях в Перловската река. Най-тежко остава състоянието на момче и момиче на 15 и 17- годишна възраст настанени в „Пирогов“. 17-годишното момиче е с много тежка височинна травма на кръста с малка чувствителност на ръцете и краката. За съжеление опасенията на медиците са, че то може да остане инвалид. 15-годишното момче е с открита фрактура на крака и веднага е оперирано по спешност. Другите две от пострадали деца са с по-леки наранявания. Като едното от тях още снощи е изписано.

С над 13 млн. лв. ще се организира движението в София

С 13,5 млн. лв. ще се организира движението в столица през следващите 4 години. Става ясно от нова обществена поръчка на Столична община. Тя е на стойност 12 млн. лв. без ДДС, плюс възможност за повторно възлагане на дейностите за още 6 месеца с цена 1,5 млн.лв., съобщава вестник Труд. Поръчката включва дейности по организация на движението, поставяне или ремонт на знаци, полагане на нова маркировка и премахване на стара. Също така е в нея влизат и ремонти на осветителните елементи за сигнализация и мовнаж и реконструкция на антипаркинг елементи и парапети.

Вижте най-атрактивните събития за утрешния 9 май-ТУК

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 17 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 17 април. Кола се заби челно в линейка н...

Прочети още keyboard_arrow_right